- En svært dårlig dag for ytringsfriheten i Norge, mener Barents Press etter redaktør-sparking

«Dagens avgjørelse sender en klar beskjed til Russland om at det i grunnen ikke står så bra til med grunnleggende journalistiske verdier i Norge heller».

Publisert Sist oppdatert

Thomas Nilsen har i dag, mandag 28. september 2015, fått sparken som redaktør av nyhetsnettstedet BarentsObserver av Barentssekretariatets eiere; de tre nordnorske fylkeskommunene.

Dette er en svært dårlig dag for mediefriheten i Barents-regionen og det er en svært dårlig dag for ytringsfrihetens kår i Norge. Og dagens avgjørelse sender en klar beskjed til Russland om at det i grunnen ikke står så bra til med grunnleggende journalistiske verdier i Norge heller.

Barents Press-nettverket har i over 20 år jobbet for økt kontakt mellom journalister og medier over grensene i nord. Sammen med våre kolleger i Barents Press' grupper i Finland, Russland og Sverige jobber vi spesielt med ytringsfrihetens kår og mediemangfold.

Vi retter søkelyset mot sensur og økonomisk og statlig involvering og forsøk på å stoppe en fri, kritisk og undersøkende presse.

I løpet av det siste tiåret har BarentsObserver utviklet seg til å bli et av det viktigste stedene for nyheter om Barents-regionen, og har spesialisert seg på felt som miljø, atomsikkerhet, militæret, politikk, samfunnsutvikling og grensekryssende samarbeid. Nettstedet publiserer på engelsk og russisk og er det eneste i sitt slag i verden.

I en tid der vi opplever store utfordringer knyttet til våre russiske kollegers arbeidsforhold, er det svært beklagelig å oppleve at norske regionale politikere i Nordland, Troms og Finnmark først legger bånd på en redaktørs redaksjonelle frihet, ved å nekte ham å undertegne Redaktørplakaten, og senere sparker redaktøren for at han bruker sin rettmessige frihet til å kritisere vedtaket som begrenser hans frihet.

Det lyder hult når Nilsens oppsigelse blir begrunnet med illojalitet overfor sin arbeidsgiver. Nok en gang hentes begrepet illojal fram når personer tar viktige samtaler ut i det offentlige rom. Dette er en trussel mot demokratiet og den transparensen Norge liker å si at vi kjemper for.

Ved å nekte Nilsen og resten av redaksjonen i BarentsObserver å undertegne Redaktørplakaten avslører eierne, det vil si politikere i Nord-Norge, sin manglende forståelse for hvordan en fri og uavhengig presse fungerer.

Det viser også at fylkeskommunene ikke forstår dagens virkelighet i Russland, der man må oppfylle en rekke formelle krav for å i det hele kunne søke om pressevisum og akkreditering.

Vi foreslår at nordnorske politikere snarest melder seg på et kurs i journalistikk, og noterer flittig når temaer som journalistisk integritet, uavhengig journalistikk og eiers ansvar for fri redaksjonell ledelse tas opp.

På vegne av Barents Press Norge;

Amund Trellevik Styreleder, Barents Press Norge

      

Powered by Labrador CMS