Mandag kveld sendte Dagens Næringsliv ut et pushvarsel der det sto «Spetalen tapte 184 milliarder på oljeveddemål». Kort tid etter ble det korrigert til millioner og ikke milliarder, noe som også ble tydeliggjort øverst i artikkelen.
Artikkelen ble også vinklet om fra å handle om kjendisinvestoren til å heller omhandle selve selskapet – som Spetalen eier 14 prosent av. Medier24 har vært i kontakt med investor Øystein Stray Spetalen, som også er vara i Pressens Faglige Utvalg.
– Overskriften er tendensiøs og villedende, forteller han.
– Forsterker «fake news»-oppfatningen
Han sier at han reagerte da saken kom – og tok sporenstreks kontakt med sjefredaktør Amund Djuve, hvor han gjorde det klart at han verken har tapt 184 millioner eller milliarder, men at selskapet Vistin Pharma er et børsnotert selskap hvor han eier 18 prosent, som har tapt pengene i et datterselskap.
Stray Spetalen sier han fikk en beklagelse og at de endret artikkelen kjapt. Likevel reagerer han.
– Dessverre er slike artikler med på å skape en negativ oppfatning av mediene og forsterke «fake news»-oppfatningen. Noe som ikke er bra. Flere slike episoder med DN har funnet sted over mange år. Jeg har derfor en kjølig forhold til redaksjonen noe jeg ser klart preger omtalen av mine selskaper og mitt navn.
Stray Spetalen var en av dem som tidlig gikk inn som investor i nettstedet Resett, som har livnært seg på blant annet kritikk av mediene. I 2018 solgte han seg ut.
– Er det aktuelt å klage dem inn til PFU?
– PFU gidder jeg ikke.
Har beklaget
Sjefredaktør Amund Djuve i Dagens Næringsliv opplyser til Medier24 at de har tatt selvkritikk og rettet inngangen på artikkelen.
– I denne saken ble det dessverre gjort feil i går kveld og jeg har beklaget overfor Spetalen. Vi skrev først milliarder i stedet for millioner, det ble rettet etter et par minutter. I tillegg vinklet vi saken på Spetalen. Men han er ikke majoritetsaksjonær og kun vanlig styremedlem, så derfor burde vi ha vinklet på selskapet i denne saken.
Djuve sier at kilders forhold til mediehuset har ingenting å si for hvordan de forholder seg til dem redaksjonelt.
– Jeg registrerer at han sier har et kjølig forhold til redaksjonen. Hva slags forhold han eller andre har til redaksjonen påvirker ikke vår dekning, vi er uansett opptatt av å gi leserne mest mulig korrekt og interessant journalistikk. Men det forekommer at vi gjør feil, og da skal vi rette og om nødvendig beklage så raskt som mulig.