VGs stringer i Beirut, Amund Bakke Foss, har i lengre tid bodd like i nærheten av stedet der en dødelig eksplosjon tirsdag fant sted.
VGs stringer i Beirut, Amund Bakke Foss, har i lengre tid bodd like i nærheten av stedet der en dødelig eksplosjon tirsdag fant sted.

VG-journalistens hjem i Beirut ble rasert i fatal eksplosjon: – Det er helt vilt

Journalist Amund Bakke Foss er sterkt fortvilet over situasjonen i Libanon.

Publisert

I ett og et halvt år har Bakke Foss og hans kone bodd under to kilometer unna området der en stor eksplosjon gikk av i Beirut tirsdag.

Foreløpig skal over 4000 mennesker være sårede, og minst 135 skal ha mistet livet som følge av hendelsen, ifølge VG onsdag kveld. 

– Det som har skjedd i Beirut er helt vilt, sier Bakke Foss til Medier24. Han legger også til at de begge føler seg veldig heldige, som dro hjem til Norge kun dager før eksplosjonen fant sted. 

– Det er ikke synd på oss 

Dermed er de i god behold. Leiligheten gikk det derimot ikke like bra med.

Det bryr journalisten seg lite om. I alle fall sammenlignet med bekymringen han har for de menneskene han kjenner i byen.

– Det er ikke synd på oss i dette, fordi leiligheten vår har fått skader. Det er de lokale, som har fått hjemmene sine ødelagt, og som sitter uten økonomi til å bygge dem opp igjen jeg har medfølelse med, sier Bakke Foss til Medier24.

Journalisten forteller at situasjonen er veldig alvorlig for mange i Libanon. 

– Vi har venner som nå sitter uten verdier i banken, fordi alt er forsvunnet i inflasjon. Landet har falt utenfor stupet, og vi skjønner ikke hvordan de skal komme tilbake etter det som har skjedd, sier han.

– Alt er ødelagt 

Samtidig forteller Bakke Foss at han har brukt tiden etter at eksplosjonen til febrilsk å prøve å finne ut om venner og kjente er trygge.

 – Den første vi snakket med var han som sitter i kassen i butikken jeg handler i hver dag når jeg er i Libanon. Han sier at alt er ødelagt der. Alt er borte. Det er det jeg er opptatt av nå.

Mye glass ble knust i Amund Bakke Foss leilighet under tirsdagens eksplosjon.
Mye glass ble knust i Amund Bakke Foss leilighet under tirsdagens eksplosjon.

– Hvordan føles det å privilegert sitte hjemme i Norge nå? 

 – Det føles forferdelig, og vi har også vært klar over privilegiene våre mens vi har vært i Libanon. Vi har hatt en stor og god leilighet, med mulighet for å dra fra landet når som helst, sier han.

Bakke Foss er også åpen om at det er vanskelig å være borte fra det som i lengre tid har vært nærmiljøet hans, under en krise som denne.

– Vi har jobbet med å gjøre dette til et hjem siden desember 2018, og har i løpet av denne tiden fått utrolig mange gode venner som vi bryr oss om, sier han.

 

Vil dra tilbake

Bakke Foss varsler også at han ønsker å returnere til Libanon, på tross av den vanskelige situasjonen landet nå står i. 

– Det er en by og et folk jeg kan mye om. Derfor har jeg lyst til å bidra til at norske lesere informeres godt. Det kommer til å skje etter hvert, når vi har fått ordnet noen praktiske ting i Norge. 

– Hvorfor er det viktig å fortelle om det som skjer i Libanon?

 – Selv om mye av det som skjer i Libanon ikke har større implikasjoner på store deler av verden, så er det en gigantisk story i seg selv når et land med fem millioner  innbyggere kollapser så raskt, svarer Bakke Foss.

Til slutt legger han til:

 – Den historien må fortelles av velinformerte stemmer, på en balansert og nøytral måte. Det hele er ganske komplekst. 

Powered by Labrador CMS