Fylletipset til Joachim (26) endte på første­siden i lokal­avisa. Det var bare ett problem

Innholdet i tipset var ikke sant. – Vi burde ha funnet ut av dette og stoppet det før det kom på trykk, svarer Amta-redaktør Mattias Melquist.

Publisert

Tirsdag 5. mars har Akershus Amtstidende (Amta) førstesideoppslaget «Sikret rolle i NRK-suksess», om Fagerstrand-gutten Joachim Magnussen, som angivelig har sikret seg en stor rolle i sesong 2 av «Heimebane». 

Tipset har han selv sendt til avisa. Det er bare ett problem: Det han sier er ikke helt sant.

For selv om Magnussen har en liten statistrolle i «Heimebane», har han ingen replikker – og historien til karakteren han refererer til i Amta sin sak har han selv funnet opp.

 

– Jeg hadde vært en tur på byen og sendte lokalavisa mi en melding og spurte om de ikke hadde fått med seg at en lokal gutt hadde fått en «betydelig rolle i en av Norges mest suksessfulle serier», sier han til Medier24 og fortsetter: 

– Mandagen etter ringer de og sier at dette er veldig interessant og noe de vil skrive mer om. Da får jeg fullstendig panikk, fortsetter å lyve og finner opp en historie rundt den fiktive karakteren min. Jeg fortsatte rett og slett på løgnen jeg selv hadde satt i gang, sier han og ler. 

Han har selv lagt ut bilde av tipset på sin egen Instagram-profil. 

I saken til Amta er Magnussen blant annet sitert på følgende:

– Giske (karakteren, journ. anm.) kommer på skjermen om en drøy måned. Dette er en kar med sterk personlighet og med tydelige meninger. Han roter seg borti litt av hvert. Han er i samtaler med Varg, og har en god relasjon med laget fra tidligere. Men velger likevel å gå til Ålesund – som er Vargs aller verste fiende, forklarer Joachim.

«Avsløringen» om at Amtas sak er basert på en løgn kom opprinnelig fram på hjemmesiden til Magnussens fotballag Wam-Kam, under tittelen «Wam-Kam-stjerne løy til lokalavis – havnet på forsiden». 

Kan nok aldri vende hjem

Magnussen forteller at han ikke så noen vei tilbake da han selv hadde gått hardt ut i fylletipset til Amta, som endte opp som sak både på papirfronten og på nett. 

Han tar det hele med et smil, selv om han ikke nødvendigvis ser fram til å stå ansikt til ansikt med gamle lærere og klassekamerater når de innser at rollen han har funnet opp ikke dukker opp i serien. 

– Konsekvenstenkningen var kanskje ikke helt på topp. Her er det bare å legge seg flat og håpe at lokalsamfunnet tilgir meg, slik at jeg en gang kan vende tilbake til Nesodden. Og hvis de har flaks ser de meg kanskje knytte skolissene i bakgrunnen, sier han. 

– Har du lært? 

– Det vil tiden vise. Jeg har ingen kommentar til det, sier han lattermildt. 

– Flaut

Amta-redaktør Mattias Mellquist var ikke klar over at innholdet i saken ikke er helt sant før Medier24 tar kontakt. Han innrømmer at de burde undersøkt historien bedre.

– Vi skulle, og burde, ha snakket med NRK og fått inn en kilde til. Da kunne vi ha funnet ut at historien hans ikke stemmer helt. Så enkelt er vel det. Selv om vi får inn et tips, og det er en gladsak, så bør vi ettergå det som blir hevdet, sier han til Medier24. 

– Her burde vi ha tatt kontakt med Heimebane og hørt om rollen hans stemmer. Vi burde ha funnet ut av dette og stoppet det før det kom på trykk.

– Er det flaut?

– Både og. Jeg synes det er flaut at folk klarer å lure oss med å få to sekunder i rampelyset med noe som ikke er helt sant. Alle feilene vi gjør fører heldigvis også til noe positivt til slutt, for nå får vi muligheten til å gjennomgå rutinene våre. Da er det greit at vi gjør en feil på en slik sak, og ikke noe større og verre. Vi er nødt til å sjekke – og ta mer enn én telefon. Dette får bli en god hjemmelekse. 

– Ser dere humor i det?

– Både ja og nei. Folk generelt synes vel det er ålreit, men det rammer avisene og bransjen, som er avhengig av troverdighet. Det er nok falske nyheter til både høyre og venstre, sier han. 

– Ingen sentral rolle

NRKs presseansvarlige for Heimebane, Nan Kristin Myhre, bekrefter overfor Medier24 at karakteren «Giske» ikke finnes i sesong 2. 

– Det finnes ingen karakter som heter Giske og Magnussen har ingen sentral rolle i Heimebane. Det er godt mulig at han har hatt en bitteliten statistrolle, men det kan jeg ikke bekrefte på stående fot, sier hun til Medier24. 

Powered by Labrador CMS