I fjor høst deltok Leo Ajkic og Nancy Herz i samtale med Erna Solberg om hatefylle ytringer. Nå har begge de to førstnevnte fått «Fritt Ords Honnør».
I fjor høst deltok Leo Ajkic og Nancy Herz i samtale med Erna Solberg om hatefylle ytringer. Nå har begge de to førstnevnte fått «Fritt Ords Honnør».

Leo Ajkic får Fritt Ords Honnør for TV-serien Flukt. «De skamløse jentene» Amina, Nancy og Sofia får også pris for sine klare stemmer

Stiftelsen hedrer Ajkic for innsikt om flyktningers situasjon - og modige jenter for å sette dagsorden og spor etter seg i offentligheten.

Publisert

Stiftelsen Fritt Ord melder tirsdag om to nye Fritt Ords Honnør, som er en «pris» stiftelsen deler ut med jevne mellomrom: 

Fritt Ords Honnør tildeles Leo Ajkic for hans nyskapende bidrag i TV-serien Flukt, som «har skapt stor innsikt i flyktningers situasjon, og tilført innvandrings- og integreringsdebatten nye perspektiver».

Honnør tildeles også «de skamløse jentene» ved tre av dem - Amina Bile, Nancy Herz og Sofia Srour - for deres personlige og modige innsats for å belyse sterk sosial kontroll i minoritetsmiljøer. 

Fritt Ords Honnør er på 100 000 kroner, og er en påskjønnelse som deles ut av Fritt Ords styre for verdifullt virke i det frie ords tjeneste, gjerne i tilknytning til en aktuell sak, heter det. 

 

- Belyser deres situasjon med innlevelse og tydelighet

Leo Ajkic besøkte blant annet syriske flyktninger i Libanon under «Flukt».
Leo Ajkic besøkte blant annet syriske flyktninger i Libanon under «Flukt».

Om Ajkic skriver Fritt Ord: 

«Leo Ajkic er programleder for NRK-serien Flukt, produsert av Pandora Film i Bergen. Serien ble sendt i januar og februar i år. I Flukt har Ajkic bevisst brukt sin egen bakgrunn som flyktning for å fortelle de personlige og dramatiske historiene til flyktninger i Europa og Norge: Hvem er de, hvordan lever de, hva tenker de, hva drømmer de om? Seertallene har vært høye, og Flukt har skapt mye konstruktiv og opplysende debatt, ikke minst blant unge mennesker. 65 millioner mennesker er på flukt i verden i dag. Ajkic belyser deres situasjon med innlevelse og tydelighet.   Leo Ajkic (33) er født i Mostar i Bosnia og var på flukt med familien i fire år før han kom til Bergen som 11-årig flyktning. Han bor i dag i Oslo. Ajkic har ti års erfaring som programleder på radio og TV, ikke minst flere nyskapende serier for ungdom. Han arbeider også som musiker og musikkprodusent.»

Skamløse jenter som setter spor etter seg

De skamløse arabiske jentene - som vi blant annet har møtt hyppig i debattspaltene til Aftenposten - får også gode ord og «honnør» fra Fritt Ord for sin innsats. Stiftelsen skriver om dem: 

Amina Bile under «Black Lives Matter»-demonstrasjonen i Oslo sommeren 2016.
Amina Bile under «Black Lives Matter»-demonstrasjonen i Oslo sommeren 2016.

«'De skamløse jentene' ble et begrep etter at Nancy Herz brukte det i et debattinnlegg i Aftenposten våren 2016. Der skrev hun: 'Vi er de skamløse arabiske jentene, og vår tid begynner nå. Vi ser stadig flere jenter fra minoritetsmiljøer som står opp og trosser våre egne.'

En rekke unge norske kvinner med etnisk minoritetsbakgrunn har vært spesielt opptatt av samme tema det siste året, blant andre Amina Bile og Sofia Srour. De har satt sine egne dagsordener i hittil underbelyste debatter om æreskultur, kjønnsroller og sosial kontroll av kvinner i minoritetsmiljøer. De unge kvinnene setter tydelige spor etter seg i offentligheten. De snakker og skriver ut fra vidt forskjellige erfaringer som enkeltmennesker, som oftest uten organisasjoner i ryggen. Modige unge kvinner har inspirert dem, når ser vi at mange kommer etter.   Tre av de fremste 'skamløse jentene' mottar Fritt Ords Honnør: Amina Bile (18) er fra Skien, går på skole i Porsgrunn og er leder i Telemark Sosialistisk Ungdom. Nancy Herz (20) er fra Haugesund, har libanesisk bakgrunn og studerer nå jus i Oslo. Hun er 1. vara til styret i Amnesty Norge. Sofia Srour (22) er fra Nøtterøy og er i dag masterstudent i rettsvitenskap i Oslo.»

 

Powered by Labrador CMS