Her har studentavisa Universitas landet i USA. Sender fire journalister og fotografer for å dekke presidentvalget
Hvor billig er det mulig å dekke den amerikanske valgkampen? For 40.000 kroner får Universitas sendt ut fire medarbeidere, med fastfood, couchsurfing og Airbnb på budsjettet.
Studentavisa Universitas har fått 50.000 kroner av Fritt ord til en artikkelserie om «Akademia i vår omverden».
For 40.000 av disse pengene skal to team på i alt fire personer dekke alt fra Trump og Clinton til studenter og amerikanskstudentkultur.
– Vi er heldige som har fått penger fra Fritt ord for å dekke valget og amerikansk politikk, så dette er en veldig bra mulighet. Også må det vel være historisk at en norsk studentavis sender fire medarbeidere til USA for å jobbe med å dekke valgkamp en måned?
Det sier journalist Knut Arne Oseid, som sammen med fotograf Dorthe Karlsen er første team ute.
Fredag møtte Medier24 møtte hele gjengen som er med på prosjektet.
Lørdag er første lag dratt til Cambridge i Boston, der de i første omgang skal skrive historier fra Harvard Yard og Massachusetts Institute of Technology.
Om noen uker tar journalist Kaja Storrøsten og fotograf Matthis Kleeb Solheim over.
Journalistikk på lavpris
Universitas har et opplag på 14 000 eksemplarer og kommer ut rundt 35 ganger i året, samtidig som de publiserer på Universitas.no. Avisen er en av de største studentavisene i Europa.
Som en forberedelse til turen, fikk de besøk av en journalist i Aftenposten som hadde dekt valgkampen i 2012 og vedkommende fortalte at han reiste med et budsjett på 40.000 kroner.
– Vi er fire som skal gjøre det samme for samme budsjett - som dekker flybilletter, boliger og alt. Da flyr pengene - det er ikke mye til overs, ler Oseid.
– Vi skal bo på billige hostel og bruke Airbnb - kanskje overnatter vi hos noen vi møter eller benytter oss av couchsurfing, forteller Dorthe Karlsen.
– Også spise billig fastfood hver dag, ler Oseid.
Vil løfte studentpolitikken
– Hvorfor ønsker dere å dra over?
– Etter at Bernie Sanders havnet utenfor valget, forsvant også studentsakene ut av de store debattene. Norske medier er kanskje mer opptatt kampen mellom Trump og Hillary, men vi er kanskje mer opptatt av studentsaker og unge og hvilket perspektiv de har.
Slik forklarer utenriksredaktør Eskil Wie ambisjonene.
– Så er det noen klassiske studentsaker vi ønsker å lage, som livet på campus, hvordan det er på amerikanske universiteter og lignende. Samtidig blir det spennende å bruke USA som et speilbilde på norske studenter. Vi blir jo ofte kalt litt uengasjerte som tenker mer på trening og egen karriere enn progressiv aktivisme, så vi håper å kunne skrive noe om det også, sier redaktør Torgeir Mortensen.
– Og hvem er Trump-studentene? Det gleder jeg meg sykt mye til å finne ut, skyter journalist Oseid inn.
– Jeg gleder meg mest til å sjekke hvordan unge på østkysten i USA forholder seg til valget, det tror jeg blir spennende, sier fotograf Matthis Kleeb Solheim.
Venter på intervjusvar fra Bernie Sanders
I tillegg til de planlagte sakene, skal Universitas-journalistene dekke fortløpende nyheter, reaksjoner etter debatter og mye annet. Også skal de på inspirasjonsturer til andre studentaviser, som kommer ut daglig og som fremdeles er i fullformat.
– De fire som vi sender nedover er dyktige folk som kommer til å levere mange gode saker. Vi tror vi kommer til å levere like gode saker som andre norske redaksjoner - til en fjerdedel av prisen, ler redaktør Mortensen, som understreker:
– Vi er veldig takknemlige for at Fritt ord trodde på prosjektet vårt og lot oss få dra til USA for å dekke studentsaker, som vi mener er underkommunisert i norske medier.
Utenriksredaktør Eskil Wie sier de har mange gode ideer på blokka, men at den største av dem alle har fremdeles ikke svart:
– Vi har en forespørsel inn til Bernie Sanders nå for å snakke om studentsaker. Vi venter på positivt svar «any day» nå, ler Wie.