Reportasjeleder i Bergens Tidende, Helge O. Svela, gleder seg over avtalen med NY Times.

Bergens Tidende inngår samarbeid med New York Times

Avisen styrker dekningen av USA-valget. – Vi prioriterer stoff som viser tilstedeværelse, sier reportasjeleder Helge O. Svela.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

3.november avholdes det amerikanske presidentvalget mellom demokratenes Joe Biden og republikanernes nåværende president, Donald Trump.

I forbindelse med valget har Bergens Tidende inngått en samarbeidsavtale om dekningen, med den amerikanske storavisen New York Times.

– Det er en ren lisensieringsavtale som gjør at Bergens Tidende kan publisere valgkampstoff fra New York Times, sier reportasjeleder Helge O. Svela til Medier24.

Han forteller at avisen velger ut saker som de tror vil være relevante for leserne deres, og får dem oversatt til norsk før publisering.

– Hvordan fikk dere denne avtalen med en av verdens største aviser i stand?

– Nettopp fordi New York Times er en av verdens største aviser, har de mye innhold som de tilbyr andre medier å publisere. De har forskjellige lisensieringspakker, som andre aviser, blant annet i Nord-Amerika benytter seg av, svarer Svela.

 

– Prioriterer reportasjer som gir mer

Svela forteller at koronapandemien har bidratt til at avisen valgte å benytte seg av tilbudet fra New York Times.

– Vi er inne i en spesiell ressurssituasjon for journalistikken i Norge, der dekningen av koronasituasjonen krever mye av tiden vår. Derfor tenkte vi at dette innholdet var en god tjeneste å tilby til abonnentene våre, i tillegg til BTs egen dekning, sier han.

Og legger til:

– Vi prioriterer stoff som viser tilstedeværelse, og reportasjer som gir mer enn sakene fra de amerikanske nyhetsbyråene.  Det kan være intervjuer med velgere, eller andre reportasjegrep.

Samtidig forteller Svela at Bergens Tidende også dekker valget gjennom sitt eget stoff, både gjennom artikler, kommentarer og analyser og i et eget livestudio på nett. 

Bergens Tidende følger det amerikanske presidentvalget mellom Joe Biden og Donald Trump tett, med hjelp fra New York Times.

 

Uenig med Kristjánsson

I forrige uke kritiserte Rødt-politiker og tidligere nyhetssjef i Klassekampen, Mímir Kristjánsson, norske mediers dekning av USA-valget. Han mente dekningen var for grundig.

På spørsmål om hvorfor valget er viktig å dekke for Bergens Tidende, svarer Svela:

– USA er et land som betyr veldig mye i verden. Hvem presidenten der er, påvirker også Norge, for eksempel gjennom synet på NATO og  handelsavtalene. Det påvirker på et vis hele verdenspolitikken.

Helge Svela.

– Kulturelt sett oppleves USA som veldig nært oss, og vi kjenner landet godt gjennom film og TV. Landet er likevel veldig annerledes enn Norge, men mange nordmenn har interesse og tilknytning til det, sier han.

Samtidig erkjenner han at alle delene i dekningen av valget ikke er like gode.

– Noen av øyeblikksbildene det rapporteres om, som handler om at Trump har gjort noe, eller om hva som skjer til enhver tid, kan bli utmattende og oppleves som for mye, sier han.

Han understreker likevel at dekningen er viktig, og at interessen for amerikansk politikk er stor blant Bergens Tidendes lesere.

– Den grundige dekningen som ønsker å beskrive situasjonen og det som skjer, er interessant og viktig. Man kan si at norske medier burde dekke EU, Russland og Kina enda bedre, men det at vi ikke dekker de andre godt nok i dag, er et dårlig argument for å dekke USA mindre, sier han.

Powered by Labrador CMS