– Det lurer jeg også på. Dette var ikke planen da jeg skiftet beite i 2017. Jeg har vært ansvarlig redaktør før, men det er knapt sammenlignbart, sier Sylvarnes til Medier24.
– Jeg er en som ønsker ansvar og har meninger om hvordan ting skal løses. Men det hjelper lite om man ikke får muligheten til å vise seg frem. Det har jeg fått, og det er jeg veldig glad for, sier han.
– Mener selv jeg har fornuftige meninger
Med at den muligheten kom er litt vilkårlig, innrømmer Årdals-karen selv. For de store lederambisjonene har ikke dominert Sylvarnes' karriereplaner.
– Ja, det er litt tilfeldig at det ble slik. Da jeg søkte meg til Østlendingen, så var det opprinnelig på en jobb som frontsjef. Men egentlig visste jeg ikke helt hva en frontsjef holdt på med, forteller han.
– Så gikk nå det intervjuet ganske bra, og stillingen ble deretter gjort om til digitalredaktør, sier han.
Dermed fikk han litt personalansvar med en gang. Og en hånd på rattet på Østlendingens utvikling.
– Jeg har alltid ment noe om ting, og mener jo selv jeg har fornuftige meninger om hvordan ting bør gjøres, sier han med et smil.
– Som digitalredaktør og leder har jeg allerede hatt min del av ansvaret for utviklingen, med alt fra å planlegge stoff, sette ting mer i system og vinkle om saker. Alt har vært med på å skape vekst, sier Sylvarnes.
«Landets yngste redaktør»
Og helt uten redaktørerfaring var Sylvarnes uansett ikke. Da han ble hentet til Østlendingen hadde han allerede vel tre år bak seg som redaktør for den lokale nettavisen Porten.no i Årdal og Lærdal.
I 2014 flyttet han nemlig hjem til Sogn etter journalistutdanning Volda og tilværelse som tilkallingsvikar hos TV 2 Sporten i Bergen.
Som 29-åring er han ikke lenger Norges yngste redaktør, men en sjeldent ung redaktør i Østlendingens historie.
Sylvarnes innrømmer at han tenkte på alderen da søkte på jobben i fjor.
– Jeg stilte meg selv spørsmålet: Vil folk ha respekt for meg på grunn av alderen? Men jeg følte selv at jeg ble godt mottatt her, og jeg fikk tilbakemeldinger på at folk var glade for at jeg fikk jobben.
– Det er bra, for folkene her på kontoret kjenner meg. Jeg ville fort ha merket det hvis stemningen var annerledes. Derfor ble det en viktig vurdering for meg om folk likte meg, rett og slett. Hvis jeg ikke hadde følt det, så hadde jeg heller ikke søkt, sier Sylvarnes.
– Hvordan har de første månedene i sjefsstolen vært?
– Til nå har det gått fint. Det begynte rolig, men oppgavene har tatt seg opp betraktelig. Å få klager eller hva det måtte være på det redaksjonelle har jeg taklet fint, men jeg kjenner veldig på ansvaret det er å forvalte arbeidsplasser og å ta beslutninger som skal gi oss vekst, sier Sylvarnes.
– Jeg trives veldig godt i denne rollen. Nå føler jeg at jeg begynner å få hodet litt over vannet og har landet litt, legger han til.
Se intervju med Truls Sylvarnes og hans nye nyhetsredaktør Magnus Torp Antonsen her:
Ikke noe problem med geografien
– Er det hardt for en vestlending å etablere seg midt på tjukkeste Hedmarken, eller har det gått bra?
– Det har ikke vært noe problem faktisk. Geografi var et favorittfag på skolen, og jeg har faktisk fått en del ros for hvor raskt jeg har lært fylket å kjenne. Det hender jeg svarer raskere på hvor ting ligger enn de som har bodd her mye lengre enn meg.
– Når det gjelder hva folk i Hedmark er opptatt av, så er det jo noen forskjeller, men mye er likt. Det vil si at folk ønsker seg tilbud nær der de bor, flere arbeidsplasser i sin kommune, bedre veier og økende folketall, sier Sylvarnes.
– Hva blir det viktigste for Østlendingen i 2020?
– Det viktigste er å være forberedt på trenden flere andre aviser kjenner på, med mindre annonsekroner og mindre inntekter på papir.
– Dermed må man kompensere det med digital vekst. Det er det viktigste for oss, men vi er allerede godt i gang og snakker om det daglig, forteller Sylvarnes.
– Nettopp de tingene der må en nyhetsredaktør kunne levere på. Man må levere på innhold og være relevante, sier Sylvarnes.
Men påpeker samtidig:
– Jeg vil likevel ikke bli for populistisk. Østlendingen har en rik historie, og det er mange flinke folk som har gått gradene her. Vi har vært en viktig og troverdig stemme i Hedmark og i landet for øvrig, og det skal vi fortsette å være.
– Men jeg ønsker å gjøre stoffet vårt mer tilgjengelig for folk flest. Lokaljournalistikk kan være at man reiser på et kommunestyremøte og skriver et referat. Men det kan også være å synliggjøre konsekvensene av politikken, og vise hva som må gjøres, sier Sylvarnes.
For ordens skyld: Journalisten Jan Magnus Weiberg-Aurdal og Truls Sylvarnes jobbet sammen i TV 2 Sporten i deler av 2013 og 2014.