RB-journalistene var først på katastrofestedet i Gjerdrum: – Det var uvirkelig

Romerikes Blad var den første avisen som fikk tips om raset i Gjerdrum. – Man blir veldig ydmyk og må gå forsiktig fram, forteller en av journalistene.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Onsdag 30. desember klokken 04.54, blir nyhetsvakt hos Romerikes Blad (RB), Stine Christensen, oppringt fra en kvinne som er ute og kjører.

«Har du hørt om det som har skjedd i Gjerdrum?» spør kvinnen og forteller at det har gått et ras i området.

Christensen finner ingen informasjon hos andre medier, men bestemmer seg for å ringe operasjonssentralen for å høre om det stemmer. 

Personen i den andre enden bekrefter at de har fått melding om ras, men har ikke tid til å si mer.

Hun legger ut en «siste nytt» melding på RB.no før hun setter seg i bilen i retning Gjerdrum.

Lite vet hun om hva som venter henne.

– Et vilt kaos

Sammen med frilanser, Remi Presttun, er Christensen blant de første på stedet. Hun beskriver et kaotisk område.

– Da vi kom til Ask sentrum ble vi møtt av politi, ambulanse, Røde Kors og forsvaret. Etter hvert kom det også busser som skulle frakte bort de evakuerte. Det var uvirkelige scener, forteller Christensen til Medier24.

Fra sentrum var det på daværende tidspunkt fortsatt usikkert hvor stort omfanget er. Frilansfotograf Presttun bestemte seg derfor for å komme opp i høyden for å få tatt et oversiktsbilde av området.

Det var det første oversiktsbildet som ble tatt av raset.

– Det var først da man så omfanget av raset. Da kom sjokket. Jeg har drevet med blålysfotografering i 10 år, men det er det største jeg har vært på. Det var et vilt kaos, og det var ikke det jeg så for meg da jeg satt meg i bilen den morgenen, forteller Presttun på telefon til Medier24.

Han er på vei tilbake til rasområdet og har hatt nattevakt i området siden onsdag. Han er klar på at det har gått i et kjør.

– Jeg har egentlig ikke hatt tid til å tenke. Det har vært krevende å stå der dag og natt. Man blir aldri vant til det selv om man har drevet med det i så mange år, sier Presttun.

Frilansjournalist, Remi Presttun, på rasområdet på Ask i Gjerdrum.

– Man blir ydmyk

Da Christensen var på plass i sentrum, forsøkte hun å få kontakt med noen av de evakuerte som ikke hadde vært i selve raset. 

– På det tidspunktet så visste ikke jeg hvor stort det var. Vi var forsiktige når vi tilnærmet oss. Det var flere som sa nei, men en mann var positiv til å fortelle, sier Christensen.

Hun er klar på at det er viktig å ta hensyn når man nærmer seg mennesker som har opplevd traumatiske hendelser.

– Man blir veldig ydmyk og må gå forsiktig fram. Samtidig er det noen som har et behov og et ønske om å fortelle om det de har opplevd. Vi er også opptatt av å ha samtykke fra alle familiene før vi publiserer noe som omhandler de savnede, understreker Christensen.

– Enormt informasjonsbehov

Konstituert ansvarlig redaktør i RB, Lars Lier, forteller at redaksjonen har jobbet kontinuerlig siden raset gikk onsdag morgen.

Ansatte som hadde ferie i romjulen, stoppet alle planer for å være med å bidra på nyhetsfronten. Lier er stolt over innsatsen som er blitt lagt ned.

– Det har vært en fantastisk vilje til å få ut informasjon og lage de historiene som situasjonen krever. Folk stiller opp, og ingen sa nei da vi ringte. RB er en gjeng med en stor innsatsvilje og samhold. De stiller opp for både folk og avisen, sier Lier og berømmer også Amedias avdeling for innholdsutvikling, som også avbrøt sin ferie.

Han er klar på at situasjonen krevde et enormt informasjonsbehov til innbyggerne.

RB fikk derfor en spesiell rolle da de fikk en forespørsel fra kommunen om å bidra med å få ut viktig informasjon.

– Vi laget et egen underside på RB.no hvor det ligger ren informasjon fra kommunen som de ønsket å få ut. Der mener jeg vi har en plikt til å bidra så godt vi kan. Det er et poeng å formidle hvor innbyggerne skal henvende seg i systemet for ulike spørsmål, blant annet hvor de kan få tak i vann, sier Lier.

Den samme informasjonen blir også trykket over en dobbeltside i papiravisen.

Redaksjonen tar en velfortjent spisepause på nyttårsaften. Til venstre: Espen Bolstad, i stolen Lars Lier, Christer Spaberg, Stine Christensen og Stian Drake.

Lier blir ikke overrasket om det fører til kritikk for å være et mikrofonstativ. Han mener at det likevel er riktig avgjørelse.

– Vi kommer også til å utøve kritisk journalistikk på det som har skjedd og prøve å finne årsaken til at dette kunne skje. 

Powered by Labrador CMS