Amedia

Amedia og Hegnar gir Retriever embargo: Får ikke publisere stoff i Atekst før etter 48 timer

- Isolert sett er det uaktuelt for oss å være i en situasjon hvor saker forbeholdt våre abonnenter er åpne i mediearkivet, sier Stig Finslo i Amedia.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

For kort tid siden fikk Retrievers kunder av Atekst opp en melding i søkefeltet, hvor det står «Det er innført en forsinkelse på 48 timer for artikler fra Amedia kilder».

I tillegg er embargoen innført for Hegnar Media, opplyser Norgessjef Espen Viskjer i Retriever Norge til Medier24.

– Vi har nylig innført en forsinkelse på 48 timer for innholdet fra Amedia-aviser i Atekst-arkivet. Det vil si at du ikke får de ferskeste nyhetene når du skal søke i arkivet, sier han og fortsetter:

Norgessjef Espen Viskjer i Retriever.

– De har vært opptatt av at ikke arkivet skal kannibalisere på egne abonnementsløsninger. De tjenestene vi tilbyr må stå i forhold til forretningsmodellene mediehusene har – og vi er opptatt av det samme.

I dag har selskapet to ulike tjenester der medienes innhold er tilgjengelig. Det er kun når man søker i arkivet Atekst at forsinkelsen nå vil være innført, for kundene som har kjøpt medieovervåkningstjenester vil selvsagt ikke bli berørt, sier Viskjer.

– Hvorfor kommer dette nå?

– Det er innført etter avtale og ønske fra Amedia, og vi ser at det er flere andre medier som ønsker det samme. Vi har også innført en lignende løsning for innholdet fra Hegnar Media. 

– Vil ikke dette svekke kvaliteten på tjenesten?

– Vi er tjent med løsninger som også fungerer bra for mediehusene over tid. Vår oppgave er å turnere både brukernes og mediehusenes behov – og forsøker å lage en så god tjeneste som mulig. Atekst er det mest komplette historiske arkivet over medieinnhold, og vi ønsker å bygge videre på dette også for framtiden. Et godt og nært samarbeid med innholdsleverandørene er derfor viktig for oss i Retriever.

I høst ble det kjent at Dagens Næringsliv går til søksmål mot Retriever, fordi de mener at «selskapet bedriver systematisk snylting».

Viskjer avviser at det har vært noen rettslige skritt fra Amedia i dette tilfellet, men heller en avtale mellom to langvarige samarbeidspartnere.

Derfor ville Amedia ha løsningen

Denne teksten kommer opp i Retriever Atekst.

Stig Finslo, direktør for utgiverspørsmål og samfunn i Amedia forteller til Medier24 at bakgrunnen er at Amedia nå er i forhandlinger med Retriever om ny avtale. 

– I den forbindelse har vi sagt at vi må ha en avklaring om hva som skiller et arkiv fra en vanlig nyhetstjeneste, sier han. 

Den forrige avtalen gikk ut ved nyttår, og mens de fortsatt forhandler er den gamle avtalen videreført med denne 48-timers forsinkelsen lagt til. Før forsinkelsen ble lagt til, var det slik at saker som har vært forbeholdt abonnenter i Amedias aviser var åpent tilgjengelig i Atekst fra publiseringstidspunktet. 

– Fra vår side var det en ikke-ønsket situasjon. Nå forhandler vi fram en avtale som tydeligere regulerer den forsinkelsen som skal være før sakene er søkbare i Retriever, sier Finslo. 

– Har dette sammenheng med Amedias satsing på pluss-produkter? 

– Selvsagt. Isolert sett er det uaktuelt for oss å være i en situasjon hvor saker forbeholdt våre abonnenter er åpne i mediearkivet. Det er ingen tilfredsstillende situasjon. Det har vi gitt uttrykk for i den forhandlingsposisjonen vi er om i en ny arkivavtale, sier han. 

Stig Finslo, direktør for utgiverspørsmål og samfunn i Amedia.

– Har Amedia vurdert å gjøre som Dagens Næringsliv – altså å trekke seg helt ut? 

– Det vil jeg ikke kommentere. Avtalen gikk ut, den må vi forhandle på nytt nå. Vi forutsetter at vi blir enig om ny avtale, men om det ikke skjer, så blir det ingen avtale, sier han. 

Powered by Labrador CMS