Politisk journalist Thor Alnes Øverland i DT, sammen med ordfører Kjell Arne Hermansen (H).
Politisk journalist Thor Alnes Øverland i DT, sammen med ordfører Kjell Arne Hermansen (H).

Slik fikk Drammens Tidende fart på sin politiske dekning

Suksessen i Drammen har blitt gjenfortalt i Amedia-sammenheng.

Publisert

(DRAMMEN): Drammens Tidende har de siste fem årene brukt tid på den politiske dekningen sin.

Det har gitt uttelling, forteller nyhetsredaktør Janne Sundelius Braathen.

– De som jobber med politikk hos oss har de siste fem årene virkelig brukt masse tid til å opparbeide kildenettverket og dyrke spillet og mekanismene som foregår - ikke bare i kommunestyremøte, men før og etter, sier Braathen til Medier24.

– Lager ikke referater

Uttellingen har blant annet ført til at DT har fortalt om deres politiske dekning i Amedia-sammenheng, forteller Braathen.

– Vi jobber etter Amedias strategier med lesertall, og har selvsagt våre grenser for hvor godt saker skal leses. Og politikk leses godt i DT. Det er en del politiske saker som fort kunne vært nisjesaker som ikke mange bryr seg om, men vi velger sakene som blir godt lest. 

Nyhetsredaktøren tror det handler om utvalget av saker.

– Jeg tror vi har valgt de mest interessante sakene. Vi lager ikke referater. Vi refererer ikke bare fra kommunestyret, men vi skriver om sakene, konsekvensene og menneskene som blir utsatt for et eller annet.

Samtidig som at DT har fokusert på sin politiske dekning, har også det politiske livet i Drammen vært gjenstand for mye mediedekning så langt i år.

Særlig gjelder det saken hvor kommunestyret vedtok i februar at de 125 flyktningene som kommunen har sagt ja til å ta imot i år, skal komme fra Ukraina.

Vedtaket fikk stor oppmerksomhet i riksavisene.

– Det er jo litt gøy at Drammen blir satt på kartet, og ganske flaut. Men når det først skjer, så er det gøy at vi eier den saken, sier Braathen og peker på at det generelt er mye konfliktsaker for dem å dekke.

– Vi er jo da litt prisgitt at kommunestyret i Drammen består av en del karakterer. Nå vet jeg ikke hvor mye gøy som skjer i andre byer. Men når jeg snakker med andre aviser, så kan det virke som at det er litt kjedeligere i enkelte kommuner enn hos oss.

Nyhetsredaktør i Drammens Tidende, Janne Sundelius Braathen.
Nyhetsredaktør i Drammens Tidende, Janne Sundelius Braathen.

– Veldig heldig

Thor Alnes Øverland startet som politisk journalist i DT for fem år siden - på samme tidspunkt som avisen bestemte seg for å satse mer på politikk.

I dag er det fire skrivende som har politikk som ansvarsområdet i ulik omfang i avisen.

Men Øverland har fått muligheten til å nærmest jobbe med det på fulltid.

– Jeg er såpass heldig som jobber i en avis som setter av tid og rom til å jobbe med politikk. Jeg jobber nesten fulltid med politikk, og er veldig heldig som får lov til å bli såpass skjermet, forteller Øverland til Medier24.

Dermed får han mulighet til å gjøre et grunnarbeid med å bygge kildenettverk, både blant politikere og administrasjonen i kommunen.

– Jeg kan dekke møter i kommunen uten at det er krav om at jeg skal levere en sak etter møte. Det kan dukke opp noe på det møte som ikke nødvendigvis er så viktig da, men som i to møter frem kan vise seg å være avgjørende.

DT-journalisten forteller at han bruker fryktelig mye tid på å bli kjent med kildene, i tillegg til at han er en politisk nerd.

– Jeg spiser alltid middag med politikerne før et kommunestyremøte. Det handler om å bli kjent på et nivå hvor de ser at du faktisk ikke er så skummel.

– Fotballkamp

Og når det først skjer nyheter i et kommunestyremøte, så er Øverland klar på at det skal gå raskt.

– Vi dekker det som en fotballkamp. Så snart et vedtak er fattet, så skal saken være ferdig. Da har vi selvfølgelig plukket ut hvilke saker som er interessante på forhånd. Med godt kildenettverk og tillit, så får du vite standpunktet til de forskjellige politikerne.

I tillegg til å dyrke konflikter og spisse vinklingene, forteller Øverland at det er viktig å prioritere riktige saker hvis leserne skal bli interessert.

– Det er å velge bort alt av pliktstoff. Det kan være fire timer debatt fra et kommunestyre som ikke har noe å si for leseren. Det er bare politisk skyggeboksing.

Øverland påpeker at det også er viktig å lage saker som forklarer til leserne hvorfor saken er viktig for dem.

Da må man selv ha godt kjennskap til de ulike politiske sakene.

– Det handler egentlig om å kunne politikken bedre enn politikerne. Detaljene ligger i vedleggene, forklarer han.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS