Nettavisen-redaktør etter PFU-frifinnelse av Tolga-saken: – Tror ikke denne avgjørelsen blir stående som den stolteste i PFUs historie
Gjennom «Dokument Tolga» gikk flere Amedia-aviser grundig til verks for å forstå «hva som egentlig skjedde» på Tolga. Nå har saken gått fri i PFU. Nettavisen Erik Stephansen er klar: – Min vurdering er at PFU rett og slett ikke ønsket å felle VG denne gangen.
* VG skrev i oktober fjor at tre brødre fra Tolga i Hedmark uten å vite det hadde vært registrert som psykisk utviklingshemmet siden 2012 og 2013.
* Etter en utredning fikk den ene av brødrene diagnosen moderat psykisk utviklingshemming i 2014. I februar 2018 fastslås det i en utredning at de to andre brødrene ikke er psykisk utviklingshemmet.
* I mars 2017 fikk alle brødrene verge for økonomiske og personlige spørsmål. Brødrene klaget på vedtaket. Vergemålene ble opphevet i henholdsvis februar, juni og oktober 2018. Opprettelsen av vergemål skal i utgangspunktet være frivillig.
* Fra 2013 til 2014 doblet Tolga kommune antallet innbyggere som var registrert med psykisk utviklingshemming. Ifølge den tidligere rådmannen var nettogevinsten for kommunen 1,5 millioner kroner i året. Rådmann Siv S. Sjøvold avviste i oktober at rapporteringen av antall psykisk utviklingshemmede i kommunen har vært økonomisk motivert.
I en kommentar i forbindelse med publiseringen av «Dokument Tolga» skrev Nettavisen-redaktør Erik Stephansen blant annet:
«I hovedhistorien om de tre brødrene fra Tolga er det utelatt så mye at den rett og slett ikke er riktig. I Dokument Tolga vil du få lese om hva som var det egentlige motivet for å ville opprette verge for de tre brødrene, og om hjelpeapparatets mistanke om at de ble utnyttet økonomisk».
I en kommentar til Medier24 skriver Stephansen at han ikke er overbevist over PFUs konklusjon:
– Jeg tror ikke denne avgjørelsen blir stående som den stolteste i PFUs historie, skriver Stephansen i en e-post til Medier24.
Han peker spesielt på formuleringen «Kommunen fant en måte å få mer penger på», som utvalget diskuterte grundig om var innenfor eller utenfor rent presseetisk.
– Ikke bare våre journalister i fire Amedia-aviser, men også regjeringens granskingsutvalg og nå i høst Kommunal- og moderniseringsdepartementet, har alle sammen konkludert med at det ikke finnes spor av at kommunen forsøkte å berike seg da de søkte refusjon for de tre brødrene, skriver Stephansen i en e-post til Medier24 og fortsetter:
– Likevel mener altså PFU at VG har dekning for tittelen «Kommunen fant en måte å få mer penger på». Det er unektelig litt rart, særlig siden for eksempel medlem Stein Bjøntegård medgir at tittelen var «upresis» og selv påpeker at pengemotivet ikke ble dokumentert i reportasjene.
Han skriver med det at han tror PFU rett og slett ikke hadde lyst til å felle VG for Tolga-saken:
– Med det bakteppet er min vurdering at PFU rett og slett ikke ønsket å felle VG denne gangen.
– Ikke slik at PFU har bestemt seg på forhånd
Det er PFUs nestleder Anne Weider Aasen som ledet behandlingen av Tolga-saken, ettersom PFU-leder og VG-journalist Alf Bjarne Johnsen er inhabil i behandlingen av VG-saker.
Hun understreker at PFU ikke har bestemt seg på forhånd – verken i denne saken – eller i andre saker:
– Det er ikke sånn at PFU har bestemt seg på forhånd for at VG ikke skal felles i denne saken. Vi har vurdert denne saken på lik linje som alle andre saker. Sekretariatet har gjort en god jobb med forberedelsene og innstilt på at VG ikke har brutt god presseskikk, noe som også ble konklusjonen etter diskusjonen i utvalget, sier hun til Medier24.
– Vi står på vår journalistikk
I en kort kommentar til Medier24 skriver ansvarlig redaktør i Nettavisen, Gunnar Stavrum, at de står fast på sin journalistikk, også etter at PFU har kommet med sin konklusjon.
– Vi er ikke så opptatt av VG, men av å fortelle hva som egentlig skjedde i Tolga. Virkeligheten har nyanser og en funksjon med mediemangfold er å få fram flere sider. Vi står på vår journalistikk uavhengig av om VG brøt etiske regler eller ei, skriver han til Medier24.
Medier24 har onsdag sendt henvendelser til Arbeidets Rett-redaktør Guri Jortveit, Romerikes Blad-redaktør Magne Storedal og konstituert redaktør i Østlendingen, Truls Sylvarnes.
Alle tre viser til samme formulering som Stephansen, og skriver blant annet at « regjeringens granskingsutvalg og nå i høst Kommunal- og moderniseringsdepartementet, har alle sammen konkludert med at det ikke finnes spor av at kommunen forsøkte å berike seg da de søkte refusjon for de tre brødrene».
VG: – Forventer debatt
VGs ansvarlige redaktør Gard Steiro sier til Medier24 onsdag at han hele veien har vært trygg på at VG har være innenfor på det presseetiske, og mener at kritikken mot saken og VGs arbeid har vært overraskende omfattende.
– Når vi lager journalistikk, så forventer vi at den kan skape debatt, men vi synes nok at enkelte anklager mot VGs journalistikk i akkurat denne saken har vært grunnløse, sa han til Medier24 onsdag formiddag, uten at han ville presisere hvilke anklager eller fra hvem.
– Jeg sikter ikke til noen spesielle, men jeg registrerer at oppmerksomheten har vært stor. Vi har fått slått det fast i dag: VG har ikke brutt de presseetiske bestemmelsene i denne saken. Vi har tvert imot fått ros av utvalget for viktig, god og grundig journalistikk. Det er jeg glad for, fortsatte Steiro.
Steiro er forelagt uttalelsene fra Stephansen, og skriver i en melding at «VG ikke har behov for å kommentere slike uttalelser».