Kyrre Lien, frilans-fotojournalist og direktør utgiverspørsmål og samfunnskontakt i Amedia, Stig Finslo.Signe Fuglesteg Luksengard/Amedia
Kritiserer Avisa Oslos og Amedias vilkår for bilde-tips: – Vil ikke anbefale noen å sende tipsbilder eller video dit
Fotografene Fredrik Naumann og Kyrre Lien reagerer på vilkårene til Amedia og Avisa Oslo. – Gir ikke grunnlag for å advare profesjonelle fotografer, frilansere og andre til å inngå avtaler med oss, svarer Amedia.
Lanseringen av den nye lokalavisen, Avisa Oslo, har skapt entusiasme for dekningen av hovedstaden, og mange hyller etableringen for å endelig dekke en av de store blindsonene i mediemangfoldet.
Men ikke alle er like fornøyd med Avisa Oslos og Amedias retningslinjer når det kommer til å ta imot tips.
Fotograf Fredrik Naumann reagerer på denne formuleringen hos den nye nettavisen, som også gjelder hos konsernet øvrige aviser:
«Avisen kan vederlagsfritt bruke materialet nå og i fremtiden, men bare i redaksjonelle sammenhenger».
– Dette er det vi kan kalle et rettighets-ran. Det er beregnet på folk som ikke er så vant til media, og som kanskje ikke skjønner verdien av det de gir fra seg. Det utnytter dem som er uerfarne, sier Naumann til Medier24.
– Anbefaler å ikke sende tips til Avisa Oslo
Naumann var først ute med kritikken mot Avisa Oslo på Facebook i forrige uke.
Siden den gang har avisen lagt til flere vilkår som bedrer rettighetene til tipserne.
Men fortsatt står formuleringen om «vederlagsfritt bruk av materiale».
Naumann mener det er kritikkverdig at tips og redaksjonelt innhold, som bilder, blir blandet inn i den samme vilkårspakken.
– Bilder er et produkt i avisen. Det er noe annet enn at man får beskjed om at det brenner et sted. Det sauser de sammen, og det synes jeg er litt uredelig, sier han.
Han påpeker også at vilkårene blir unødvendig gjemt for alle som vil tipse avisen.
– De begraver det i en underside som minner om cookies. For å lese betingelsene, så må man klikke videre til denne undersiden. Rent praktisk så har de begravd det litt, og det er ikke bra. Jeg har ikke sett denne type skjemaer før, sier Naumann.
Fotograf og styremedlem i Norsk Journalistlag Frilans, Kyrre Lien, reagerer på at vilkårene gjør at enhver som sender video og bilder gir fra seg rettigheter til hele Amedia-konsernet, for all fremtid.
– Så om en rørlegger eller profesjonell fotograf sender et bilde til Avisa Oslo, gir du i prinsippet fra deg bildet eller videoen til 70 aviser - uten noen form for kompensasjon. Det syns jeg er ganske hårreisende, sier Lien til Medier24.
Han håper og tror at profesjonelle fotojournalister vil oppgi en fair pris, men vet at den jevne innsender ikke vil gjøre det samme.
– Dette er bare dårlig stil av avisen og en måte å kutte kostnadene på. Bilder og video er åndsverk, og bør honoreres for deretter, sier Lien.
– Slik vilkårene er nå, vil jeg ikke anbefale noen, i hvert fall ikke profesjonelle, å sende tipsbilder eller video til Avisa Oslo, sier han.
– Ingen grunn til å advare om å inngå avtaler
Avisa Oslo er blitt gjort kjent med kritikken fra Naumann og Lien.
Ettersom dette er vanlig praksis hos alle aviser i Amedia-konsernet, er det direktør for utgiverspørsmål og samfunnskontakt i Amedia, Stig Finslo, som svarer på kritikken.
Han ønsker å understreke at dette er vilkår som de legger ut for dem som ønsker å sende tips eller bilder og videosnutter, ved siden av å legge det ut på sosiale medier.
– Dette er ikke vilkår for profesjonelle fotografer eller andre som gjør en jobb for oss eller som vi ønsker å kjøpe materiale fra. Der finnes det egne regler og avtaleformularer, blant annet utarbeidet av NJ/Frilansklubben og Mediebedriftene i fellesskap, skriver Finslo i en e-post til Medier24.
Han påpeker at de opplyser tipsere om deres rettigheter og har som standard at de ikke betaler for bruken av materialet, ved mindre det inngås en avtale.
– De har altså denne muligheten i behold, om de vil. Vi opplyser dem også om at vi vil navngi dem i tråd med god skikk, med mindre de reserverer seg mot det, og vi opplyser dem om at de vil få inntekter fra bildet dersom det blir solgt gjennom oss, men at de selvsagt har retten til å selge det til andre selv, skriver Finslo.
– Vi tenker at dette er en ganske fair måte å behandle tips og innsendt materiale på, og at vi vel faktisk gir materialet bedre vern og kreditering enn om det for eksempel blir delt i sosiale medier, fortsetter Finslo.
Han opplyser videre at de ikke ser at profesjonelle fotografer benytter «tips»-knappen på nettsidene som portal når de har materiale å tilby.
– Vi kan derfor heller ikke se at dette gir grunnlag for å advare profesjonelle fotografer, frilansere og andre til å inngå avtaler med oss, slik NJs mann gjør i denne sammenheng, skriver Finslo.