Berit Buran Juul inntok sjefsstolen i Avisa Gaula januar 2023. Ett år senere ga hun stafettpinnen videre til Andreas Haakonsen.

Dundrende minus for Avisa Gaula i første år som nettavis

– Det sier seg selv at det er en ekstrem øvelse, sier styrelederen om omstillingen avisen har vært gjennom.

Publisert Sist oppdatert

Avisa Gaula endte fjoråret med et underskudd på 2,1 millioner kroner, ned fra 382.000 året før. Det viser årsregnskapet for fjoråret.

Avisen økte inntektene med nesten 20 prosent, fra 2,8 millioner kroner til 3,3 millioner.

Kostnadene steg med 72,1 prosent, til 5,5 millioner kroner, fra 3,2 millioner kroner.

Avisa Gaula gikk i fjor fra å være en ren papiravis med utgivelse en dag i uka, til å i april i fjor opprette en nettavis.

Avisen ble kjøpt opp av Trønder-Avisa og Amedia i 2022, med mål om å digitalisere. Berit Juul Buran ble hentet fra Nidaros for å opprette en nettavis i fjor. I år tok Andreas Haakonsen, også fra Nidaros, over roret.

Styreleder i Avisa Gaula, Svein Atle Huus, beskriver 2023 som et helt spesielt år for Avisa Gaula.

– På den måten at vi på få måneder snudde om driften fra å være 100 prosent papirbasert, til digital nyhetsformidling med nettavis, samtidig som vi har satt et målbilde der vi rigger oss for å bli 100 prosent digitalt finansiert om få år.

Alt av systemer ble skiftet og i løpet at 7-8 måneder foretok de overgangen til Amedia-rigget, påpeker han.

– Det sier seg selv at det er en ekstrem øvelse, men takket være en stor innsats både fra avtroppende redaktør (og medeier) Åsmund Snøfugl og påtroppende redaktør Berit Buran Juul og øvrig ansatte, klarte vi å holde tempoet oppe både med omstillingen og daglig drift samtidig.

Resultatet bærer preg av mange doble kostnader i omstillingsfasen, samtidig som ressursbruken på journalistikk økte som følge av en vekstrategi, påpeker styrelederen.

– Første år med nettavis, hvordan har veksten vært? 

– Vi har hatt en svært god utvikling i antall abonnenter, rundt 50 prosent flere enn da vi gikk på luften med nettavis (i april 2023).

Ved inngangen av sommeren var over 50 prosent av avisen abonnenter heldigitale.

– Vi kan ikke være noe annet enn strålende fornøyd med en slik utvikling.

– Hvordan ser det ut så langt i år? 

– Vi har styrket bemanningen i avisen ytterligere fra 1. juli, da økte vi fra to til tre faste ansatte, i tillegg til at vi har flere frilansere som også er svært viktige for oss.

Abonnementsutviklingen er god, og med et stort potensiale for vekst fremover, påpeker styrelederen.

– På annonse har vi foreløpig ikke klart å hente ut nok, men vi ser at de digitale annonseinntektene de siste månedene har hatt en svært god utvikling, og det er naturlig at vi har sterkt fokus på dette også i tiden fremover i takt med stadig flere digitale abonnenter og lesere

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS