Bilde-saken ble ført her i Fredrikstad tingrett.Erlend Aas / Scanpix
Nektet å betale fotograf 5.500 kroner for bildebruk. Nå må byrået ut med 44.000 kroner etter å ha tapt i retten
Fotografen ble møtt med trusler da han sendte faktura for bilde, ifølge advokaten. – Vi er lei for at utfallet ble slik, svarer selskapet som nå må punge ut.
Det kommer frem i en kjennelse fra Fredrikstad tingrett.
Det var i januar i år at den Fredrikstad-baserte fotografen Tobias Nordli oppdaget at et bilde han hadde tatt til en sak, på oppdrag for Sarpsborg Arbeiderblad, fra en trafikkulykke ble brukt i en stillingsannonse.
Han sendte da en faktura pålydende 5568 kroner til bemanningsbyrået Right Bemanning AS, som sto bak annonsen.
Beløpet ble ikke innbetalt innen betalingsfristen, og det ble sendt automatisk til inkassovarsel.
Ifølge kjennelsen skal bemanningsbyrået hevdet det ikke forelå noen avtale mellom partene, samt at bildet har vært i avisen og var av bilene til redningsverket som annonsen var laget for.
De skal også ha uttalt at «ønsker du å gå videre med saken, så møtes vi i retten».
Nordlis hovedkunde er Amedia - som eier Sarpsborg Arbeiderblad - og han påpekte at selv om bildet har blitt brukt i avisen, så kan det fremdeles ikke bli brukt av alle og enhver.
Han fikk da svar om at «Amedia er en kunde av oss. Så da vil vi ringe de og fortelle om denne vanvittige saken. Hadde jeg vært de så hadde jeg brukt noen andre fremover», gjengis det i kjennelsen.
– Motstand, kverulering og trusler
Medier24 har vært i kontakt med Nordlis advokat, Ane Sofie Tømmerås. Hun sier at klienten er veldig fornøyd med dommen.
– Åndsverksloven er klar: Krenker du opphavsretten så er du erstatningspliktig, og må betale et rimelig vederlag ganger to. Vi har vært sikre på jussen hele veien, sier Tømmerås til Medier24.
Hun forteller at det har vært krevende sak for klienten.
– Motparten har vært fryktelig vanskelige. Da han høflig sendte dem en faktura så ble han møtt med motstand, kverulering og trusler fra motparten. Han har vært trygg på juss, men det har vært belastende å stå i.
Tømmerås sier at klienten reagerte særlig fordi motparten var en profesjonell aktør som brukte det i en kommersiell virksomhet.
Nordli bestemte seg for å føre saken som en prinsipiell kamp for seg selv, men også på vegne av andre som opplever dette ofte, ifølge Tømmerås.
– Han var lei av å se seg selv og kollegaer bli stjålet fra. Det å forsyne seg av et bilde som har stått i avis og på nett uten å spørre er å stjele. Han ønsket å markere dette på vegne av flere som sitter i samme båt, sier hun og legger til:
– Dette er en dom kan brukes av andre som opplever at folk stjeler deres produkter. Det er godt å se at en slik måte å oppføre seg på straffes med full erstatning og at lovverket virker.
– Korrespondansen har vært uheldig
Kort tid etter at saken ble stevnet for Fredrikstad tingrett erkjente bemanningsbyrået at de hadde krenket opphavsretten til fotografen og betalte vederlaget.
De erkjente også at korrespondansen mellom partene hadde vært uheldig.
Selskapet la allikevel ned påstand om at de frifinnes for saksomkostnads-ansvaret.
I slutningen heter det at retten oppfatter det som at selskapet har spekulert i hvorvidt fotografen var villig til å forfølge saken. De mener derfor at selskapet kan bebreides for at fotografen måtte ta ut søksmål.
Retten så derfor ikke at det forelå grunner til å frita selskapet for erstatningsansvaret på 36 528 kroner.
Selskapet må derfor betale fotografen totalt 43 925 kroner.
– Lei for at utfallet ble slikt
Medier24 har også vært i kontakt med bemanningsselskapet Right Bemanning AS.
De svarer på e-post at de har innrømmet skyld siden august, før forliksrådet.
Byrået opplyser videre at de er enig med advokat Tømmerås i at kommunikasjon har vært vanskelig hos begge parter, og at den skulle vært unngått og løst på en bedre måte på et tidligere stadium.
– Før forliksrådet tilbød vi økonomisk kompensasjon til fotografen for feilen vi hadde gjort. Vi tilbød også økonomisk kompensasjon under forliksrådet, men dette ble avslått av fotografen. Derfor betalte vi dommen som forliksrådet kom frem til var riktig å betale for bruken av bildet, skriver selskapet til Medier24.
– Men fotografen og advokat Tømmerås ønsket å ta saken videre. Vi innrømmer vår skyld i bruken av bildet, og har betalt fotografen det vi ble dømt til å betale av tingretten. Vi er lei for at utfallet ble slik, men anser nå saken som avsluttet, opplyser selskapet.