Lara Rashid er politisk journalist i Altinget.

Derfor laget Altinget-journalist Lara Rashid liste over politiske journalisters bindinger

– Politiske journalister har en enormt makt til å sette dagsorden og bestemme hva som er nyhet og ikke, sier Altinget-journalist Lara Rashid.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Journalist Lara Rashid i den ferske politiske nettavisa Altinget har snakket med 13 norske redaksjoner om bindinger, og tar selv opp sine egne bindinger i egen kommentar.

I kommentaren forteller hun om da hun skulle i sin første begravelse til søstera si, som ble drept på Utøya.

Daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) deltok i begravelsen.

– Jeg spurte min redaktør om jeg kan intervjue Støre, siden han var i begravelsen. Men han var der som representant fra regjeringen. Jeg møtte ham første gang da, og jeg hørte ham på Utøya, men hilste ikke. Jeg vil ikke si at han er en venn av meg eller noen jeg føler en nær relasjon til, forteller Rashid til Medier24.

– Men det er ikke en hemmelighet. Vi var i Arbeiderpartiet og jeg i AUF i min tid, som var preget av terror og tap. Det er jo mange sterke følelser rundt det, så vi har konkludert med at jeg kommer ikke til å lage saker som har med 22. juli å gjøre.

Et annet område hun heller ikke rører er Nesodden og politikken der, nettopp fordi hun satt i kommunestyret og representerte Arbeiderpartiet, samt at faren fortsatt er folkevalgt i kommunen.

Fikk karantene

Da hun jobbet i VG hadde hun karantene for å skrive om partipolitikk, og kunne ikke intervjue politikere.

I Altinget har hun ikke karantene.

– Vi tar det sak for sak. Nå skriver jeg bare om politikk, og da diskuterer jeg min relasjon hvis jeg skal lage sak, forteller Rashid.

– Det har vært saker jeg har sagt at jeg ikke er rett person til å lage saken, fordi jeg har uttalt meg tidligere om den.

Laget oversikt

Rashid forklarer at de ser mange journalister jobber mye med åpenhet og bindinger mellom politikere.

– Da er det interessant å se på journalister og deres bakgrunn om de har noen bindinger også. Det er ikke unaturlig at det er det. Det var derfor vi tenkte tanken, og vi startet med å sende ut mail til flere redaksjoner for å se litt hva de svarer, sier hun.

– Hvorfor er det viktig å opplyse om bindinger?

– Journalister og politiske journalister har en enorm makt til å sette dagsorden og bestemme hva som er nyhet og ikke. Og noe mange journalister skriver om er politikere som går til kommunikasjonsbransjen og motsatt. Det er like interessant fra politikk til journalistikk og hva man tar med seg av vennskap og kjennskap der.

Hun understreker at det er positivt med politisk engasjement, men at det viktigste er å vise åpenhet rundt det.

Rashid trekker også fram Redaktørundersøkelsen fra 2022, som viser at 35 prosent av ansvarlige redaktører vurderer at egne medarbeidere har varierende, liten eller fraværende bevissthet rundt dobbeltroller og bindinger.

Undersøkelsen viser også at mer enn fire av ti oppgir at man sjelden eller aldri diskuterer mulige dobbeltroller og bindinger i redaksjonen.

– Jeg opplever at den norske journalistikken er veldig seriøs og har gode rutiner for når bindinger oppstår, men du må opprettholde gode rutiner og diskutere det hele tiden, kommenterer hun.

Nettopp å diskutere sine bindinger trekker hun fram som spesielt viktig.

– Når man ofte jobber tett med en kilde så kan man hende at man ikke merker selv den glidende overgangen at man har blitt ganske nære. Det er viktig at man diskuterer det og tar det opp med redaktøren sin, slik at man ikke tar den avgjørelsen alene, avslutter hun.

Powered by Labrador CMS