Robin Mortensen (40) i NRK Finnmark sørger over tapet av sjefen Morten Ruud, som mistet livet i en ulykke lørdag.

- Det blir et stort hull etter Morten Ruud, sier Robin Mortensen. Nå gjenopptar NRK Finnmark driften

(ALTA): Siden lørdag ettermiddag har journalistene i NRK Finnmark lagt ned arbeidet etter redaktørens plutselig død. – Vi skal bygge videre på det Morten begynte på.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Lørdag omkom distriktsredaktør Morten Ruud (57) i en gyrokopterulykke. Den erfarne pressemannens plutselige dødsfall legger igjen et stort hull i veggene i Alta.

- Mortens dødsfall er et stort tilbakeslag for NRK Finnmark. Men vi skal bygge videre på det han satte i gang, sier Robin Mortensen (40). 

Noen måtte ta ansvar

Lørdag ble 40-åringen konstituert som distriktsredaktør i NRK Finnmark. Den tidligere redaksjonssjefen fikk et plutselig ansvar, som han på ingen måte var forberedt på, sier han til Medier24. 

Konstituert distriktsredaktør, Robin Mortensen (40) i NRK Finnmark.

- Jeg ble bedt om å steppe inn på kort varsel når det ble kjent at det var Morten som omkom i ulykken. Det var et sterkt behov for noen måtte være leder og ta ansvar for NRK Finnmark, sier Mortensen.

Den viktigste jobben de gjør nå er å ta vare på de ansatte, sier han. Og i det innbar det å legge ned arbeidet umiddelbart da det ble kjent at sjefen ikke lenger er tilstede.

- Gode kolleger i NRK Troms har gitt oss uvurderlig hjelp når det gjelder nettpublisering og en del andre ting, så vi har på ingen måte følt oss alene i dette.

Fikk mistanke utover lørdagen

Som journalister fulgte de ansatte på distrikskontoret ulykken lørdag. Og med spesielt ekstra interesse, med tanke på at Morten Ruud var gyrokopterpilot – og hadde snakket om «gutteturen» til Finland i lang tid.

Ansatte, venner og familie av omkomne distriktsredaktør Morten Ruud møtte til minnestund i NRK Finnmarks lokaler i Alta.

Robin Mortensen forteller at de fikk mistanken om at det kunne være Ruud utover lørdagskvelden.

- Vi håpet i det lengste at det ikke var Morten, men det var det jo. Det ble et stort sjokk for oss.

Sent på kvelden sendte Mortensen en e-post til alle ansatte i NRK Finnmark for å fortelle at de som hadde behov kunne møte på jobb.

Der satt han klar med en hvit duk, et lys og et bilde av Morten. Der satt han til sent på natten.

Ringte alle ansatte i NRK Finnmark

Dagen etter møttes mange kolleger i lokalene i Alta. Telefonene og kondolansemeldingene strømmet inn.

Robin Mortensen var mest opptatt av å ivareta de ansatte. Så han ringte absolutt alle sammen som jobber i NRK Finnmark.

- Én etter én. Jeg måtte forsikre meg om at alle hadde fått beskjed. På søndag var det mange som kom til lokalene og det var en svært sterk opplevelse. Først da gikk det innover meg at Morten var borte. Alle satt her og var knust, sier 40-åringen og fortsetter:

- Hva skal man si i en slik situasjon? Det er ingenting å si. Men jeg hadde påtatt meg å være leder og følte at jeg måtte si noe. Det var det tyngste jeg har gjort og stemmen bar ikke heller. Men det var svært godt å møtes. Det hjalp at vi bare var her sammen.

- Jeg ville ikke være sjef

Utover dagen kom NRK-ledelsen oppover til Alta, for å ivareta de ansatte. Og mandag var det minnestund med hele familien. 

- Hva betydde Morten Ruud for deg som hans ansatt?

OMKOM: Distriktsredaktør Morten Ruud i NRK Finnmark mistet livet lørdag i en gyrokopterulykke.

- Han pushet meg, som han pushet alle andre. Jeg ville jo ikke være sjef, for jeg trivdes som programleder, der jeg hadde det supert. Jeg var engasjert i NJ og hadde det som plommen i egget. Men Morten sa han hadde troen på meg og ville at jeg skulle bli redaksjonssjef. Han var sånn. Vi har mistet en sjef som var utrolig dyktig til å se folk, støtte og gi muligheter.

- Hva betydde han for NRK Finnmark?

- Oii, han betydde så mye. Morten var en lagbygger som sto i stormen, men som løftet frem de ansatte når skryten kom. Han hevdet seg aldri. Jeg håper at jeg har noen av de samme kvalitetene som Morten.

- Det er tøft og hektisk å plutselig måtte ta dette ansvaret, men nå vet vi ikke hvor lenge det varer fremover. Forhåpentligvis får vi en avklart situasjon relativt raskt.

Skal tilbake til normalen

- Kommer du til å søke jobben?

- Jeg kommer nok til å søke. Når jeg først er i den posisjonen i ledergruppen og har tatt det valget om å bli leder, så føles det naturlig for meg. Men dette er altfor tidlig å tenke på nå. Nå skal vi komme oss over sjokket, så får vi bygge stein for stein.

Regionredaktør Tone Kunst i NRK Nord-Norge og distriktsdirektør Grethe Gynnild-Johnsen i NRK i NRK Finnmarks lokaler i Alta etter Morten Ruuds død.

- Hvordan ser du på den praktiske oppgaven fremover?

- Fra tirsdag skal vi så smått forsøke å gå tilbake til normalen. Så har vi heldigvis en del ferdig produsert stoff å flyte på. Men fra onsdag skal NRK Finnmark være oppe og stå på radio, nett og TV. Men det er klart at dette vil prege oss i lang tid, sier Mortensen og fortsetter:

- Ja, vi har sittet her og hatt en god prosess i dag, men det er mange som er på ferie og som ikke har kommet i gang med sorgprosessen og som kanskje ikke vil gjøre det før om en måned. De må vi også ta vare på, så vi er forberedt på å stå i dette i lang tid. Det er jeg helt sikker på.

- Et stort tilbakeslag

- Hva tenker du om samfunnsoppdraget i NRK Finnmark etter Mortens bortgang?

- Vi skal bygge på det ved å sette dagsorden nasjonalt fra Finnmark. Vi skal bringe Finnmark ut til landet, som er oppdraget vårt. Strategien vår står der.

- Morten var opptatt av Barentsområdene. Hvordan ser du på det å videreføre dette?

- Det er et stort tilbakeslag. Morten har vært en av de virkelige forkjemperne for det samarbeidet. Nå har vi heldigvis mange nøkkelpersoner i Barents Press fra NRK, så jeg tenker at det skal vi fortsette med.

- NRK Finnmark legger dere ikke ned?

- Nei, det har ikke Morten ønsket at vi gjorde heller. Ja, det er tøft nå, og vi skal ta det innover oss og kjenne på det, men vi skal bygge videre på det Morten har satt i gang. Mange har sagt at det blir godt å komme i gang igjen og få noe å gjøre. Flere er ivrige på å komme i gang, selv om det i starten vil være meningsløst. Men vi må stå i det, avslutter den konstituerte distriktsredaktøren.

Powered by Labrador CMS