Liv Ekeberg, fungerende PFU-leder i tirsdagens møte.
Liv Ekeberg, fungerende PFU-leder i tirsdagens møte.

Salget av sukkerdrikker med Aloe Vera stupte etter TV 2-omtale. God forbrukerjournalistikk, svarte PFU på produsentenes klage

Juiceprodusenter klaget Matkontrollen til Pressens Faglige Utvalg, men derfra fikk de ingen lindrende effekt på skadene.

Publisert

I fjor høst sendte TV 2-programmet Matkontrollen en kritisk reportasje om såkalte aloe vera-drikker fra flere produsenter.

Salget av slike drikker øker, og visstnok skal det være både helsebringende og sunt.

Men ifølge TV 2-programmets omtale er helseeffekten minimal, aloe vera kan potensielt være leverskadelig, og ikke minst er det nesten like mye sukker som brus i drikken.

Fra TV 2-programmet Matkontrollen.
Fra TV 2-programmet Matkontrollen.

 

Omtalen fikk de to produsentene av drikkene NOBE og Pukka Aloe Vera Juice til å klage saken inn for Pressens Faglige Utvalg med påstander om brudd på god presseskikk både på kontroll av faktiske opplysninger og samtidig imøtegåelse.

Produsentene mente imøtegåelsene ikke ble tilstrekkelig gjengitt, og reagerte på det de mente var opplysninger publisert «mot bedre vitende». De reagerte også på at ikke deres tilsvar ble presentert som fakta, men som deres meninger.

Men fra PFU får de ingen medhold.

I uttalelsen som ble vedtatt tirsdag, heter det at begge parter har fått komme til orde, og at det selvsagt ikke er et krav at samtidig imøtegåelser skal publiseres som fakta.

- En negativ omtale i seg selv innebærer ikke et presseetisk brudd, uttaler PFU.

Fungerende utvalgsleder Liv Ekeberg ga også skryt til TV 2 og Matkontrollen:

- Jeg vil gi honnør for å drive god forbrukerjournalistikk. Jeg tror det er flere enn meg som ble overrasket over dette, på drikker man har oppfattet som mye sunnere enn brus. Men så er det kanskje ikke det.

 

  • Medier24 publiserer / linker til hele uttalelsen så snart den er publisert av PFU. I mellomtiden kan du lese sakspapirene (uten konklusjon) på Presse.no.
Powered by Labrador CMS