«NRK skal ha en tydelig sitering og kreditering. Den skal være raus, reflektert og konsekvent»

I dag møter NRK mediebransjen for å diskutere mediemangfold - blant annet med nye retningslinjer for sitering og kreditering.

Publisert Sist oppdatert

Da forslaget til «NRK-melding» ble lagt fram før sommeren, fikk kanalen noen kraftige signaler om å ta et «selvstendig ansvar for mediemangfoldet».

Det har kommet til uttrykk gjennom flere samarbeid og invitasjoner både kysten rundt, og sentralt.

Og nå fortsetter dette arbeidet med en diskusjon med og for resten av bransjen:

Onsdag er mediebransjen invitert til møtet NRK i mediemangfoldet på Marienlyst i Oslo. Der skal avisredaktører mene noe om NRK, og NRK-redaktører skal presentere forskjellige former for samarbeid sammen med andre mediehus.

Slik skal de kreditere og lenke

NRK skal også presentere et etterlengtet forslag til nytt regelverk for sitering, kreditering og samarbeid.

Medier24 har fått lese forslaget, som fra start legger opp til en langt tydeligere praksis enn mang en lokalavisredaktør har hevdet det til nå.

- NRK skal ha en tydelig siterings- og krediteringspraksis. Ambisjonen er at den skal være raus, reflektert og konsekvent, heter det innledningsvis om de gode intensjonene.

Regelverket deles opp i to «bolker» - én for kreditering og en for sitering.

Og i forslaget slås det fast at krediteringspraksisen skal være konsekvent og raus. Videre heter det:

Det styrker NRKs troverdighet å vise til kildene. Originalkilden skal krediteres tidlig i saken, og krediteringen skal være tydelig, også når vi gjør egen journalistikk. Originalkilden skal følge saken på nett og oppgis i nyhetssendinger, debatter og magasinprogrammer.

Hvor lenge man skal kreditere er imidlertid fortsatt et tema, og kan ifølge forslaget vurderes utfra hvor «allmenn» og felles nyheten etter hvert blir.

I sju punkter slår NRK fast omfattende retningslinjer for dette. Og det som kanskje vil interessere lokalavisene mest, kan vi lese i punkt 4:

NRK skal lenke til originalartikkelen. Dette for at brukeren skal kunne ledes inn til originalkilden. Enkeltartikler får også en større "verdi" i søkemotorene ved at de lenkes til fra NRK.

Vil ikke sitere for mye

Gjennom fem punkter om sitering, slår NRK fast også at kanalen også kan bringe nyheter fra andre medier.

Og det legges ikke opp til noe forbud mot å sitere fra innhold som er betalt - det være seg nett eller papir.

- NRK skal ha samme praksis for innhold som ligger bak betalingsløsninger og for innhold som er fritt tilgjengelig, uavhengig av plattform, heter det.

Men, slås det fast i forslaget til retningslinjer: NRK skal være varsomme med hvor mye vi skal sitere av det opprinnelige innholdet.

Og videre:

NRK skal begrense siteringen på en måte som gjør at det mest vesentlige innholdet kommer fram. Det er vanskelig å sette absolutte regler for dette, men det må være et mål at publikum får en vesentlig merverdi av å gå til den opprinnelige kilden.

  • Medier24 dekker mangfoldsmøtet på Marienlyst onsdag. Der blir også dette forslaget ytterligere presentert.
Powered by Labrador CMS