To avdelinger blir til én hos TV 2.

TV 2 oppfylte alle krav som allmennkringkaster

TV 2 løste oppdraget som kommersiell allmennkringkaster i tråd med kravene i fjor og får full kompensasjon på 135 millioner kroner. Det er konklusjonen i tilsynsrapporten fra Medietilsynet.

Publisert Sist oppdatert

Saken oppdateres.

TV 2 har totalt investert nær 430 millioner kroner i norsk film og TV-drama siden avtalen startet i 2019, og har dermed med god margin oppfylt forpliktelsene om å investere minst 250 millioner kroner i slike produksjoner i løpet av avtaleperioden, skriver Medietilsynet. 

 Kombinert med kravet om at TV 2 også skal sende førstegangsvisninger av norsk film og TV-drama, har avtalen bidratt til premierer for nye, originalskrevne norske dramaproduksjoner på hovedkanalen til TV 2. 

– At de norske allmennkringkasterne fremmer norskprodusert innhold som reflekterer norsk historie, kultur og samfunnsforhold, blir stadig viktigere i ein globalisert film- og strømemarknad, seier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.

Hun peker på at TV 2 også bidrar til å styrke norsk språk og identitet gjennom ein betydelig formidling av norskspråklig innhold. 

I 2023 var 54 prosent av programmene på hovedkanalen norskspråklige. TV 2 oppfylte dermed kravet om at slike program skal fylle minst 50 prosent av sendetiden.

Et av kravene i avtalen er at hovedredaksjonen skal være minst 100 kilometer fra Oslo. Hovedredaksjonen til TV 2 er i Bergen, og de fleste som jobber med nyhetssendingene på hovedkanalen, er ansatte der.

Fjoråret var et år med et stort nyhetsbehov, både internasjonalt og nasjonalt. Medietilsynet skriver i rapporten at TV 2 hadde en viktig rolle i dekningen av kommune- og fylkestingsvalget, og at utenriksjournalistene rapporterte fra krigssoner og viktige politiske hendelser ulike steder i verden. 

TV 2 rapporterer at det i 2023 ble jobbet med å synliggjøre hvordan nyhetsredaksjonen jobber med å være ein tydelig og trygg avsender av nyheter som folk kan ha tillit til. 

– Redaktørstyrte journalistiske medium er viktige informasjonskvelder i ei tid der den teknologiske utviklingen gjer det stadig enklere å produsere og spreie desinformasjon. Gjennom lokaliseringa i Bergen, sørger TV 2 dessuten for eit solid redaksjonsmiljø utenfor Oslo, seier Velsand. 

2023 var det siste året i den førre avtaleperioden TV 2 hadde med staten om å være kommersiell allmennkringkaster. Sist høst innsjekk TV-kanalen ei ny avtale med Kultur- og likestillingsdepartementet for perioden 1. januar 2024 til 31. desember 2028. 

Hovedlinjene i den førre avtalen blir videreførte, i tillegg er det tatt inn krav som styrkar både nyhetsdekninga frå hele Noreg og investeringene i norsk film og TV-drama. 

Les hele allmennkringkastingsrapporten for TV 2 i 2023 her.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS