Både opposisjonen og regjeringens støttepartier krever ny avtale som sikrer en kommersiell allmennkringkaster

- Alt annet vil ansees som avtalebrudd, sier stortingsrepresentant Arild Grande.

Publisert Sist oppdatert

Oslo (NTB): Opposisjonen på Stortinget krever at regjeringen sørger for at NRK fortsatt får konkurranse som allmennkringkaster etter at det torsdag ble kjent at TV 2 ikke har søkt på den nye utlysningen.

Professor Trond Bjørnenak ved Norges Handelshøyskole i Bergen har tidligere anslått at TV 2 taper mellom 300 og 400 millioner på å drive nyhetsproduksjon med hovedkontor i Bergen, skriver Klassekampen.

Utlysningsteksten fra Kulturdepartementet inneholdt krav om nyhetssendinger og hovedkontor i Bergen, men ingenting om økonomisk kompensasjon.

LES OGSÅ: 

Kan ikke gjeninnføre NRK-monopolet

Geir Bekkevold i KrF understreker at kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) ikke bør bli den kulturministeren som gjeninnfører TV-monopolet i Norge

– Vi forlanger at hun kommer til Stortinget med en løsning på hvordan vi får beholdt en kommersiell allmennkringkaster så snart som mulig, sier Geir Bekkevold, kulturpolitisk talsmann i KrF.

Regjeringen kan ikke skyve denne saken foran seg under dekke av å vente på innstillingen fra Mediemangfoldsutvalget, mener han.

Utvalget skal under ledelse av Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås levere sin innstilling 1. mars neste år.

Også Arbeiderpartiets kulturpolitiske talsmann er opprørt over at Norge står i fare for å miste sin kommersielle allmennkringkaster.

– Vi har en klar forventning om at regjeringen fremmer et forslag som Stortinget kan ta stilling til. Alt annet vil ansees som avtalebrudd, sier stortingsrepresentant Arild Grande.

Utrede statsstøtte

Nå har Kulturdepartementet bedt Mediemangfoldsutvalget om hjelp til å vurdere hva slags modeller for statsstøtte som er best egnet for en ny kommersiell allmennkringkaster.

– Mediemangfoldsutvalget, som jeg leder, har i dag mottatt et tilleggsmandat fra Kulturdepartementet, skriver utvalgsleder Knut Olav ÅmåsFacebook fredag:

Utvalget skal utrede modeller som kan finansiere andre statlige bidrag til et vitalt demokrati og en mangfoldig medieoffentlighet, slik som allmennkringkasteroppdrag på radio, pressestøtte, tilskudd til lokalkringkasting, samiske aviser, stipender og lignende.

Powered by Labrador CMS