Hans Lysglimt Johansen - her høsten 2016, da han lanserte partiet Alliansen under en markering i Oslo.
Hans Lysglimt Johansen - her høsten 2016, da han lanserte partiet Alliansen under en markering i Oslo.

Dagens Næringsliv frikjent i PFU for å ha publisert falske Twitter-meldinger og klistret dem til Hans Lysglimt Johansen

Utvalget understreker at mediene må være ekstra varsomme når man henter fra sosiale medier - men tvilte seg fram til at DN ikke brøt god presseskikk.

Publisert

I en omfattende featurereportasje publisert i DNs lørdagsmagasin 2. september 2017, fortalte avisen historien om norske Trump-fans, milliardærene som skapte nettavisen Resett og bevegelsen som ble til partiet Alliansen. 

DN lørdag 2. september 2017.
DN lørdag 2. september 2017.
Avsnittene som Lysglimt Johansen klaget på.
Avsnittene som Lysglimt Johansen klaget på.

Sistnevtne ledes av Hans Lysglimt Johansen, og i DNs reportasje ble han knyttet opp til tre Twitter-meldinger med innhold på kanten til jødehets og hat mot jøder. 

Problemet var bare at meldingene var sendt fra en falsk Twitter-konto - med et brukernavn som minnet om Lysglimts eget. 

Den engasjerte samfunnsdebattanten klaget feilen til PFU. Men tirsdag konkluderte utvalget med at avisen ikke opptrådte kritikkverdig eller brøt god presseskikk. 

Dette blant annet fordi avisen rettet feilen raskt på nett, beklaget feilen - og publiserte et leserinnlegg fra Lysglimt Johansen. 

- Burde ringt ham om meldingene

PFUs medlemmer understreket samtidig at mediene må være ekstra nøye i tilfeller som dette, og flere vurderte saken til å være på grensen til kritikkaltså en fellelse. 

- Når det er såpass kontroversielle meldinger, må mediene være ekstra varsomme og forsikre seg om at de har rot i virkeligheten, uttalte Anne Weider Aasen. 

- Det hadde vært naturlig å konfrontere han med meldingene, og få en forklaring på hva han mente. Da ville de også fått klarhet i hvorvidt meldingene var ekte, sa Gunnar Kagge. 

Det ble imidlertid ikke fremmet noe forslag til kritikk eller dissens, men utvalget ble enige om å skjerpe formuleringene i uttalelsen. I sekretariatets forslag til uttalelse ble det uttrykt en viss forståelse for feilen, all den tid den falske kontoen tilforlatelig lignet på Hans Lysglimt Johansens ekte konto. 

Men denne forståelsen ønsket ikke utvalgets medlemmer å uttrykke. 

Powered by Labrador CMS