Blir en av disse Dagbladets neste toppleder?
Blir en av disse Dagbladets neste toppleder?

Elle, melle, hvem blir Dagbladets neste sjef? Her er 12 navn vi tror kan være aktuelle

- Den redaksjonelle siden veier tyngst. Vi ser etter noen som reflekterer Dagbladets DNA og historikk, sier Aller-sjef Dag Sørsdahl.

Publisert

For akkurat to uker siden, fredag før påske, ble det kjent at John Arne Markussen (64) har varslet sin avgang som sjefredaktør og direktør i Dagbladet i løpet av året. Konsernsjef Dag Sørsdahl i Aller Media bekreftet da overfor Dagens Næringsliv at jakten på Markussens etterfølger så smått er påbegynt. 

Men det er ingen prekær hast - Markussen sitter til en etterfølger er på plass, og Sørsdahl sier man vil bruke den tiden dette tar. 

- Det skjer i løpet av året. Vi har satt i gang prosessen, og så tar vi oss den tiden det trenger. Dette er ikke noe som haster, sier han til medier24. 

- Det har ikke kommet noen stillingsannonse ennå. Vil stillingen bli offentlig lyst ut?

Konsernsjef Dag Sørsdahl i Aller Media.
Konsernsjef Dag Sørsdahl i Aller Media.

- Det spørsmålet må vi komme tilbake til, vi har ikke tatt noen stilling til det ennå, sier Sørsdahl. 

 

Det redaksjonelle veier tyngst

Sosialliberale og kulturradikale Dagbladet har en sterk historie som går helt tilbake til 1869, i moderne tid kombinert med den schizofrene rollen som en tabloidavis med kulørt kultur og kjendiseri. En tidlig og solid posisjon som nyhetsavis på nett gjør at avisa også er blant landets største nettsteder.

Men mediehuset har også vært fylt av konflikter, og har tidvis spist redaktører. Sju år med John Arne Markussen er historisk lenge i moderne tid. Fra 2000 til 2011 hadde avisa fire forskjellige sjefredaktører; John Olav Egeland, Thor Gjermund EriksenAnne Aasheim og Lars Helle. Helle var også konstituert både før og etter Aasheims tid. 

Hvem skal overta for Markussen? Vi har listet opp 12 mulige kandidater i denne saken som kan være aktuelle. 

Og selv om mediebransjen både blir mer kommersiell og digital: Aller-sjef Dag Sørsdahl er tydelig på at redaksjonell erfaring og kompetanse veier tungt. 

- Vi skal rekruttere en ansvarlig redaktør og administrerende direktør til Dagbladet AS - altså det vi kaller en publisher. Og så er det slik at hvis vi skal vekte noe tyngdepunkt og gjøre noen avveininger, så er det den redaksjonelle siden som veier tyngst, sier han. 

- Det vil si at du ser primært etter en «redaktør»?

- Nei, vi ser etter en publisher. Men som kjent finnes ikke «Jesus», så vi må trolig gjøre noen avveininger. Og vi må ha en publisher som kan videreutvikle Dagbladet etter den strategien vi har lagt, og som også reflekterer Dagbladets «DNA» og historikk. 

- Samtidig må vedkommende ha et tilstrekkelig kommersielt gen, understreker Sørsdahl. 

 

Leter overalt - blant begge kjønn

- Hvor leter dere etter den neste Dagblad-sjefen?

- Vi tar den tiden vi trenger - da håper jeg vi får til en prosess hvor vi vurderer hele landskapet, og vurderer alle muligheter.

- Er det et poeng i seg selv å ha kvinnelige kandidater på lista?

- Svaret er «nei», men for å si noe om konteksten: Denne stillingen blir en del av toppledergruppa i Aller Media, hvor kjønnsbalansen i dag er 50/50. Det er ikke blitt slik fordi vi har kvotert noen inn, men vi har jaktet de beste folkene og bygd et sammensatt team. Da blir kjønnsbalanse selvsagt en del av det. 

- Dagbladet har også hatt kvinnelig sjefredaktør tidligere, men ikke en kvinne som publisher. I et bransje- og samfunnsperspektiv vil det nok ikke være noen ulempe med en kvinne.

- Men hvis den beste kandidaten er en mann, så blir det en mann?

- Ja, da blir det en mann.

Blir en av disse 12 den neste sjefredaktøren i Dagbladet?

Her er noen kandidater vi tror kan være aktuelle - i alfabetisk rekkefølge: 

 

Alexandra Beverfjord (40)

Nyhetsdirektør i NRK. Nevnes nær sagt «alltid» når medielederjobber i Norge skal besettes, og har lang erfaring fra nettopp Dagbladet både som journalist og nyhetsredaktør. Har også et kommersielt gen som i begrenset grad får komme til utløp i dag. 

Samtidig har Beverfjord holdt seg i ro på Marienlyst siden hun kom dit for drøyt fire år siden, og klatret stadig nærmere toppen. Hun vil også være en naturlig kandidat som kringkastingssjef når Thor Gjermund Eriksen (51) gir seg, og det kan bli allerede om et års tid. 

Men det kan også være seks år til, og det kan være at Beverfjord trenger toppledererfaring før hun veies tung nok til å bli NRK-sjef. Ikke minst fordi hun også har gjort seg kontroversiell blant ansatte på Marienlyst. Da kan en tur tilbake til Dagbladet være riktig for karrierestigen.

 • Beverfjord har ikke besvart Medier24s henvendelse om denne saken. 

Anders Opdahl (39)

Konserndirektør i Amedia. Har lang erfaring fra nordnorske medier, med perioden 2005 til 2016 i Nordlys som sentral. De første seks som nyhetsredaktør, de siste fem som sjefredaktør. Hadde et kort mellomspill som regionredaktør i NRK, før han ble hentet tilbake til Amedia som konserndirektør for et drøyt år siden. 

Har også jobbet som journalist i Dagbladet, både i Oslo og fra Tromsø. Opdahl er et tabloid nyhetshode, og han har vært sentral i Amedias digitale utvikling de seneste åra. Finnmarkingen har også et «kommersielt gen».

 

Men i likhet med Beverfjord, kan også Opdahl ha en mulig toppjobb i sikte: Han vil være blant de naturlige kandidatene når Are Stokstad (63) en dag takker av som konsernsjef i Amedia. 

 • - Hyggelig å bli nevnt. Jeg har en spennende jobb. Ut over det har jeg ingen kommentar, sier Opdahl til Medier24. 

Eirik Hoff Lysholm (43)

 

Sjefredaktør og direktør i Dagsavisen. Om Dagbladet vet hvordan det er å få til mye med få ressurser, har Lysholm vist at det er mulig å få til noe med enda mindre. Sammen med godt husly fra Mentor Medier, har Lysholm også ledet Dagsavisen fra stabilt sideleie gjennom dyre husleiekontrakter til en langt mer stabil framtid. 

Har lang redaksjonell erfaring som journalist og leder fra både lokalpresse, VG og Her og Nå. 

 • - Jeg kommenterer av prinsipp ikke andre jobber, sier Lysholm. 

Frode Hansen (44)

 

Nyhetsredaktør i Dagbladet, hvor han har jobbet uavbrutt siden 1995 - som journalist, nyhetssjef og kveldsredaktør. Har ledet nyhetsredaksjonen gjennom år med store kutt, men samtidig klart å utvikle journalistikken. Ikke minst har Dagbladet ryddet opp i presseetikken, og blir nå knapt felt i PFU. 

Hansen vil som «NK» være en naturlig kandidat for sjefredaktørjobben, og kjenner redaksjonen bedre enn de fleste.

Han mangler toppledererfaring - men til gjengjeld ledet han Dagbladets prosjekt i fjor som utredet hvordan papiravisa kan bli lagt ned på hverdager. Noe som blir den neste Dagblad-sjefen kanskje største utfordring. 

 
 • - Jeg har vært privilegert som har hatt en av Norges aller fremste medieledere som nærmeste sjef i fire og et halvt år. John Arne gjør, og har gjort, en fremragende jobb for Dagbladet. Utover det har jeg ingen kommentar til en eventuell prosess, sier Hansen. 

Frøy Gudbrandsen (39)

Politisk redaktør i Bergens Tidende, hvor hun har jobbet siden 2012 og bygd en tydelig stemme. Som er blitt enda tydeligere siden hun overtok redaktørjobben for noen år siden, også på nasjonalt plan. Den stemmen kan bli enda tydeligere fra en riksavis - med en plattform for å sette dagsorden i enda større grad enn fra BTs betalingsmur. 

Har ingen toppledererfaring, men en tydelig politisk profil som kan passe godt til Dagbladets profil. 

 
 • - Jeg stortrives i jobben min i BT og i Bergen. Det er det jeg har å si om den saken, sier Gudbrandsen. 

Geir Ramnefjell (36)

Politisk redaktør i Dagbladet. Har tidligere bekledd rollen som kulturredaktør og debattansvarlig i samme avis, som han har jobbet i siden 2004. Sønn av pressemann og Dagblad-veteran Erling Ramnefjell.

 

36-åringen, som har etablert seg som en sentral stemme i den offentlige debatten, blir av flere ansett for å være en potensiell kronprins til John Arne Markussen.

De rundt ham beskriver Ramnefjell som svært kunnskapsrik, har god forståelse for nyhetsfaget - og er en pådriver for digitaliseringen av journalistikken.

 • - Det er veldig hyggelig å bli nevnt i en spekulasjon, men jeg har ikke lyst til å gi noen ytterligere kommentar. Jeg forholder meg til at John Arne fortsatt er sjef, og trives usedvanlig godt både med det og min nåværende jobb, sier Ramnefjell.
 

 

Helje Solberg (51)

Redaktør og direktør for VGTV. Har jobbet i VG siden 1994, i mange år som nyhetsredaktør og nestkommanderende under både Bernt Olufsens og Torry Pedersens toppledelse. Siden 2014 har hun ledet VGTV - fra å være et kostbart pengesluk til snart vise lønnsomhet. 

 

Solberg har i VG ledet en av Norges største og viktigste nyhetsredaksjoner, og kan være med å løfte nyhetsjournalistikken og evnen til å sette dagsorden. De seneste åra har hun også fått solid kommersiell og merkantil erfaring. Og ikke minst: Kompetanse på levende bilder, som Dagbladet henger bak på. 

 • - Det er hyggelig å bli nevnt, men jeg kommenterer ikke den type spekulasjoner, sier Solberg.
 

Jan Thoresen (44)

Administrerende direktør for SOL.no. Har lang erfaring fra en rekke mediehus og konsern - blant dem Aftenposten, Dagbladet, Egmont og Aller Media. Var i sin tid med på å etablere Aftenposten.no, og ble så en viktig brikke i Dagbladets digitale satsing. Thoresen ledet siden etableringen av Klikk.no, som raskt bygde en imponerende posisjon. 

For noen år siden kom Thoresen «hjem» til Dagbladet og Aller, og tok senere over som toppsjef for SOL. Han har en bred erfaring både redaksjonelt, kommersielt og ikke minst digitalt. Vil være en av flere naturlige interne kandidater på Hasle. 

 • Thoresen har ikke besvart vår henvendelse. 
 

Karine Østtveit (36)

Magasinredaktør i Dagbladet. Har lang erfaring fra mediehuset, og tidligere fra Aftenposten. Leder i dag en av avisas viktigste avdelinger, med et revitalisert Magasinet som flaggskipet - både digitalt og på papir. Med ambisjoner på brukerbetaling vil dette stoffområdet være viktig i framtida. 

Østtveit har også ansvar for den stadig viktigere helgepakka, som blir viktigere når vi nærmer oss en framtid hvor Dagbladet kanskje bare kommer ut en gang i uka på papir.

 • Østtveit har ingen kommentar til denne saken. 

Sarah Sørheim (38)

Kulturredaktør i Aftenposten. Sørheim har solid redaksjonell erfaring fra NRK, Dagbladet, Klassekampen, og som redaksjonssjef for Etterbørs i Dagens Næringsliv. Gjennom Aftenpodden viser hun også engasjement og interesse for en bredere del av samfunnet enn «bare» kultur. 

Og hvis Sørheim har ambisjoner om å bli sjefredaktør, kan dette være hennes mulighet - og hun kan være et spennende navn til jobben. Mangler toppledererfaring og tung nyhetskompetanse, men kompenserer med bred redaksjonell erfaring. 

 • - Jeg er veldig glad i Dagbladet og for tiden min der, og ønsker avisen alt godt, men har ingen kommentar til denne prosessen utover det, sier Sørheim. 

 

Tone Sofie Aglen (40)

Politisk redaktør i Adresseavisen. Har etablert seg som en tydelig stemme fra Trøndelag - og blir hyppig brukt i de største nasjonale debattflatene. Beskrives som svært kunnskapsrik og analytisk - og forstår medier.

Aglen har tidligere jobbet som kommentator i Adresseavisen - og før det var hun kommunikasjonssjef i SIVA, har vært rådmann i Moskenes kommune og rådgiver i Nord-Trøndelag fylkeskommune. Før dette hadde hun en tung politisk karriere - først i SV, men så i Senterpartiet.

Beskrives som en teambygger som ser de rundt seg - og evner å løfte store problemstillinger. Kan være et wildcard til jobben i Dagbladet.

 • Aglen har ikke besvart vår henvendelse. 

Tor Olav Mørseth (37)

Administrerende direktør i DIGITALNORWAY. Tidligere sjefredaktør i Adresseavisen - og førte avisa i riktig retning på snaue to år. Har en noe så sjelden kombinasjon av forståelse for strategisk ledelse, håndverket journalistikk - og er opptatt av den kommersielle biten av bransjen.

Mørseth har studert kinesisk språk og kultur, har økonomiutdannelse og en master fra Copenhagen Business School. Han startet karrieren som økonomijournalist i Bergens Tidende, der han siden ble nyhetsredaktør, utviklingsredaktør og produktdirektør med særlig ansvar for satsingen på digitale medier.

Jobber i dag med å «digitalisere» Norge - i en jobb han begynte i for et drøyt år siden. Hvis han savner mediebransjen, kan Dagbladet være en spennende vei tilbake.

 • Mørseth har ikke besvart vår henvendelse.
Powered by Labrador CMS