Dagbladet Pluss fikk ikke direkte pressestøtte. Det kan også få konsekvenser for momsfritaket
Leder for tilskuddsutvalget for pressestøtten mener Dagbladets pressestøtteavslag kan koste dem momsfritaket. – Prinsipielt kan du kanskje mene dette, svarer Aller-konsernsjef.
I starten av november ble det klart at Dagbladet Pluss ikke får såkalt produksjonsstøtte, eller direkte pressestøtte, slik de hadde søkt om.
Begrunnelsen for dette var at Dagbladet Pluss, slik Medietilsynet ser det, ikke oppfyller kravene til formål og innhold for støtteordningen.
Nærmere bestemt slo en rapport, utformet av forskere ved Høgskulen i Volda, fast at Dagbladet Pluss «ikke har et innhold som tilfredsstiller kravene i § 3, første ledd nummer 1 og 2 i Forskrift om produksjonstilskudd til nyhets- og aktualitetsmedier».
Dette mener Roar Osmundsen, leder av Tilskuddsutvalget for produksjonstilskudd til nyhets- og aktualitetsmedier, at kan få konsekvenser for den indirekte pressestøtten – altså momsfritaket – til Dagbladet Pluss.
– Ja, det kan nok tenkes at dette kan gå utover momsfritaket, sier han til Medier24.
Nyheter og aktualitetsstoff
Grunnen til dette, mener Osmundsen, er at kravene for å motta produksjonsstøtte er såpass like kravene for å få momsfritak.
Ifølge Forskrift om merverdiavgift får man momsfritak om nyhetstjenesten «i hovedsak inneholder en bred dekning av nyhets- og aktualitetsstoff».
Til sammenligning lyder kravet fra Forskrift om produksjonstilskudd til nyhets- og aktualitetsmedier slik:
«Tilskudd etter denne forskriften gis bare til nyhets- og aktualitetsmedium som [...] har som hovedformål å drive journalistisk produksjon og formidling av nyheter, aktualitetsstoff og samfunnsdebatt til allmennheten.»
– Det er ikke utenkelig at avgrensingen på nullmoms kan ramme Dagbladet sin plussordning, når de ikke består kravene fra produksjonstilskuddforskriften, sier Osmundsen til Medier24.
Grunnen til at Osmundsen tror dette kan få konsekvenser først nå, er at Dagbladet Pluss nylig ble skilt ut som eget selskap, og at Pluss-redaksjonen ikke lenger er en del av Dagbladet.
– Vanligvis er jo plussinnholdet en del av totalpakken folk får ved å gå inn på en nettavis. Da kvalifiserer hele avisa etter paragraf 3.1 og 3.2. I Dagbladet pluss-saken går det på en ny konstruksjon der det plussa innholdet er skilt ut som et eget produkt og skal vurderes isolert fra det øvrige innholdet.
Vil vurderes av skatteetaten
Administrerende direktør Dag Sørsdahl i Aller Media, som blant annet eier Dagbladet og Dagbladet Pluss, vil ikke kommentere saken utover følgende:
– Prinsipielt så kan du kanskje mene dette, men Dagbladet Pluss har momsfritak.
Skatteetaten, som er den statlige etaten som beskjeftiger seg med momsfritak vil ikke kommentere Dagbladet Pluss konkret, men opplyser at de fører kontroll med de som får momsfritak.
«Dersom en registrert næringsdrivende har behandlet sin omsetning som fritatt etter merverdiavgiftsloven, vil skatteetaten i forbindelse med sin kontrollaktivitet vurdere om vilkårene for fritak er til stede», skriver seksjonssjef Kari Alice Frønsdal i juridisk avdeling i Skatteetaten i en e-post til Medier24.
– Har det noen gang skjedd at en publikasjon som utgir seg for å være en momsfritaksberettiget avis har blitt nektet momsfritak?
«Ja, det har skjedd. Eksempel på dette er publikasjonene "Søndag Søndag" og "Totningen". Begrunnelsen for å ikke anse omsetningen av disse publikasjonene som avvgiftsfri, var publikasjonenes utgivelsesform (gratisutdelt reklamepublikasjon). En annen publikasjon ble ansett som avgiftspliktig etter en vurdering av publikasjonens innhold.»
Dagbladet Pluss fikk i utgangspunktet tre uker på seg til å klage på Medietilsynets vedtak om produksjonsstøtte, men 25. november ble det klart at de har fått utsatt fristen til 9. desember.