FORFATTERKOLLEKTIV: Denne gjengen står bak høstens spennende krimdebut under pseudonymet «Gaute Wicksander». Fra venstre - sjefredaktør Ulf André Andersen i Se og Hør, finansanalytiker Audun Wickstrand-Iversen, Se og Hør-journalist Lars Gautneb og tidligere Her og Nå-redaktør Harald Gautneb.

15 år med rødvin og skriving: Nå har kjendis­redaktørene Uffe og Harald begått konspiratorisk kongekrim

Det begynte med noen glass rødvin for Ulf André Andersen og finansanalytiker Audun Wicstrand-Iversen. 15 år (og noen flasker) senere har far og sønn Gautneb sørget for at dette blir høstens store krim-nyhet.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Med disse ordene starter krimromanen «Liket i Slottsparken». Historien begynner i 1952, men springer allerede på side 3 fram til 24. august 2001. Den observante leser vil kjenne det igjen som datoen før bryllupet mellom Haakon og Mette-Marit.

I Slottsparken får han fred. Være så nær, men allikevel så langt unna. Det kunne ha blitt så annerledes, men nå er det for sent. For to dager siden hadde han ringt sine nye støttespillere. De skylder ham en tjeneste for dokumentene de fikk under krigen. Han hører plutselig en lyd bak seg. Rex knurrer, men lyden går over i et lite klynk.

Og siden skal boka handle om både drap, konspirasjonsteorier og en over hundre år gammel pakt om å gjøre Norge til en sosialistisk republikk.

På coveret står det Gaute Wicksander. Men han fins ikke.

Her står det intet mindre enn tre forfattere og én koordinator bak:

Til høsten kommer denne boka.

En redaktør i Se og Hør, en som var redaktør i Her og Nå, en finansanalytiker og en av Norges skarpeste kjendisreportere.

 

15 år med rødvin

- Dette begynte for 15 år siden med meg og Audun, som fant ut at vi skulle komme oss bort fra familien for å drikke rødvin, forteller Ulf André Andersen, sjefredaktør i Se og Hør.

- Da måtte vi ha en god grunn. Den unnskyldningen ble å skrive bok!

Slik begynte det som nå er blitt til debutromanen fra «Gaute Wicksander». Med Uffes barndomskompis og finansanalytiker Audun Wickstrand Iversen på laget fra start.

For noen år siden kom også tidligere Her og Nå-redaktør Harald Gautneb til forfatterkollektivet for å drikke rødvin og skrive.

Og nå er altså boka ferdig. Til høsten kommer romanen, som ifølge forlegger Arve Juritzen på forlaget som bærer hans navn, er noe han har ventet lenge på:

- Endelig! Jeg har lenge lett etter en forfatter som kan skrive norsk konspirasjonskrim. Krim større enn hverdagen. Krim som griper dypt inn i det hemmelige Norge, der hvor landet egentlig styres, der hvor hemmelighetene er så store at de som vet for mye, må dø, skriver Juritzen på leseeksemplaret som nå er sendt ut til bokhandlere og presse.

 

Finansanalytiker og journalist

Konspirasjonsteoriene lurer, men på overflaten møter vi bokas to hovedpersoner: Finansanalytiker Max Nordtveit, et litt atypisk eksemplar. Og journalist Astrid Dale.

Noen vil kjenne seg igjen i dem. Men de er ikke basert på enkeltpersoner, understreker forfatterne:

- De har mange karaktertrekke som noen vil kjenne igjen, bekrefter Ulf André Andersen.

Mer problematisk ble det da Uffe og Audun oppdaget at de hadde skrevet inn enda en antihelt, Roger Hansen, inn i boka. En mann med samme navn var som kjent inntil 2015 konsernsjef i Se og Hør-eier Aller Media.

- Da vi begynte for 15 år siden visste vi ikke det. Men vi har avklart dette med Roger nå, og han vet om det, sier Andersen.

 

Kjapt og intenst

Arbeidet startet som nevnt for mange år siden, og skred sakte framover, nærmest i stillstand gjennom flere år.

Det var først da kjendisreporter Lars Gautneb gikk fra Her og Nå til Se og Hør for noen år siden, og ble kjent med prosjektet, at det begynte å skje noe igjen. Lars fikk med seg sin far, tidligere Her og Nå-redaktør Harald Gautneb. Alle fire har forøvrig skrevet kokebøker tidligere, så helt ukjente med bokformatet er de ikke.

Slik gikk det altså til at to tidligere konkurrenter skriver bok sammen. Og til sammen tre representanter for en kjendispresse hvor man helst ikke skriver særlig langt. «Uffe» sier det slik:

- Det er moro å skrive mer enn 25 linjer, for en gangs skyld!

Men om boka er blitt på over 400 sider, så bærer den noe av stilen fra journalistikken med seg:

- Vi er jo alle skribenter mer enn vi er forfattere. Vi er vant til å redigere konsise tekster. Fortellingen går kjapt og intenst framover. Det er et effektivt og handlingsdrevet språk, litt som et filmmanus, sier Harald Gautneb.

Men hvordan skriver man egentlig en bok sammen? Det handler mye om å snakke grundig sammen, planlegge en storyline, bli enige om persongalleriet. Og så må man ikke nødvendigvis skrive på samme sted. Nettopp teknologien har gjort dette enklere en for 15 år siden:

Det skal ha gått med mange glass rødvin til bokprosjektet, ifølge forfatterkollektivet.

- Takk for Google Docs! Da vi startet på prosjektet brukte vi minnepinner, minnes Audun Wickstrand Iversen.

 

Virkelighet og fantasi

Finansanalytikeren har brakt med seg sin kjennskap til hovedstadens finansmiljø, hvor den ene av hovedpersonene holder til. Den andre er journalist i Dagbladet. Og så kretser mye av historien rundt Slottet.

- Handlingene veksler mellom Akersgata, Slottet og Aker brygge. Nå er vi jo tilbake i 2001, til tiden før Dagbladet flyttet ut på Hasle, sier Wickstrand Iversen.

Mye pågår som nevnt også i det skjulte. Rundt noen som har konspirert for å innføre en sosialistisk republikk i Norge.

Vi snakker altså konspiratorisk skjønnlitteratur, men med virkelige kilder, understreker Ulf André Andersen. Som har studert og brukt mye historisk materiale og virkelig dokumentasjon i arbeidet. 

- Skal du lage en god konspirasjon, må du være kreativ. Men også ha noen historiske pillarer, sier han.

 

Lover flere bøker

Medier24 møtte forfattertrioen på Tjuvholmen denne uka, forøvrig på hotellet til den ferske forlagseier Petter Stordalen, som i likhet med Arve Juritzen forsøker å bryte gjennom muren av den norske forlagsbransjen.

Her var det godt humør, god stemning og alt klart for å planlegge høstens lansering. Utgivelsen er satt til 20. august. 

Forlaget håper selvsagt å treffe gullegget, noe som i krimsammenheng fort kan bli lønnsomt.

Men med fire forfattere skal det noe til før dette blir mye igjen til hver.

Det er uansett ikke motivasjonen, understreker Harald Gautneb:

- Vi gjør ikke dette for å bli kjente eller rike, men fordi vi har det utrolig moro sammen.

Så morsomt at det kan bli mer: Bok nummer to er allerede på vei. Det kan bli enda flere, antyder Ulf André Andersen:

- Problemet er ikke historiene, det mangler vi ikke, sier han.

- Med nok rødvin skulle vi nok klare å plotte ut både seks og sju bøker!

 

Powered by Labrador CMS