Mads A. Andersen (35) begynte å gråte da han sa opp i VG: - Jeg drømte om å jobbe her siden jeg var 17, så det var tøft
35-åringen tror de beste journalistene kommer fra Se & Hør, synes det er for mange kjedelige debatter i Norge - og snakker ut om drapstruslene etter kontroversielt program.
Onsdag ble det kjent at VGTV-programleder Mads A. Andersen (35) slutter for å begynne som direktør for video i Aller Media.
I samtaleprogrammet «Intervjuet», som Andersen ledet over 30 episoder av på VGTV, spurte han ofte gjestene om når de gråt sist. Så vi prøver oss:
- Når gråt du sist?
- Da jeg sa opp i VGTV. Også gråt jeg litt av noen hyggelige meldinger jeg fikk i kjølvannet av det. Det har vært følsomt å forlate kjære og nære kollegaer.
Søkte jobb i VG fra han var 17 år
35-åringen har blitt VGTVs aller største profil og har ledet sendinger om alt fra 22. juli-rettssaken til spesialsendinger, som «Verdens lengste intervju» og sjakk.
Og det var VG han ville til. Fra 16-åringen Mads begynte å skrive for Fredriksstad Blad, har målet alltid vært Akersgata 55 og VG.
Nå har han rukket å være 11 år i VG, men før det har han jobbet i nevnte F-B, Forsvarets Forum (verneplikt), frilanser for Fædrelandsvennen og ukebladet «Her og nå» og med vikariat i NRK. Og ikke minst to år i Se og Hør.
Først da løsnet det, sier Andersen.
- Jeg søkte jobb i VG-huset fra jeg var 17 år til jeg var 24 år, men det var først etter at jeg hadde vært innom Se & Hør at jeg ble kalt inn på intervju. Jeg har vært veldig glad i tabloid fremstilling i hele min karriere, men jeg tror ikke den var godt nok dokumentert på CVen før jeg var i Se & Hør.
- Jeg har hørt at de beste journalistene i Norge har bakgrunn fra Se & Hør?
- Ja, det er nok mye sannhet i det. Man lærer den tabloide formen og det er kanskje det stedet i medienorge som har aller mest fokus på én bestemt formidling. Det tror jeg de fleste andre mediehusene har bruk for.
Programlederen kjente helt fra tenårene at VG var tingen.
Avisen var tabloid, var villig til å ta sjanser og satte dagsorden. Og det var her han ble voksen. Men nå er det slutt.
- Hvordan tror du det blir å være direktør for video i Aller?
- Jeg tror det blir givende og gøy. Utvilsomt veldig spennende. Jeg gleder meg som en unge på julaften!
- Hvordan er det å gå til konkurrenten?
- Det er veldig fint! Mottakelsen jeg har fått der og tilbakemeldingene på jobbskiftet, har vært bare hyggelige. Men selvfølgelig er det vemodig å forlate Akersgata etter så mange fine år.
- Er du rastløs?
- Ja, det er jeg nok. Jeg tror jeg er en type person som trenger litt faste rammer for å være kreativ og gæren. Kanskje trenger jeg noen som holder litt igjen, for at jeg ikke skal gå for langt. I Se & Hør var det ingen som holdt igjen. Men i VG har jeg fått være den radikale, ler han.
- Har du trivdes i den rollen?
- Ja, det har jeg gjort. Og jeg liker å strekke strikken litt.
Drapstruet
- Har du noen eksempler der du strakk den for langt?
- Da Torry Pedersen sa at vi skulle ringe opp folk i kommentarfeltet. Da klinka vi til. Kanskje for mye. Det var tøft og det ble belastende – også for meg. Når man pirker borti det hatet, så blir hatet større og tydeligere.
- Hvordan da?
- Jeg fikk kjørt meg, Torry fikk kjørt seg – og det er fortsatt noen ganske hardtslående folk i kommentarfeltet som fortsatt er på meg nå, to år etter.
- Drapstrusler?
- Ikke nå lenger, men det var noen av dem. Jeg merket det ved at folk ringte på natta og la igjen ildsinte beskjeder på telefonsvareren.
- Ble du redd?
- Jeg synes det var ubehagelig. Men jeg har aldri gått rundt og vært redd.
- Hvordan er det å stå i noe slikt?
- Det er ingen som har tvunget meg til å være synlig på TV. Det har vært helt frivillig. Og det er oppskrytt hvor belastende det er å være programleder på TV altså, ler han.
- For mange kjedelige debatter i Norge
Andersen synes det er litt teit å si det, men sier det likevel: Han er folkelig. En ung og litt smånaiv fyr fra Fredrikstad. Og det er en styrke i jobben hans. For da blir det god TV.
- Jeg opplever deg som han som tar alle debattene ingen andre tør å ta. Er det målet?
- Jeg har likt å skape debatter om slike saker som man kan komme til å diskutere høylytt i lunsjen. Og det gir meg mye å ta tak i temaer med steile fronter. At det er ganske langt unna «Politisk kvarter» og «Dagsnytt 18» å ta tak i debatten, har egentlig vært et godt argument for hvorfor vi skal gjøre det, sier 35-åringen og fortsetter:
- Vi har villet ha folkelige debatter og snakkiser. Jeg måtte forstå alle parter i studioet mitt og da ligger lista ganske lavt allerede, ler han.
- Hvordan da?
- Jeg synes det er for mye uforståelige og kjedelig debatter i norske medier. Jeg hører for mange dueller i min mediehverdag som jeg bare skjønner 80 prosent av. Alt for mye går over hodet på oss og det er et problem.
- Hva gjør vi med det?
- Vi må prøve å ikke være så «flinkisser», liksom. Vi må tørre å stille dumme spørsmålene og legge premisset for en debatt litt lavere.
- Har du gjort det?
- Jeg har prøvd. Trikset er å ikke bli god på noe som helst og det har jeg vel mestret, ler han.
- Er det for mange programledere som prøver å vise fram alt de kan?
- Jeg tror i alle fall at det er en fare for at det er slik. Som programleder er det lett å prøve å virke kunnskapsrik og flink. Men hvis du har et program på seks minutter, så tar du opp for mye tid. Jeg har fått mye kritikk for å ikke lede debattene, men at «du bare står der og oppildner debattantene», sier folk. Det lever jeg godt med.
Den avgåtte programlederen har tilfeldigvis hatt ett motto, som også er VGs kjerneverdier:
Folkelig, åpen og modig.
Og han mener det må være mulig å hente frem stemmer som ikke nødvendigvis er så politisk korrekte.
- Det må være lov å være drøy og ha meninger som er på kanten. Det å få det frem i lyset er viktig for meg. Derfor synes jeg det ofte er bedre å ha en debatt mellom Frp og SV - enn AP og Høyre. Jeg tror det er i mellom de klare ytringene at forståelse skapes.
Jobber best borte fra jobb
Kontroverser eller ikke. Nå skal VGTV byttes ut med Aller Media. Men lenge før den tid blir det avslapning med familien i sommer.
Småbarnsfamilien fyller opp huset med folk de er glade i på Nesodden, hvor de bader og koser seg. Men de skal også en tur til Kristiansand.
- Der skal vi møte Kaptein Sabeltann. Det gleder jeg meg til, for jeg er stor fan.
- Er det mest for deg eller for barna?
- Begge.
- Klarer du å slappe av på sommeren?
- Kompisene mine sammenlikner meg med en vannkoker, for enten er jeg av, eller så er jeg på. Jeg har evnen til å slappe av, i den grad det er mulig med to små barn.
- Er du mye på jobb?
- Jeg tenker mye på jobb og jeg jobber mye, men jeg lurer på om jeg jobber best vekk fra jobb. De beste manusene jeg har skrevet, har kommet til hjemme på sofaen eller på båten. De kuleste spørsmålene jeg har kommet på, har egentlig dukket opp når jeg ikke har vært å VG-huset.
- Så tenk hvor mye bra som dukker opp fremover, da, sier den nybakte direktøren i Aller Media – som nå får arbeidsplass på Hasle.