ILLUSTRASJONSFOTO: Fra en tidligere SKUP-konferanse. Personene på bildet er helt tilfeldig.

Same procedure som før #MeToo: Lørdag kveld vil norske journalister drikke alkohol for flere hundre tusen kroner

Fokuset mot seksuell trakassering har ikke ført til store endringer i alkoholkulturen på norske mediekonferanser. Men det har gitt økt bevissthet, sier både LLA, SKUP og Norsk Redaktørforening.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

- Det er ikke slik at alkohol er en så viktig del av SKUP. Det er det faglige som er viktigst. Men lørdag kveld deles norsk presses mest prestisjetunge prisutdeling, det glir over i en fest - folk liker å feire og å ha det morsomt, sier John Bones, daglig leder i Stiftelsen for en kritisk og undersøkende presse.

Stiftelsen arrangerer i helga den årlige SKUP-konferansen i Tønsberg. Og Bones legger til:

John Bones, daglig leder for SKUP.

- Alkohol er 100 prosent legitimt. SKUP er ikke medlem i avholdslosjen.

 

Vin for opp mot 200.000 kroner til middag

Hvor mye alkohol som totalt konsumeres på SKUP, er vanskelig å slå fast - da snakker vi om alt fra medbrakt på rommet, øl kjøpt i baren og ikke minst det flytende konsumet på medienorges trangeste nachspiel i toppetasjen på Quality Hotel Tønsberg lørdag kveld.

Men vi snakker trolig om en god del hundre tusen kroner på en kveld - kanskje en halv million.

Når opp mot 600 journalister møtes til festmiddag lørdag kveld, vil det under middagen alene skåles for opp mot 200.000 kroner.

På forespørsel fra Medier24 opplyser stiftelsen at det i fjor var 465 personer på festmiddagen, som var inkludert en vinpakke på 3 enheter, til 335 kroner. Disse 1395 enhetene kostet da rundt 155.000 kroner.

I år er det langt flere på SKUP - 577 personer påmveldt middagen. Bare den inkluderte vinen til maten i kveld vil da koste 193.295 kroner.

 

Ingen endringer, men økt bevissthet

I kjølvannet av det siste halve årets MeToo har man i de politiske partiene snakket mye om alkoholens betydning. Alkohol er elefanten i rommet, mener Ap-leder Jonas Gahr Støre. På Høyres landsmøte nylig var det nei til nachspiel og mindre alkohol.

Alt dette formidlet gjennom kritisk omtale i norsk presse. Som selv har ingen planer om å endre kulturen.

- En inkludert vinpakke er et signal om at alkoholen hører med. Har man vurdert å gjøre noe med det?

- Ja, vi har diskutert med hotellet om det var mulig at alle kjøpte all alkohol til maten selv. Svaret var at det er det, men da måtte de hatt dobbelt så mange ansatte på jobb den kvelden. Altså ville det ha kostet oss enda mer, sier John Bones.

SKUPs daglige leder bekrefter samtidig at man har hatt mange i kjølvannet av MeToo, som også var på dagsorden under selve konferansen fredag kveld.

- Samtidig har vi ikke hørt om noen varslingssaker under et SKUP. Det kan selvsagt ha skjedd ting som vi ikke er klar over. Jeg har hørt om hendelser som ikke har vært bra, men det er også en privatsak fram til noen velger å ta det opp, sier Bones.

- Har SKUP egne rutiner for varsling?

- Nei, ikke i utgangspunktet. Hvis for eksempel en mannlig leder går over streken overfor en kvinne i sin linje, er det strengt tatt en sak for den enkelte bedrift. Så kan det være naturlig at vi også får høre om det, sier Bones.

- Og så er det slik at der mennesker samles til fest, vil det alltid være et element av sjekking. Det kan være en positiv ting, men dessverre også få negative utfall. Samtidig tror jeg nok den debatten som har vært, vil kunne virke dempende på enkelte menn, fortsetter han.

 

- Vi er ekstra våken

Generalsekretær Rune Hetland og styreleder Tomas Bruvik i Landslaget for lokalaviser - på helgas landsmøte i Bodø.

I Bodø denne helga samles over 200 lokalavisfolk til landsmøte i Landslaget for lokalaviser. De er altså noe færre, men til gjengjeld et folkeslag som er minst like glad i en god fest.

Som oftest av det gode, understreker generalsekretær Rune Hetland i LLA.

Og #MeToo har ført til økt bevissthet, bekrefter han:

- Vi har gått gjennom våre arrangementer og hva vi må tenke på. Det har helt klart skapt litt ekstra bevissthet, sier Hetland.

LLAs landsmøter består av voksne og myndige, men har samtidig tradisjon for å ha studenter, gjester, kulturutøvere eller andre unge med på landsmøtet. Det skaper også behov for ekstra bevissthet.

- Har dere hatt noen varslingssaker eller uønskede hendelser?

- Jeg kjenner ikke til noen saker eller historier som ikke har gått bra. Så håper vi det er reelt. Bevissthet om temaet gjør at vi kan gjøre ting enda litt bedre, selv om det har gåt bra så langt. Og i forkant av årets konferanse er det stadig noen rutiner hvor vi har «skjerpet inn», sier Hetland.

 

Nøktern mengde alkohol til maten

Ei heller på LLAs landsmøte er det fri flyt av alkohol til middag. Det vil si; det er en pakke enheter drikke inkludert i pakken. Den består også her tradisjonelt av aperitif og tre glass, valgfritt med eller uten alkohol. Hver enhet med alkohol har en pris på rundt 100 kroner per enhet. 

For 2017 deler LLA et regnestykke med 180 til bords på festmiddagen - og dersom alle hadde valgt vin til maten ville det være en verdi på rundt 72.000 kroner. 

- Vi er nøkterne i det som vi har ansvaret for. I år er det kun under festmiddagne at det er inkluderte enheter med drikke, og det er ingen som vil bli overstadig beruset av det som er inkludert over noen timers middag. Hva folk bestiller utover det har vi selvsagt ikke kontroll over, sier Rune Hetland. 

Arne Jensen, her på en pressekonferanse om undersøkelsen av MeToo i mediebransjen, høsten 2017.

- Men bevisstheten er nok også her noe større enn tidligere. Men alvorlig talt, lokalavisfamilien som er samlet på landsmøtet er verdens flotteste mennesker. De har en travel hverdag og fortjener å få kose seg og ha det hyggelig sammen.

 

Redaktørene har fortsatt den dyreste vinpakken

Norsk Redaktørforening var tidligere kjent som de «doble konjakkers klubb». En forening for dype skinnstoler, fri bar og menn med grått hår.

Dette har imidlertid endret seg mye over de seneste åra. Foreningen har både fått langt flere kvinnelige medlemmer - og litt mindre fokus på alkohol. Det kan generalsekretær Arne Jensen bekrefte:

- Jeg var på mine første møter i Oslo Redaktørforening i 1995. De var veldig mannsdominerte, og det var mer romslig med alkohol - både under maten, med avec-er og bar etterpå. Det har endret seg, og alle har hatt godt av det, mener Jensen.

- Men alkohol er fortsatt en sentral del i nær sagt alle sammenhenger hvor mediefolk samles. Hvor viktig er alkoholen?

- Folk hadde nok kommet til møtene våre uten alkohol. Samtidig så mener jeg det er litt spesielt å ikke skulle gi folk muligheten til å drikke vin til maten, når man skal ha det hyggelig, faglig og sosialt, sier redaktørgeneralen.

Samtidig har redaktørene fortsatt den «dyreste vinpakken» i bransjen. Om noen uker samles norske redaktører til vårmøte i Bergen. Da foreningen var samlet til høstmøte i fjor - faktisk samme sted - var det til middag på Media City Bergen. 85 personer ville da kjøpe vinpakken med aperitif til 435 kroner, slik at de drakk vin til 40.000 kroner til middag.

Men en endring har NR gjort de seneste åra: Vinpakken er ikke inkludert by default, man må aktivt velge å inkludere den til måltidet.

- Tidligere hadde vi gjerne en pakkepris inkludert vin. Det kan tolkes som at det er en forventning at man skal drikke alkohol. Nå har vi skilt den ut til at man må velge den, sier Jensen.

 

«Høyere mental beredskap»

Redaktørforeningen har deltatt aktivt i debatten rundt #MeToo. Assisterende generalsekretær Reidun Kjelling Nybø har vært «rasende sint» og skrevet om «hva nå». Foreningen var med å hente inn undersøkelsen som viste at 1 av 10 kvinner under 30 som svarte på undersøkelsen sier at de har opplevd seksuell trakassering det siste halve året. NR har også gitt ut en egen veileder om temaet.

Og det siste halve året har gitt en generell økt oppmerksomhet, bekrefter Jensen:

- Jeg tror alle har fått en høyere mental beredskap, for eksempel på SKUP-konferansen i helga. Også i NR har vi tenkt gjennom og sett på hvordan vi kan legge opp ting på våre møter, og om det er små og store ting vi kan justere litt på. Samtidig har vi gjort ganske mange endringer de seneste åra, som gjør at det kanskje blir færre store skritt nå, sier han.

- Til syvende sist handler det jo også om at folk må bruke vett og forstand, og oppføre seg, sier Arne Jensen.

Generalsekretæren viser videre til at Norsk Redaktørforening består av «bare sjefer» - dette skiller seg fra en bedriftsfest hvor det er sommervikarer, mellomledere og direktører.

Samtidig skjer NRs møter i stor grad på hverdager. Det legger en naturlig demper på hvor lenge festene varer, understreker Jensen:

- Det er nok noen som tar en tur på byen etterpå, men så langt jeg kjenner til blir det sjeldent veldig sent. Både kulturen og redaktørene har endret seg. De fleste skal jo opp klokka sju for å sjekke mail. Eller skrive en lederartikkel før de legger seg.

 

Powered by Labrador CMS