Alise Lea Tiller, ansvarlig redaktør og daglig leder i Dalane Tidende.
Privat
Pressepodden
Alise (29) ble toppsjef for en 135 år gammel avis. Nå tar hun et oppgjør med en ukultur mot unge journalister
Hun tok over Dalane Tidende midt i koronakrisa og har måttet lede selskapet på avstand. – Jeg har kjent på presset.
Denne artikkelen er over to år gammel.
Uten noe særlig ledererfaring fra før tok 29-åringen Alise Lea Tiller over som redaktør og daglig leder for Dalane Tidende - som har en historie tilbake fra 1885.
Hun tok over etter at pressenestor Gunnar Kvassheim bekledde rollen i mange år.
– Det er utrolig store sko å fylle. Han er en godt kjent mann, så jeg har kjent litt på det presset, for å si det sånn. Gunnar har hatt sin måte å gjøre ting på og jeg har mine måter, så jeg tror ikke jeg skal prøve å være Gunnar. Det hadde jeg ikke fått til uansett, så jeg må bare finne min vei i dette, sier hun til Pressepodden.
Hun søkte jobben fordi hun trives med mye ansvar og ønsker å sette sitt avtrykk på den 135 år gamle avisen. Men det var krevende å ta over rollen midt i en koronakrise som hindrer henne i å møte de ansatte rent fysisk.
Pressepodden:
En podkast fra Medier24 som tar for seg medier, journalistikk, PR/kommunikasjon, teknologi og sosiale medier.
Du kan følge Pressepodden på Facebook og delta i diskusjoner om episodene.
Podkasten er muliggjort med støtte fra Fritt Ord.
– Det er en stor jobb med mye ansvar og det skulle være en skikkelig opplæring og særlig siden jeg er så ung og har mye å sette meg inn i, men så ender vi opp med krisehåndtering og må bare takle ting fra dag til dag. Det ble på ingen måte som planlagt, men jeg har hoppa rett inn i det, ler hun.
Lea Tiller hoppet over mange naturlige steg og gikk rett til topps i Dalane Tidende. Hun mener at unge stemmer må få slippe til både i spaltene og i redaksjonene og tar også til orde for at omfanget av unge journalister på vikariater er en ukultur.
– Mange får beskjed om å jobbe samme dag, men vet ikke hva som skjer neste dag eller neste måned. Når man når «toårsregelen», så blir de sirkulert. Det er en stor ukultur. Mediehusene bør i alle fall ha mer åpne kort rundt dette og ikke skape forhåpninger for de som er inne midlertidig, sier hun og henviser til at det er et svært vanskelig spørsmål som også har mye å gjøre med økonomi.
- Hør hele sendingen øverst i denne saken eller der du ellers hører lyd, som Spotify, iTunes, Acast eller andre steder.