M24TV

Hvorfor bryter journalister presse­etikkens enkleste regler? Vi spør PFU-leder Alf Bjarne Johnsen og NRKs etikkredaktør Per Arne Kalbakk

Og hva er egentlig forskellen på en mening - og en faktapåstand som krever samtidig imøtegåelse?

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

65 ganger ble norske medier felt av PFU i fjor. Som tidligere er det punktet om samtidig imøtegåelse det syndes mot, meldte Medier24 onsdag kveld

VVP 4.14:

De som utsettes for sterke beskyldninger skal så vidt mulig ha adgang til samtidig imøtegåelse av faktiske opplysninger. Debatt, kritikk og nyhetsformidling må ikke hindres ved at parter ikke er villig til å uttale seg eller medvirke til debatt.

47 ganger ble det brudd på god presseskikk og 18 ganger fikk mediet kritikk, den mildere formen for fellelse. Antallet fellelser er det samme som 2016.

Brudd på Vær varsom-plakatens punkt 4.14 – altså at noen får svare på kritikk med faktiske påstander samtidig som den kommer – sto for hele 23 av fjorårets fellelser. 

Hvorfor er det slik? Og hvor vanskelig er dette egentlig?  

Fra venstre: NRKs etikkredaktør Per Arne Kalbakk, NJs leder Hege Iren Frantzen, nestleder Dag Idar Tryggestad - og PFU-leder Alf Bjarne Johnsen.

Vi spør PFU-leder Alf Bjarne Johnsen, til daglig politisk journalist i VG - og NRKs etikkredaktør Per Arne Kalbakk. Se intervjuet øverst i saken!

Powered by Labrador CMS