Alexandra Beverfjord (t.v.) går av som nyhetsdirektør i NRK for å ta over Dagbladet. Nå starter kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen jakten på etterfølgeren. Kan det bli en av disse fire? Espen Olsen Langfeldt, Helje Solberg, Frank Gander og Karianne Solbrække.

Hvem kan erstatte Alexandra Beverfjord som nyhetsdirektør i NRK? Her er 11 navn vi tror kan være aktuelle

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen prøvde å overtale Alexandra Beverfjord til å fortsette. Nå starter han ganske umiddelbart jakten på NRKs neste nyhetsdirektør.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

- Jeg skulle ønske at Alexandra hadde blitt i NRK. Jeg prøvde å overtale henne til å fortsette, men vi ønsker henne alt godt dit hun skal nå.

Det sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen om Alexandra Beverfjord, som mandag ble ansatt som sjefredaktør og direktør i Dagbladet.

En jobb Eriksen forøvrig selv hadde fra 2003 til 2006.

Beverfjord kom til NRK fra nettopp Dagbladet i 2013, og ble nyhetsdirektør i 2015. Også forgjengeren - Per Arne Kalbakk - kom fra jobb i samme avis.

 

Starter jakta umiddelbart

Når NRK-sjefen ikke klarte å overtale Beverfjord til å bli, betyr det at han ganske umiddelbart starter jakten på nyhetsdirektør.

Nyhetsdirektøren er leder for nyhetsdivisjonen, som med 350 ansatte på Marienlyst er landets største nyhetsredaksjon - med et oppdrag i både radio, TV og nett.

NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen på Medieleder2018-konferanse i Bergen.

Og rekrutteringen starter ganske umiddelbart:

- Den starter vi med når jeg er tilbake fra Bergen, sier Thor Gjermund Eriksen til Medier24.

Han er onsdag i Bergen på konferansen Medieleder2018. Torsdag og fredag er det Nordiske Mediedager, og lørdag er det tid for Gullruten.

- Det er noen hundre potensielle kandidater her. Du begynner kanskje jakten så smått her i Bergen?

- Det hender jo noen spør meg. Og da oppfordrer jeg folk til å søke, svarer NRK-sjefen med et lite smil.

 

«En samlet vurdering»

På spørsmål om hva som blir viktig for den neste nyhetsdirektøren, svarer Eriksen ganske bredt:

- Du må forstå NRKs allmennkringkasteroppdrag og medieutviklingen. Vi skal utvikle nyhetsoppdraget vårt for en ny tid. Det inkluderer å nå ut til yngre grupper i vår tid. Og så må du ha gode lederegenskaper.

- Det er en krevende jobb å lede 350 ansatte med sterke meninger på Marienlyst?

- Dette er en av de morsomste og mest utfordrende lederjobbene i norsk mediebransje. Det er et bredt oppdrag, og man skal lede under store endringer, svarer Eriksen.

- Står TV-erfaring eller nettkompetanse øverst på lista?

- Det er en samlet vurdering av hvem som er den beste kandidaten. Det handler om ledelse, om å forstå mediemarkedet og NRKs oppdrag. Det er ikke enten eller.

 

Lover en «åpen prosess»

- De siste årene har NRK ansatt mange profilerte ledere eksternt. Jakter dere nå primært blant eksterne eller interne kandidater?

- Nå er det mange jobber i NRK hvor vi rekrutterer internt, også til profilerte stillinger. Jeg ser allerede svært gode kandidater internt, og mulige kandidater eksternt.

- Men det er ikke slik at svaret er gitt på forhånd her?

- Nei, på ingen måte. Dette skal være en helt åpen prosess, og det er en klar målsetting med gode kandidater utenfra NRK også, sier Eriksen.

I en åpen prosess ligger naturlig nok også søkerliste - hvor interne kandidater ikke vil få unntak for offentlighet.

- Nyhetsdivisjonen er blitt fem år, og NRK gjør stadige endringer i organisasjonen. Kan justeringer mellom divisjonene også bli en del av denne prosessen?

- Det har jeg ikke noen konkrete tanker rundt i dag. Akkurat nå jobber vi med en endring med den nye teknologidivisjonen - og denne typen tilpasninger gjør vi hele tida, uavhengig av lederskifter, sier Thor Gjermund Eriksen.

 

Blir en av disse 11 NRKs neste nyhetsdirektør?

Stillingen som nyhetsdirektør vil bli utlyst om ikke lenge, får Medier24 bekreftet. I rollen er man man én av ni divisjonsdirektører - som sitter i ledergruppa til kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

Og det er en ledergruppe som i all hovedsak har god kjønnsbalanse. Dermed spiller det er mindre rolle om det er en mann eller en kvinne som får jobben.

Her er noen av navnene vi tror kan være aktuelle:

Espen Olsen Langfeldt (50)

Redaktør for direktelinja i NRK.

Er tidligere redaksjonssjef for VG+ og har bekledd flere roller i avisen siden 1991 - blant annet som nyhetsjournalist, leder og korrespondent i Paris. 50-åringen har frem til nå hatt Beverfjord som sjef siden han kom til statskanalen for et drøyt år siden.

Langfeldt er godt likt internt - og er en tydelig leder og «nyhetshode». Regnes som en av favorittene til å overta jobben, får Medier24 bekreftet fra ulike hold.

Helje Solberg (51)

Redaktør og direktør for VGTV.

Har jobbet i VG siden 1994, i mange år som nyhetsredaktør og nestkommanderende under både Bernt Olufsens og Torry Pedersens toppledelse. Siden 2014 har hun ledet VGTV - fra å være et kostbart pengesluk til å snart vise lønnsomhet. 

Solberg har i VG ledet en av Norges største og viktigste nyhetsredaksjoner, og kan være med å løfte nyhetsjournalistikken og evnen til å sette dagsorden. Hun har også solid erfaring med levende bilder, fra et digitalt utgangspunkt i en effektiv organisasjon, noe som kan være viktig for NRK framover.

Tora Bakke Håndlykken (35)

Nyhetsredaktør i VG.

Håndlykken ble i fjor ansatt som nyhetsredaktør, etter å ha klatret i gradene fra journalist via mellomleder til «NK» i avisa. Omtales som dyktig, solid faglig og populær internt.

Har på mange måter en lignende profil som Beverfjord selv hadde da hun kom fra Dagbladet til NRK for fem år siden. Må i utgangspunktet regnes som en meget naturlig og aktuell kandidat til jobben - hvis hun er interessert i å forlate VG. 

Tor Olav Mørseth (37)

Administrerende direktør i DIGITALNORWAY.

Tidligere sjefredaktør i Adresseavisen, nyhetsredaktør, utviklingsredaktør og produktdirektør i Bergens Tidende.

37-åringen er et hett navn på mediemarkedet etter at han snudde 250-åringen Adresseavisen fra en negativ til en positiv utvikling på drøyt to år. Han forlot jobben for å «digitalisere Norge», i et nytt selskap eid av de største bedriftene og foretakene i landet.

Mørseth har studert kinesisk språk og kultur, har økonomiutdannelse og en master fra Copenhagen Business School. Regnes som tung i nyhetsfaget.

 

Karianne Solbrække (45)

Nyhetsredaktør i TV 2.

Har bekledd flere roller i TV 2, blant annet som krim- og rettsjournalist og redaksjonssjef i God morgen Norge. Hun har også jobbet i Bergensavisen, Dagbladet. og i Rakkestad Avis.

Beskrives som en leder som er tung i nyhetsfaget, har store ambisjoner på vegne av journalistikken og ønsker å sette spor etter seg.

Har sittet i rollen som nyhetsredaktør i TV 2 siden september 2016.

 

Eirik Hoff Lysholm (43)

Sjefredaktør og direktør i Dagsavisen.

Har jobbet over 25 år som nyhetsjournalist, redaksjonell leder, redaktør og direktør i mediebransjen i lokalpresse, VG, Her og Nå, Mentor Medier og nå i Dagsavisen.

Blir omtalt som en sterk og innovativ medieleder med evne til å skape entusiasme og endring. Har sittet i toppledelsen i avisa siden 2011 og som eneleder siden 2013.

Lysholm beskrives av flere som et «stort ledertalent» som kan være klar for større oppgaver i norsk mediebransje.

 

Frank Gander (48)

Redaktør i dokumentar- og samfunnsavdelingen i NRK

Gander beskrives av flere som en svært aktuell kandidat til jobben som nyhetsdirektør i NRK.

48-åringen har jobbet en årrekke i lederposisjoner i NRK, blant annet som nettsjef. Han har også hatt ulike redaktørstillinger i VG og Aftenposten. Han gjorde comeback i NRK i 2017 etter et drøyt år som kommunikasjonssjef i Direktoratet for e-helse. 

Gander omtales som et «nyhetsmenneske» med sterk digital forståelse og godt nettverk både innenfor og utenfor NRK.

Kyrre Nakkim (51)

Programredaktør i NRK

Nakkim har bekledd flere ledende posisjoner i NRK, blant annet som magasin- og debattredaktør og politisk redaktør. 51-åringen har tidligere jobbet som kommentator i både NRK og Dagsavisen.

I dag er han direkte underlagt nyhetsdirektøren med ansvaret for programmer som Dagsrevyen, Nyhetsmorgen, samt magasin- og prosjektavdelinger.

Nakkim beskrives som ambisiøs og kjenner NRK inn og ut og kan dermed være et trygt valg i den ledende posisjonen.

Grethe Gynnild-Johnsen (59)

Distriktsdirektør i NRK.

Gynnild-Johnsen har hatt flere ledende stillinger i statskanalen, blant annet som nyhetsredaktør. Før dette har hun vært reporter, korrespondent, vaktsjef, redaksjonssjef og redaktør for NRK Sporten.

Har hatt jobben som leder for alle avdelinger i NRK utenfor Marienlyst siden 2008. Gynnild-Johnsen ble kåret til «Årets kvinnelige medieleder» i 2016 for sin evne til å «balansere det strategiske med det operative på en forbilledlig måte».

59-åringen beskrives som en uredd leder med gjennomslagskraft - og kjenner NRK svært godt.

Distriktsdirektøren vil være et trygt og solid valg, og kan være aktuelt dersom NRK bestemmer seg for å gjøre noe med strukturen i NRK. For eksempel kan det bli flere nyheter «fra hele landet» dersom nyhetsdivisjonen og distriktsdivisjonen delvis samler seg. 

Marius Tetlie (42)

Fagredaktør i NRK. 

42-åringen ble i fjor ansatt som redaktør fag i NRKs nyhetsdivisjon. Han har lang bakgrunn fra VG og ledet blant annet 22. juli-gruppa. Til VG kom han imidlertid fra kommunikasjonsjobb i Telenor. 

Tetlie er forholdsvis fersk i NRK, men har solid nyhetserfaring og er også et yngre alternativ enn sine mest naturlige interne konkurrenter. Han vil derfor være et av flere naturlige valg til stillingen. 

Mads Yngve Storvik (43)

Sjefredaktør og administrerende direktør i NTB

Storvik skal ha vært en av kandidatene til jobben da Alexandra Beverfjord til slutt trakk det lengste strået i 2015. Siden den gang har Storvik imidlertid byttet jobb to ganger allerede - først fra Nationen til Discovery, og deretter ble han i fjor toppsjef i NTB. 

Derfor vil han kanskje ikke selv anse seg som en kandidat til jobben, men uavhengig av det har han en solid CV, erfaring som toppleder - og ikke minst også lang erfaring fra NRK, hvor han jobbet fra 1997 til 2008. 

Powered by Labrador CMS