Alexandra Beverfjord, ansvarlig redaktør i Dagbladet, Helje Solberg, nyhetsdirektør i NRK, og Sun Heidi Sæbø, sjefredaktør i Morgenbladet er de nominerte til årets redaktør i Oslo og Akershus.
Alexandra Beverfjord, ansvarlig redaktør i Dagbladet, Helje Solberg, nyhetsdirektør i NRK, og Sun Heidi Sæbø, sjefredaktør i Morgenbladet er de nominerte til årets redaktør i Oslo og Akershus.

Disse er nominert til årets redaktørpriser

I kategorien Årets redaktør er det kun kvinnelige nominerte.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag kveld ble de nominerte til årets redaktører i Oslo og Akershus offentliggjort. Det skjedde i forbindelse med årsmøtet i Oslo Redaktørforenings årsmøte.

Det er Oslo Redaktørforening som står bak prisen, og selve prisutdelingen planlegges gjennomført i juni. Det deles ut priser i fire kategorier: Årets redaktør, Årets meningsbærer og Årets Nyskaper, i tillegg til en hederspris.

Juryen har i år bestått av direktør i Fritt Ord, Knut Olav Åmås (leder), Bjørn Kristoffer Bore, Vårt Land, Annette Hobson, Oslo Journalistklubb, Rina Therese Blekkerud, Dagbladet og Tove Lie, Khrono/Oslo Redaktørforenings styre.

DE NOMINERTE I KATEGORIEN ÅRETS REDAKTØR

Sun Heidi Sæbø, sjefredaktør i Morgenbladet

Sun Heidi Sæbø begynte som samfunnsredaktør i Morgenbladet høsten 2019. Avisen befant seg da i en krise knyttet til både økonomistyring og arbeidsmiljø.

Etter få måneder ble Sæbø konstituert som sjefredaktør og daglig leder, og i januar 2020 overtok hun stillingen. Det har vært et strevsomt, men resultatrikt år for ukeavisen. Digitalabonnementene er blitt mer enn doblet, avisen har satt samlet abonnementsrekord, og veksten har skjedd digitalt uten å ramme papiropplaget. Dette er utvilsomt et resultat av at Morgenbladets journalistikk er blitt revitalisert. Avisen har vært svært god på forskning, kunnskap, analyser og kommentarer underveis i koronaåret, og fremstår som et mer helstøpt redaksjonelt produkt enn før.

Helje Solberg, nyhetsdirektør i NRK

Siden Helje Solberg overtok rollen som nyhetsdirektør i NRK, er nyhetsprofilen til vårt største og viktigste mediehus blitt enda tydeligere. Solberg har utmerket seg med sin både tydelige og vennlige lederstil. Hun er en redaktør med en skarp forståelse av hva det betyr å jobbe strategisk, og hun evner å bygge en kultur der strategier ikke bare blir ord på en PowerPoint på et lederseminar, men preger en hel nyhetsorganisasjon. NRK Nyheter har under koronaen hatt stø ledelse og nådd stort og bredt ut til det norske folk, som har kunnet samle seg om NRK. Med Helje Solberg fyller NRK sitt samfunnsoppdrag innen nyheter på solide måter.

Alexandra Beverfjord, ansvarlig redaktør i Dagbladet

Alexandra Beverfjord har styrket Dagbladets nyhetsprofil siden hun begynte som sjefredaktør for tre år siden. Avisen vokser sterkt digitalt og har en vellykket TV-satsing. Generelt har Dagbladet aldri hatt flere lesere, og avisen er svært lønnsom. Beverfjords bagasje fra NRK har vært viktig for å gjennomføre nok en strategisk reorientering i et stort mediehus. Hun er en redaktør med et tydelig engasjement for nyheter. I offentligheten stikker hun seg sjelden fram, men hun er en tydelig leder internt i avishuset.

DE NOMINERTE TIL ÅRETS NYSKAPER

Stian Eisenträger, ansvarlig redaktør i Forsvarets forum

Stian Eisenträger startet sin karriere som vernepliktig i nettopp Forsvarets Forum, før han fortsatte som utenriksreporter i VG. I fjor høst overtok han jobben som redaktør i Forsvarets Forum, og satte tydelige mål om å drive undersøkende, kritisk og konstruktiv journalistikk og grave frem egne nyheter. Dette skjedde etter en avklarende oppryddingsrunde med Forsvarets ledelse om avisens, redaktørens og journalistenes uavhengige rolle og redaksjonelle frihet. Prosessen endte med klare grenseoppganger som sikrer og tydeliggjør avisens uavhengighet. Det bør være til inspirasjon for annen fagpresse der mange eiere sliter med rolleforståelsen. Under Eisenträgers ledelse har Forsvarets Forum for første gang levert SKUP-rapport, og da for sakskomplekset «Uunnværlig», som har gransket Forsvarets hasteinnkjøp for 193 millioner kroner. Eisenträger har faglig tyngde, et godt renommé og er en dyktig leder som allerede etter kort tid har satt viktige og prinsipielle spor etter seg i Forsvarets Forum.

Ida Eliassen-Coker, sjefredaktør i Altså

I vår stadig mer digitale hverdag har Altså våget å gå motsatt vei: De har laget et kvinnemagasin bare i papirformat, og helt uten reklame eller kommersielle samarbeid. Ida Eliassen-Coker er bladets uredde leder, som sa opp en god fast jobb for å bli gründer. Hun tør å stille de vanskelige spørsmålene og tar opp kvinnerelaterte saker som få andre medier skriver om. Som redaktør kompenserer hun dermed for viktige skjevheter i mediesituasjonen, gir rom til kvinner og fronter kunnskap og ærlighet fremfor rosabloggere og usunne skjønnhetsidealer. Altså er blitt et svært leseverdig magasin med høy kvalitet i både tekst og foto, og i motsetning til mange medier betaler de også gode honorarer til sine dyktige frilansere.

Trygve Sunde Kolderup, redaktør i Fjell og Vidde

Trygve Sunde Kolderup ble ansatt som redaktør i landets største friluftsmagasin, Fjell og Vidde, i 2019. Bladet har et opplag på nesten 200 000. På kort tid våget Kolderup å gjøre modige vurderinger og stake ut nye retninger for journalistikken i bladet – som nå også skulle ha en klarere samfunnsmessig betydning. Juryen vil spesielt nevne artiklene om den norske klesindustrien og forbruket av friluftsklær og nedbyggingen av norsk natur. Kolderup foretok også en analyse av Fjell og Viddes klimaavtrykk, og dette endte med at han byttet trykkeri til et som frakter de store papirmengdene med tog fremfor bil. Kolderup har nå forlatt bladet, men viste seg gjennom 2020 som en helstøpt nyskaper i norsk magasinjournalistikk. Den arven tar andre nå videre.

DE NOMINERTE TIL ÅRETS MENINGSBÆRER

Nina Kristiansen, redaktør i Forskning.no

I NRK P2s fredagspanel i februar i fjor, en god stund før Norge stengte ned, kunne Nina Kristiansen fortelle om hvor «edruelig» forskning.no dekket pandemifrykt og korona i motsetning til flere av sine aviskolleger. Som redaktør for forskning.no i 13 år har Kristiansen profilert seg som en forskningsbasert, frisk og uredd stemme i samfunnsdebatten. I tillegg til å skrive kommentarartikler på eget nettsted er hun fast spaltist i Aftenposten Uviten. Hun foreleser ved journalistutdanningen og er også en hyppig brukt debattleder på større konferanser i akademia.

Veslemøy Østrem, nyhetsredaktør i Vårt Land

Du har redaktører som kan lede, og du har redaktører som kan skrive. Veslemøy Østrem er en av de få nyhetsredaktørene i Norge som markerer seg på begge områder. Samtidig som hun er helt sentral i prosessene med å fornye Vårt Land og har gjort avisen mer aktuell og dagsordensettende, har hun også satt sitt avtrykk på avisens meningsprofil. Østrem trekker de store linjene enten hun skriver om finans, pandemi, kongehus eller medier, og viser gjennom egne skarpe og velfunderte tekster hva hun legger i begrepet «verdibasert nyhetsjournalistikk». Dessuten glimter hun tidvis til med noe som er relativt sjelden i det norske kommentariatet, nemlig humor.

Martine Aurdal, kommentator i Dagbladet

Kommentator Martine Aurdal i Dagbladet, har siden oppstarten og som politikk- og debattredaktør i det feministiske tidsskriftet Fett tidlig på 2000-tallet og på redaktørkrakken i ukeavisa Ny Tid, markert seg som en tydelig kommentator og lagt til rette for meningsmangfold. Det har hun også gjort i flere posisjoner i Dagbladet, blant annet som debattansvarlig og leder av samfunnsavdelingen. Det siste året har hun gjennomført flere maratoner i meningsjournalistikk, blant annet som rettskommentator i Bertheussen- saken - og også med internasjonalt perspektiv og analyser, blant annet av det amerikanske presidentvalget.

Powered by Labrador CMS