Onsdag kom meldingen fra NRK om at Per Arne Kalbakk går av som nyhetsdirektør. Av meldingen kan vi lese at kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen «mente det var på tide med et direktørskifte», og Kalbakk får i stedet ny jobb som etikkredaktør i kanalen.
I praksis betyr det at Kalbakk har fått beskjed om å slutte i jobben, og får en annen i og for seg viktig jobb i stedet. Men går han lei av den, bør ingen bli overrasket om han bytter arbeidsgiver om noen år.
Og som i alle store organisasjoner blir det nå intern kamp, posisjonering og spekulasjoner om hvem som skal overta som nyhetsdirektør.
Kalbakk var den som etablerte dagens «Nyhetsdivisjonen» for et par år siden, som en av åtte divisjoner i NRK med hver sin direktør.
Og som tittelen antyder, er dette mer en administrativ leder enn en operativ redaksjonell nyhetsleder.
En jobb som de neste årene ventelig vil bestå av harde kutt.
Da Allmennkringkastermeldinga ble lagt fram før sommeren, mer enn antydet kulturminister Thorhild Widwey at lisensinntektene ikke ville øke de neste årene. Det betyr i praksis store kutt, i en verden der alle kostnader øker.
Noe av dette må naturlig nok tas blant de 380 ansatte i Nyhetsdivisjonen.
Det er rett nok «bare» 10 prosent av alle 3650 ansatte ansatte i NRK, og både Marienlyst (860), Distrikt (1000) og Medietjenester (950) er større i antall.
Men alle som har jobbet i en nyhetsredaksjon, vet at de som jobber der gjerne mener at de aldri kan bli én eneste færre.
Denne oppfatningen er paradoksalt nok ofte sterkere desto større redaksjonen er. Så de 380 nyhetsjournalistene i NRK kommer til å rase hvis de må kutte fem stillinger.
Og siden vi her snakker om 380 NJ-organiserte, betyr det at vi nok får lese mer om nyhetskutt enn andre divisjoner, i alle andre medier.
Derfor blir kan hende nyhetsdivisjonen det vanskeligste stedet å kutte framover.
Hvem får så denne jobben? Her er noen av våre skudd fra hofta:
- Alexandra Beverfjord (38) er en naturlig kandidat å peke på, som nærmest har vært nevnt i alle lederdiskusjoner i mediebransjen det siste året. Hun er i dag samfunnsredaktør og har en solid karriere bak seg. Men er kanskje for ung og fersk i NRK-sammenheng til en slik direktørpost?
- En meget aktuell kandidat må sies å være distriktsdirektør Grethe Gynnild-Johnsen (55). Hun har jobbet over 20 år i NRK, i en rekke lederstillinger på alle nivåer. Siden 2008 har hun ledet Distriktsdivisjonen, og er dermed kanskje klar for andre utfordringer?
Hun leder i dag 13 distrikter, har ansvaret for like mange distriktsredaktører og til sammen 1000 ansatte landet rundt gjennom en rekke kutt og omstillinger. I så måte har hun både pondus og erfaring til å lede en krevende omstilling i nyhetsdivisjonen.
Gynnild-Johnsen kan du forøvrig lese mer om i dette portrettintervjuet fra desember 2014.
Men det eksistere selvsagt en rekke andre kandidater - både i og utenfor NRK-huset.
- En av dem kan være Kyrre Nakkim, som er redaktør for magasin og debatt.
- Marienlyst-direktør Vibeke Fürst Haugen er en annen naturlig kandidat, som allerede leder den andre store avdelingen i huset.
- Frank Gander, NRKs mangeårige nettsjef og nå «sjef for nye medier», er en av dem som kan ta æren for NRKs vekst i digitale kanaler. Og enda sterkere digitalt fokus i nyhetsavdelingen blir trolig en av oppgavene framover.
- Av kandidater utenfor huset kan nevnes tidligere redaksjonssjef i NRK, Mads Yngve Storvik. Han har siden den gang vært innom Posten og er i dag ansvarlig redaktør for Nationen og konsernsjef i Tun Media. Men det er kan hende for tidlig for ham å forlate Tun igjen.
- Storviks forgjenger er kanskje vel så aktuell, Mari Velsand. Hun er i dag en av to konserndirektører i Amedia, med bakgrunn fra både Tun Media og ikke minst NRK på 90-tallet, blant annet som programdirektør.
- En annen erfaren medieleder i TV-bransjen er TV 2s nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther. Men Årsæther er i praksis sjefredaktør for TV 2s nyheter og sport, og en administrativ nyhetsdirektørstilling i NRK er i utgangspunktet kanskje ikke fristende. Med mindre Årsæther ser noen år framover i tid og har en våt drøm om å bli kringkastingssjef.
Og i så måte kan stillingen for noen være mer interessant av strategiske årsaker enn nyhetsdirektør-posten i seg selv.
Det fins selvsagt mange kandidater utover de som står på denne lista.
Og er det noe kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen har oversikt over, så er det norske medieledere. Som leder for A-pressen og Amedia ledet han redaktører og direktører for 70 mediehus, og kan hende vil han plassere en av «sine» i den viktige nyhetsdirektørposten. Hvis det skulle bli et poeng å få inn noen «utenfra».
Den som følger med, får se. NRK varslet onsdag at stillingene vil bli lyst ut.