- PER ARNE KALBAKK, avtroppende nyhetsdirektør og påtroppende etikkredaktør i NRK
- ALEXANDRA BEVERFJORD, reportasjeredaktør og påtroppende nyhetsdirektør i NRK
Kommunikasjonsrådgiver og tidligere journalist Margrethe Geelmuyden spør i en kronikk publisert på Medier24 om hvorvidt pressen er redd for PFU.
Som eksempel bruker hun en klage fra investor Kai Mikaelsen mot NRK-programmet Urix fra tidligere i år.
Bakgrunnen var et innslag Urix publiserte 4. desember 2014 om hvordan 50 familier av etnisiteten rom ble kastet ut fra et nabolag. Saken fikk stor oppmerksomhet i rumenske og internasjonale medier.
Kai Mikaelsen er eier av en av disse eiendommene. Mikaelsen ble selv intervjuet rett etter at innslaget ble sendt i Urix.
Kai Mikaelsen klaget Urix inn for brudd på flere bestemmelser i Vær Varsom Plakaten, deriblant 2.2., 3.2., 3.3., 4.1., 4.4. og 4.15.
Da NRK Nyheter ble kjent med klagen, inviterte vi klager og hans kommunikasjonsrådgiver Geelmuyden til et møte for å prøve å finne en minnelig ordning, slik PFU oppfordrer partene til.
Vi ser av kronikken at Geelmuyden opplevde NRK Nyheter som arrogante i dette møtet. Det må vi bare beklage. Det var ikke vår intensjon.
Vi var ikke enig i at Urix hadde brutt alle de seks bestemmelsene i Vær Varsom Plakaten klager hadde klaget programmet inn for, og vi ble derfor i denne saken dessverre ikke enig om noen minnelig løsning.
PFU behandlet saken tirsdag 28. april 2015. NRK ble felt for 4.1. «Legg vekt på saklighet og omtanke i innhold og presentasjon».
Det er en fellelse NRK Nyheter tar meget alvorlig, og vi har hatt en grundig gjennomgang av denne saken internt i nyhetene, og gjennomgått interne rutiner.
Vi beklager det som har skjedd overfor klager også.
Vi forstår at Geelmuyden ønsker å reise en debatt om blant annet hvorvidt en fellelse i PFU oppleves som en oppreisning sett fra klagers ståsted. Det er en legitim diskusjon.
NRK Nyheter har håndtert fellelsen i tråd med dagens gjeldende retningslinjene fra Pressens Faglige Utvalg:
Når det foreligger en «fellende» eller «kritisk» uttalelse, plikter publikasjonen/mediet å offentliggjøre denne snarest, på et godt synlig sted i publikasjonen eller i relevant sendetid.
Sammendraget av saken kan behandles på vanlig journalistisk måte, men selve uttalelsen («Pressens Faglige Utvalg uttaler») skal offentliggjøres i sin helhet.
Der PFU finner dette nødvendig, lages en egen radio- eller fjernsynsversjon tilpasset disse mediers egenart. I forbindelse med publiseringen skal det i trykte medier og i fjernsyn benyttes en fast PFU vignett.