Dagbladets advokat frykter for journalistikken hvis millionsøksmålet går gjennom

– Da blir det vanskelig å dekke overgrep mot barn, sier Jon Wessel-Aas. – Feil, svarer saksøkers advokat, Per Danielsen.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Mandag startet rettssaken i Oslo tingrett, der en mann krever millionerstatning fra Dagbladet AS, sjefredaktør Alexandra Beverfjord, en journalist og en kvinnelig kilde for ærekrenkelser.

Bakgrunnen er en Dagbladet-artikkel på nett og papir i fjor, der en kvinne anklaget en anonymisert mann for flere overgrep da hun var liten. Det foreligger ingen dom i saken, og den er blitt henlagt tre ganger.

Advokat Jon Wessel-Aas - som representerer både Dagbladet AS, Beverfjord og journalisten i retten - understreker hvor prinsipielt viktig denne saken er. 

– Hvis man - selv med den grad av anonymisering som Dagbladet har foretatt i denne saken  - ikke kan publisere, så blir det vanskelig å dekke det store problemkomplekset vi har med overgrep mot barn, og hvordan samfunnet og rettssamfunnet håndterer det, sier Wessel-Aas til Medier24.

- En journalistisk forsvarlig måte

– Det å kunne fortelle og illustrere dette med caser, hvor man anonymiserer den som blir beskyldt for overgrep, er en viktig del av journalistikken. Det er også viktig for dem som mener seg utsatt for overgrep, slik at de kan få fortelle sine historier, fortsetter han.

Wessel-Aas understreker imidlertid: 

– Det er selvsagt pressens ansvar å gjøre dette på en journalistisk forsvarlig måte. Det er en forutsetning. Men i denne saken her kunne man ikke gjort det på noen mer forsvarlig måte, sier han.

Han frykter for konsekvensene for journalistikken hvis retten dømmer i favør saksøkeren.

– Hvis det skulle ende med fellelse her, så lukker man egentlig døren for et samfunnsområde som i seg selv er et problem fordi det nettopp foregår bak lukkede dører, sier Wessel-Aas.

Advokat Jon Wessel-Aas

– Dagbladet glemmer det viktigste

Saksøkerens advokat, Per Danielsen, avviser Wessel-Aas' argumenter.  For selv om hans klient er anonymisert i saken, mener Danielsen at han er identifiserbar. 

 – Dagbladets advokat har nevnt alt han har av argumenter, men glemmer det aller viktigste: Når hun (kvinnen) står frem med fullt navn og bilde, så vet alle hvem hun snakker om. Det er ikke til å unngå at min klient blir identifisert, sier Danielsen til Medier24.

Og fortsetter:

– Dagbladets advokat tar feil når han sier at det ikke er andre måter om omtale dette på. Selvfølgelig er det det. Det bare å omtale det anonymt. Men da forsvinner kanskje litt av sensasjonen, og det blir på et mer saklig og - sett med medias øyne - kjedelig nivå som ikke selger like mye. Det liker nok ikke Dagbladet, men slik er jussen, sier Danielsen. 

Den profilerte advokaten uttalte til Journalisten mandag at Dagbladet glapp på «journalistisk barnelærdom». Dette gjentar også Danielsen overfor Medier24.

– Dette lærer man i journalistutdannelsen. Man skal ikke identifisere på denne måten, sier Danielsen.

I sitt innledningsforedrag i retten mandag hevdet Danielsen at «flere tusen mennesker nå kjenner til denne historien» grunnet Dagbladets artikkel.

– Er det virkelig så mange som nå kjenner mannens identitet etter Dagbladet-saken?

– Denne saken har en lang historie bak seg, flere år tilbake. Alle i bygda hvor de kommer fra forsto hvem dette gjaldt. Og bare der bor det flere tusen mennesker, sier Danielsen.

Alexandre Beverfjord og Dagbladet må denne uken møte i retten.  Arkivfoto.

 

– Dagbladet slår mye mer

Han påpeker at kvinnen har kommet med beskyldninger tidligere, helt tilbake til 1990-tallet. 

– Da blir det også snakk om gjentagelser, for folk som husker dette fra langt tilbake. Til sammen er det tusenvis av mennesker som kjenner til historien, og som på nytt nå ble minnet på dette fordi hun sto frem med navn og bilde, sier Danielsen. 

Mens Wessel-Aas frykter for innskrenkninger i pressefriheten hvis hans klienter blir felt, så er Danielsen opptatt av et annet prinsipp. 

– Det er viktig å bli minnet om at man nettopp ikke skal identifisere folk som ikke er siktet eller tiltalt. Man er etter uskyldspresumsjonen uskyldig inntil det er bevist. Ifølge norsk rett har man ikke lov til å identifisere noen med beskyldninger om straffbare handlinger, så lenge det ikke er en siktelse, tiltale eller dom, sier Danielsen.

Kvinnen snakket om saken til en norsk regionavis for noen år tilbake. Også den gangen med fullt navn og bilde, men med mannen anonymisert.

Danielsen understreker at det likevel ble mye verre for hans klient når Dagbladets sak ble publisert.

– Dagbladet slår mye mer som en veldig stor avis. De brukte også mye spalteplass på dette. Denne saken ødelegger nå pensjonisttilværelsen til min klient. Dette er hans eneste måte å slå tilbake på, slik han ser det.

Mannen krever opptil fem millioner kroner i erstatning fra Dagbladet. De personlig saksøkte kreves på sin side for mellom 250 000 og 500 000 kroner.

Saken ble i fjor sommer henlagt for tredje gang, og er nå hos Statsadvokaten til behandling for mulig ny etterforskning.

Mannen avviser alle anklagene.

Advokat Per Danielsen

Det er satt av fire dager til saken i Oslo tingrett.

Sjefredaktør Alexandra Beverfjord ønsker ikke å kommentere saken på nåværende tidspunkt, og henviser til Wessel-Aas.

Powered by Labrador CMS