I tingrettens dom dømmes mannen også til å betale Dagbladets sakskostnader.
Bevefjord er lettet over dommen.
– Dette er en viktig avgjørelse for journalistikken, og spesielt for journalistikken innenfor dette saksområdet, sier Beverfjord til Medier24.
– Vi er fornøyd med at retten deler vår vurdering om at det må være mulig å omtale denne typen saker i norsk offentlighet, forutsatt at man gjør det innenfor de presseetiske retningslinjene vi jobber for, sier Beverfjord.
– Ville vært alvorlig
– Var dere trygge på å bli frikjent i denne saken?
– Vi har vært opptatt av å forberede oss grundig til saken, og gi en god forklaring om de vurderingene vi gjorde underveis. Dette var en sak vi hadde jobbet med lenge, og vi gjorde flere etiske vurderinger underveis, sier Beverfjord.
– Vi er opptatt av å jobbe med etisk kvalitetssikring i alle ledd, og holde høy presseetisk standard på alt vi gjør. Det mener jeg vi gjorde i denne saken, og vi har hele tiden ment at denne saken var innenfor, sier hun.
– En begrensning her ville vært svært alvorlig for oss, og for hele mediebransjen. Dette er et tema vi mener det er viktig å drive journalistikk på, sier hun.
Beverfjord er likevel klar på at denne type rettssaker er en del av virkeligheten som redaktører og journalister i et stort mediehus.
– Dette er også en del av jobben vår. Vi publiserer ting hver dag, også om alvorlige og kontroversielle saker. I enkelte tilfeller kan det føre til at vi står i retten, og da må vi være klare for å forsvare den journalistikken vi har gjort, sier hun.
– Vurderer anke
Advokat Wessel-Aas representerte alle tre parter i søksmålet og sier følgende i en kommentar:
– For Dagbladets del er det særlig gledelig at Dagbladets kilde også ble frifunnet. Det er viktig ikke bare for kildene ytringsfrihet, men også for pressens tilgang på kilder, skriver Wessel-Aas i en e-post til Medier24.
– Dommen er viktig, fordi den bekrefter at pressens kan belyse generelle samfunnsproblemer - også på vanskelige temaer som seksuelle overgrep - ved å bruke reelle menneskers opplevelser som illustrasjon, så fremt det journalistiske håndverket er godt og hensynet til de involvertes personvern er ivaretatt på tilfredsstillende måte, skriver Wessel-Aas.
Advokat Per Danielsen, som representerte saksøkeren, er ikke like imponert.
– Dommen er klart gal, og den er i strid med gjeldende rettspraksis. Domstolen hadde en plikt til å dømme Dagbladet. Noe annet ville være en krenkelse av uskyldspresumsjonen, sier Danielsen til Medier24.
Og legger til:
– Her kan det foreligge et brudd på menneskerettighetskonvensjonen, som pålegger statene i Europa å beskytte personers omdømme.
– Vil du og klienten anke dommen?
– Vi vil vurdere det, ja, sier Danielsen.
Bakgrunnen for søksmålet er en Dagbladet-artikkel på nett og papir i fjor vår, der en kvinne – som sto frem med fullt navn og bilde – anklaget den anonymiserte mannen for flere overgrep da hun var liten.
Mannen mener han lett kan identifiseres gjennom artikkelen, og dette var også grunnen til søksmålet.
Både Dagbladet AS, sjefredaktør Beverfjord, journalisten og den kvinnelige kilden i saken var saksøkt for ærekrenkelser, og mannen krevde opptil fem millioner kroner i erstatning fra avisen. De personlig saksøkte krevdes på sin side for mellom 250 000 og 500 000 kroner.