Krever fem millioner kroner av Dagbladet for ærekrenkelser etter artikkel om overgrep

Saksøker mener han kan identifiseres i artikkel om påstått overgrep. – Det er ikke nevnt noe i saken som kan identifisere vedkommende, sier Dagbladets advokat Jon Wessel-Aas.

Publisert

Mandag var første dag av rettssaken mot Dagbladet i Oslo tingrett, der en overgrepsanklaget mann krever millionerstatning for ærekrenkelser.

Bakgrunnen er en Dagbladet-artikkel på nett og papir i fjor vår, der en kvinne anklaget en mann for flere overgrep da hun var liten. Det foreligger ingen dom i saken, og den er blitt henlagt tre ganger.

Både Dagbladet AS, sjefredaktør Alexandra Beverfjord, journalisten og den kvinnelige kilden er saksøkt for ærekrenkelser, og mannen krever opptil fem millioner kroner i erstatning fra avisen. De personlig saksøkte kreves på sin side for mellom 250 000 og 500 000 kroner.

Det var Journalisten som omtalte denne saken først i fjor høst.

 

«Flere tusen kjenner nå til historien»

Kvinnen står frem med fullt navn i Dagbladet-artikkelen. Mannen er anonymisert i saken, mens hans advokat, Per Danielsen, mener likevel klienten lett kan identifiseres gjennom artikkelen.

I sitt innledningsforedrag mandag hevdet Danielsen at «flere tusen mennesker nå kjenner til denne historien», nettopp fordi kvinnen står frem med fullt navn i avisen.

– Det er mer enn godt nok til å kalles identifikasjon, sa Danielsen.

Dette avviste advokat Jon Wessel-Aas, som representerer både Dagbladet, Beverfjord og journalisten i saken, i sitt innledningsforedrag.

– Det er ikke nevnt noe i saken som kan identifisere vedkommende, sted, relasjon, tid eller alder. Det var nettopp for å unngå identifisering, sa Wessel-Aas. 

Alexandra Beverfjord måtte møte i retten mandag.
Alexandra Beverfjord måtte møte i retten mandag.

Han la videre til at de eneste som kan forstå hvem mannen er, må kjenne til saken og de involverte i saken fra før av.

 

– 50 ganger høyere enn rettspraksis

Danielsen erkjente i sin innledning at pressen har lov til å referere fra både siktelser og tiltaler. 

– Men her finnes det hverken siktelse eller tiltale. Det er ikke snakk om referatprivilegium, sa Danielsen.

Wessel-Aas avfeide at Dagbladet hadde opptrådt uansvarlig.

– Ikke et eneste sted i artikkelen tar Dagbladet stilling til skyldsspørsmålet i saken. Tvert i mot går det klart frem - gjennomgående - at det Dagbladet gjengir er utsagn og synspunkter. Det går også frem at saken er henlagt flere ganger, og at den anklagede bestrider anklagene, sa Wessel-Aas.

Dagbladets advokat nevnte  også at erstatningskravet på 5 millioner kroner - uansett hva retten ender på - er altfor høyt.

– Erstatningskravet er 50 ganger høyere enn det som er rettspraksis, sa Wessel-Aas. 

 

Ba om lukkede dører

Danielsen ba for øvrig om at saken skulle gå for lukkede dører, men fikk i forrige uke nei fra dommeren, skrev Journalisten

Saken er blitt politietterforsket, men ble i fjor sommer henlagt for tredje gang. Saken er nå hos Statsadvokaten til behandling for mulig ny etterforskning.

Mannen avviser alle anklagene.

Det er satt av fire dager til saken i Oslo tingrett.

Powered by Labrador CMS