programleder Victor Sotberg, produsent Alexander Berg-Hansen og programleder Thomas Engeset i "Alle mot 1"Foto: Torill Henriksen
Slik jobber «Alle mot 1»-teamet med å finne nye ideer: – De fleste kommer på én av tre måter
– Jeg er jo blitt helt skada. Hvis jeg ser en heisekran, en rar bil eller et redskap, så blir jeg inspirert, sier produsent for «Alle mot 1» Alexander Berg-Hansen.
Igjennom fem sesonger har «Alle mot 1» på NRK gjennomført omtrent 360 eksperimenter, mens både en deltaker i studio og seere over hele landet skal gjette utfallet av eksperimentet.
Men hvordan kommer teamet bak på at de skal GPS-spore en ku, at de skal kaste fribee-golf over Hardangervidda, eller få rubiks kube-mestere til å løse kuber på skøyter.
Produsent Alexander Berg–Hansen forteller til Medier24 at mange av ideene kommer av helt hverdagslige ting.
– De fleste ideene kommer av ganske enkle prinsipper. Kanskje har vi sett en morsom idrett, eller en morsom person, som setter ideene i gang., sier han og legger til at de fleste ideene kommer på en av tre måter:
– Ved å bytte ut en faktor, legge til en faktor, eller fjerne en faktor. Som på frisbe-golf. Hvor langt runde kan vi ha?
Bak de fleste ideene står kvartetten Selda Ekiz, Berg-Hansen, Thomas Engeset og August Sanengen.
Spiller inn i god tid
I hver sesong er det et sted mellom 72 og90 eksperimenter, avhengig av antall episoder.
– Da sesong tre nærmet seg slutten kjente jeg at «nå er det tomt. Nå har vi ikke flere ideer». Men plutselig kommer ideene. Jeg er jo blitt helt skada. Hvis jeg ser en heisekran, en rar bil eller et redskap, så blir jeg inspirert.
De har også brukt en god del idrettsutøvere.
– Jeg tror ikke det finnes et program som har hatt så mange verdensmestere og norgesmestere i de rareste idretter. Utøvere som ikke får plass i det vanlige mediabildet, men som gjør fantastiske ting. Og det kan vi bruke, sier han.
En god del av eksperimentene er spilt inn på forhånd, mens noen foregår live i studio.
– Jeg prøver å få spilt inn 15-20 innslag før sommeren, og ta resten på høsten. Så vi gjør det i ganske god tid før live-sendingene.
Og siden programmet baserer seg på at seerne kan være med og konkurrere mot deltakeren i studio, er det et program som passer best å se live. Dette gjør at mens programmet har i overkant av 650 000 seere direkte, er det rundt 30 000 som der det i etterkant.
– Og vi tar en god andel. I forrige uke hadde vi 53 prosent av seerne på lørdag kveld, sier Berg-Hansen.
Fikk ide som småbarnsfar
Men selv om mange av eksperimentene høres ut som de er funnet på i villfare, og utført der og da, er det mye planlegging bak.
– Bare på denne vi hadde for to uker siden, med en kokk som skulle lukte seg frem til ingredienser, der måtte vi finne ut hva vi skulle dekke glassene med, for å hindre at lukten kom ut, men det måtte være noe som ikke avgir en annen lukt. Så da er det mye justering, planlegging og testing, forteller han.
Thomas Engeset har de siste årene vært en del av ide-teamet. I årets sesong har han tatt steget foran kameraet, og blitt en del av trioen som utfører eksperimentene, sammen med Zelda Ekiz og Victor Sotberg. Han fikk en av ideene som ble testet for to uker siden, som nybakt far.
– Da jeg gikk med ungen på armen, ble det ofte en utfordring å plukke opp kluter fra gulvet. Så da tester vi ut det, hvor mange kluter kan foreldre med barn på armen plukke opp, forteller han.
Ville sagt nei til en ting
I flere av eksperimentene må de tre programlederne selv ta del, om det er å hoppe i sjøen for å bli plukket opp av et redningshelikopter, eller få pingpong-baller til å sveve med en hårføner, eller trille bortover en bane med rulleskøyter og vingedrakt.
Men det er lite de ville sagt nei til.
– Nei, det tror jeg ikke. Å bli dumpet i sjøen var bare gøy, sier Sotberg til Medier24.
Engeset legger til:
– Den ene tingen jeg kunne sagt nei til var å spise habanero. Det var noe jeg aldri ville gjort på privaten, og det gjorde jeg kun fordi det er jobben min. Det var ganske ille, sier han.
Og selv om siste episode for sesongen går i påsken, ligger ikke teamet på laurbærene.
Berg-Hansen forteller at pausen ikke blir lang før de setter i gang igjen.
– Nei, nå går vi rett over på å planlegge neste års eksperimenter. Vi har mye mer i banken, sier han.