RUINLIV: En smijernsport er alt som står igjen av fasaden på huset til denne familien, i det som var en travel handlegate i Øst-Aleppo. I flere år har byens befolkning lidd og levd under granatregn. Ut fra ruinene kommer nå menneskene og historiene.

Aleppo, 2016: Årets bilde

Aleksander Nordahl tok fjorårets beste bilde. Odd Reidar Andersen er Årets fotojournalist. Se alle vinnerbilder og videoreportasjer her!

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

NÅ: Direkte med Årets bilde-fotograf Aleksander Nordahl og Årets nykommer Kjersti Hegna

Posted by Medier24 on 10. mars 2017

Fjorårets store internasjonale gjenspeilet seg også i kåringene av årets beste bilder, som ble hedret på Litteraturhuset i Oslo fredag ettermiddag: Krigene mot IS Syria og Irak, og den påfølgende flyktningestrømmen mot Europa.  

Og aller øverst under fredagens kåring på Litteraturhuset i Oslo tronet DN-fotograf Aleksander Nordahls bilde fra Øst-Aleppo, som knapt nok trenger ytterligere beskrivelser: Et bilde som i seg selv forteller historien 

- En stille dramatikk, der dagliglivet går videre. Det er intuitivt, sykt og svært sterkt, sier juryen om bildene. 

Fotograf Aleksander Nordahl fra Dagens Næringsliv mottok prisen for Årets Bilde 2016 for bildet Ruinliv under utdelingen i regi av Pressefotografenes Klubb på Litteraturhuset i Oslo fredag.

Vinnerlista i år var ellers preget av stor bredde. Odd Reidar Andersen, AFP får prisen som Årets fotojournalist - i tillegg til flere fotopriser, for noen av fjorårets sterkeste bilder. 

Kjersti Binh Hegna kåres til Årets nykommer, for en serie fra hverdagen og albinoenes situasjon i Kina. 

En håndfull videopriser ble også delt ut: Annemor Larsen fikk prisen for Årets videoreportasje, mens Anders Melchior kåres til Årets videojournalist.  

  • Bla deg nedover i denne saken for årets førsteplasser i alle bilde og videokategorier. Enda flere premierte bilder og hele bildeserier finner du på ÅretsBilde.no

Årets bilde: Aleksander Nordahl, Dagens Næringsliv

Juryens begrunnelse: Årets bilde er preget av en stille dramatikk, der dagliglivet går videre mellom ruinene. Bildet forteller om et folk som for få år siden opplevde et høyt velstandsnivå. Siden ble alt kaos.

RUINLIV: En smijernsport er alt som står igjen av fasaden på huset til denne familien, i det som var en travel handlegate i Øst-Aleppo. I flere år har byens befolkning lidd og levd under granatregn. Ut fra ruinene kommer nå menneskene og historiene.

Fotografen har evnet å manøvrere i dette kaoset, å fange et tidsbilde av en situasjon som likevel oppleves så gjenkjennelig. Tre pent kledde mennesker står foran en port, med veske og handleposer.

Rundt dem er alt i oppløsning. Bildet bæres av kontrastene, både visuelt og symbolsk. Det er intuitivt, sykt og svært sterkt. Årets beste bilde er likevel fylt av en utrolig verdighet.

  • Nordahl vant også 1. plass i kategorien Nyhet, utland for dette bildet.

Årets fotojournalist: Odd Reidar Andersen, AFP.

Juryens begrunnelse: Årets fotojournalist har levert noen av konkurransens sterkeste bilder. De fem bildene i denne kategorien indikerer et særs høyt faglig nivå og god evne til å redigere eget arbeid.

Fortvilelse: Far og bestefar til 15 år gamle Shafiq sørger ved siden av guttens livløse kropp, ved et feltsykehus i Mosul. Shafiq ble drept i et IS-angrep under kamper med irakiske styrker i Nord-Irak.

Fotografen har et dynamisk visuelt bildespråk han evner å variere og tilpasse til den enkelte historien. Det er bemerkelsesverdig at samme fotograf kan stå bak så ulike bidrag: Enten det er krig eller sport kan vi merke hans sterke personlige stemme og engasjement.

Odd Reidar Andersen fra nyhetsbyrået AFP mottok prisen som Årets fotojournalist.

Fotografen har drevet sitt fag i en årrekke, og blir tydeligvis bare bedre. Hans evne til å skape helhetlige narrativer har vi også sett ved hans øvrige vinnerbidrag i årets konkurranse.

 

 

Forventningsfull: Tian Yajies mamma sier: – Jeg ønsker at min datter vokser opp sunn og glad. Jeg vil ikke tillate at andre dømmer henne på grunn av hennes tilstand eller unormale syn. Changsha, Hunan-provinsen.
På jobb: Dong Hongli står stille et øyeblikk og lukker øynene, mens sola lyser opp massasjerommet. Her tilbringer hun 12 timer hver dag. Hun sier hun er heldig. Heldig som er der hun er og som har en jobb.

Årets nykommer: Kjersti Binh Hegna, frilans.

Juryens begrunnelse: Årets nykommer viser at hun er grundig, dyktig og god til å komme tett på mennesker. Kategorien holdt høy kvalitet, men denne fotografen skiller seg ut. I serien kommer vi inn i et miljø som ikke er lett tilgjengelig. Historien handler også om noe mer enn bare personene vi ser på bildene. Den viser albinoenes situasjon i samfunnet. Fotografen har utført et solid stykke journalistisk arbeid, og samtidig fanget gode øyeblikk. Tematikken forsterkes av en lys og fargeløs bildestil. Hele serien holder høy kvalitet. 

 

 

Videoreportasje, 1. pris: «Mors hjerte». Annemor Larsen, Kristoffer Kumar og Hilde Kristine Misje, VG

I magen bærer hjertesyke Line Marie Hansen (24) på lykkedrømmen: Å føde et barn. Det kan koste henne livet.

Juryens begrunnelse: Her utspiller det seg et drama på liv og død, og vi som seere er til stede midt i begivenhetenes sentrum. Det er aktuelt, autentisk og veldig sterkt, og samtidig nært og rørende - med god dramaturgi. Til sammen utgjør dette en kombinasjon som er vanskelig å slå. Visuelt er videoen preget av en run-and-gun-estetikk som på den ene siden bygger opp under autentisiteten, men potensielt også kan virke noe forstyrrende for seeren.

 

 

Bruce Gold - Den Siste Surfehippien: Bruce Gold har klart å overleve i nesten 50 år i Jeffrey Bay, i Sør-Afrika, uten å ha en jobb. Han er en av de siste som har dedikert hele livet sitt til å surfe perfekte bølger.

Årets videojournalist: Anders Melchior, praksisstudent, Paragon

Juryens begrunnelse: Årets videojournalist er selv en nykommer, helt i starten av sin karriere. Anders Melchior har likevel levert de tre absolutt beste produksjonene i denne kategorien. Han har knekt videokoden og levert filmer av gjennomført høy kvalitet. Tilstedeværelse og nærhet, tydelig bildespråk, god bruk av musikk og lyd og sterk dramaturgi bidrar til helhetlige produksjoner. Videojournalisten tar tydelige grep og evner å gjennomføre dem. Han ser etter mer enn bare det opplagte, og gir situasjonene tid til å utspille seg foran kamera. Melchior har teft for å finne journalistisk sterke historier, og å formidler dem på en original måte som samtidig griper seerne.

 

 

Gaute: Gaute har jobbet som prostituert siden han var 12 år gammel. Heroin er hans pause fra livet og alle tingene han har opplevd. Når han avruser seg kommer alle minnene tilbake og han sliter med å få den psykiske hjelpen han behøver for å takle fortiden.

Årets nykommer, video: Christian Breidlid, student, Høgskolen i Oslo og Akershus 

Juryens begrunnelse: Christian Breidlid har lykkes med å lage en svært nær og rå skildring av en marginalisert person. Filmen om narkomane og prostituerte Gaute er et friskt pust, som på tross av enkelte dramaturgiske mangler, kommer utrolig tett på denne skjebnen. Å klare å møte mennesker og få innpass på denne måten er en vanskelig øvelse og en dypt menneskelig kvalitet. Christian Breidlid er et åpenbart og instinktivt kjempetalent med en prisverdig teft. Juryen ser frem til å følge ham videre i karrieren.

 

 

Videodokumentar, 1. pris: Arktisk Superstjerne. Kristoffer Kumar, Simen Braaten, Kristoffer Kumar, Zaklina Stojcevska, Stig Andersen, Carsten Aanonsen

Hvordan bli rappestjerne fra mammas kjeller? Samiske Nils Rune Utsi – bedre kjent som rapperen SlinCraze – bor sammen med moren i den fraflyttingstruede bygda Masi i Finnmark. Hans drøm er å kunne leve av musikken og kanskje bli verdenskjent. Utfordringen er at bare 20.000 forstår hva han rapper om.

September 2016. Mai Yano (26) skal gifte seg med Ken Yoshida (27). Før vielsen blir hun informert av en ansatt ved Shinto-tempelet i Kobe om gangen i seremonien. Mor Chie (53), søster Yuki (27) og svoger Kosuke (27) følger med. Ved giftemål i Japan må man velge etternavn i henhold til det patriarkalske ie-systemet. Vanligvis videreføres mannens familienavn i familiens koseki (familieregister) og kvinnen strykes fra sin gamle families koseki. Frihet til å velge eget etternavn har lenge vært en kampsak for japanske feminister.

Juryens begrunnelse: Arktisk Superstjerne er original, har et sterkt visuelt språk og tar deg med inn i et miljø få kjenner til. Vi kommer svært tett på hovedpersonen. Filmen har et interessant karaktergalleri, og de ulike personene spiller opp mot hverandre på et vis som bygger en gjennomtenkt og god ramme rundt begivenhetene. Dette er en reiseskildring med mye latter, hvor en rekke corny og underfundige småøyeblikk forteller en større historie.

 

 

Nyhetsvideo 1. pris: Burgund-slipp. Marte Christensen og Sigurd Fandango, Dagens Næringsliv

Da Vinmonopolet åpnet dørene for årets Burgund-slipp ble det kaos. Den mest ivrige kunden hadde sovet på gaten i fem netter.

Brennåsen, Songdalen kommune, Vest-Agder. Alfred H. Haugen er 89 år. Han har drevet med bygg og anlegg hele livet. Kvikk i steget, kjapp i toppen. Han bor i Kristiansand. I dag skal han bare sykle en tur til biblioteket, i Søgne. 36 kilometer fram og tilbake. I sommer var han på sykkelferie aleine i Setersdalen. Tok dagsturer på 10 mil. Lå i telt. Han har vært på ferie i India og Australia, Russland. Overalt. Alltid med sykkel og telt. Jeg kan spesielt anbefale Canada, sier han.

Juryens begrunnelse: Vinnervideoen viser ikke årets viktigste nyhetshendelse, men det er en aktuell hendelse og det er solid håndverksmessig utført. Situasjonene den viser er godt planlagt fra videojournalistenes side, men situasjonene er autentiske og ikke regissert. Nyhetsinnslaget er poengtert, godt strukturert og det hele er gjort med humor. Hovedkarakteren i videoen forklarer hva som skjer, uten at det oppleves som en overforklarende fortellerstemme. Det er situasjonene som utspiller seg som gjør at det blir morsomt og underfundig. 

 

 

1. pris dokumentar utland: Anne-Stine Johnsbråten, frilans.

God kone, vis mor – kvinner i Japan: De siste tiårene har Japans økonomiske vekst ført til raske sosioøkonomiske forandringer. Høyere forventet levealder, lavere fødselsrate, høyere utdanningsnivå og omfattende urbanisering har hatt stor innvirkning på familielivet, og spesielt kvinners liv.

Samtidig bygger samfunnet og lite effektive likestillingslover opp under kvinners begrensede valgmuligheter, og kvinnene må ofte velge mellom familie- og yrkesliv.

Ordtaket ryosai kenbo (god kone, vis mor) beskriver den tradisjonelle idealkvinnen som tar seg av hus, matlaging, barneoppdragelse og som sørger for at mannen som jobber lange dager, har en komfortabel hverdag. Mange japanske kvinner er stolte av å være en god kone og en vis mor, og ordtaket har fremdeles relevans.

 

 

Arya var aktiv i det kurdiske frihetspartiet (PAK) i begynnelsen av 2000-tallet. En stund var han del av deres militære gren. – Mentaliteten ødela meg. Jeg følte ikke at jeg kunne endre noe. Jeg ønsket å utdanne meg, for kunnskap generer endring. Og jeg ønsket å hjelpe på situasjonen til det kurdiske folk. Nå kan jeg ikke engang hjelpe meg selv, sier han.

1. pris dokumentar Norge: Helge Skodvin, frilans / VG.

Det bløde landet: «Det er intet for passagererne å se paa denne strekning» skrev Sørlandets store dikter Vilhelm Krag i 1897, om sin egen landsdel.

For mange er det fremdeles sånn. Full gass sørover på E18 for å komme frem til hytte og svaberg. Full pinne sør-østover på E39 for å rekke dyrepark og ferge til Danmark. Kjøre innover i Agder? Hvorfor det? Bare skog og elg. For mange er alt på oppsiden av hovedveien fortsatt en hvit flekk på kartet.

1. pris klima og miljø: Linda Næsfeldt, Dagens Næringsliv.

Over frysepunktet: Ovenfra er Grønlandsisen et imponerende syn, men klimaendringer er ikke vakkert. Det bare ser sånn ut. 2016 var et unormalt varmt år og tempraturen steg raskest i Arktis. Issmeltingen på Grønland og i resten av Arktis er blitt selve symbolet på at noe er alvorlig galt med klimaet på kloden.

 

 

1. pris åpen klasse: Odd Reidar Andersen, AFP.

Menn overgir seg til elitesoldater fra den irakiske hæren i Karkukli.

Lulu: En kvinne og hennes katt Lulu (arabisk for perle) venter på transport til en flyktningeleir I Shaqouli i Nord-Irak, for å komme seg bort fra kampene mellom IS og irakiske styrker i Mosul.

 

 

Situasjonen er kritisk. Ingar lever, har det etter forholdene fint og snakker i telefonen med luftambulansepersonellet. Men føttene begynner å dovne bort, da selene strammer og stopper blodtilførselen. Det har allerede gått flere timer. Han begynner å rope. Fallskjermen kan når som helst revne eller løsne fra steinen den er festet til. Redningsmannskapet mener faren er stor for at vinden fra helikopteret kan løfte fallskjermen.

1. pris portrett: Line Ørnes Søndergaard, Klassekampen.

Arya: I fjor forsvant 2207 mennesker fra norske asylsentre. Antallet papirløse øker i takt med antallet som søker tilflukt. Arya er politisk aktivist fra Kurdisk Iran, som flyktet da han opplevde at hans liv var i fare. Asylsøknaden ble avslått av norske myndigheter. Han kan ikke bli. Han kan ikke dra. Han har levd utenfor systemet i 10 år og bor under jorden, metaforisk og bokstavelig. I en kjeller.

Han eksisterer i limbo, ingen start og ingen slutt. Bildetekst 1/8: Arya var aktiv i det kurdiske frihetspartiet (PAK) i begynnelsen av 2000-tallet. En stund var han del av deres militære gren. – Mentaliteten ødela meg. Jeg følte ikke at jeg kunne endre noe. Jeg ønsket å utdanne meg, for kunnskap generer endring. Og jeg ønsket å hjelpe på situasjonen til det kurdiske folk. Nå kan jeg ikke engang hjelpe meg selv, sier han.

 

 

1. pris sport: Odd Reidar Andersen, AFP.

Phelps-fest: USAs Michael Phelps forbereder seg til herrenes 200m medley, under OL i Rio de Janeiro. Phelps er den mest premierte olympier noensinne, med totalt 28 medaljer, hvorav 23 gull, som også er rekord. 

 

 

1. pris dagligliv Norge: Katinka Hustad, frilans / VG.

Før brudevalsen: Gymsalen i aktivitetssenteret på Haugenstua i Groruddalen i Oslo er fullstendig forvandlet. Stolene er pyntet med store rosa sløyfer. Gjestene sitter på rad og rekke med paljetter, høye hæler og tettsittende dresser og ser mot de to stolene på platået. Et etiopisk-eritreisk bryllup finner sted, og snart skal dansegulvet åpnes.

 

 

1. pris nyhetsreportasje utland: Odd Reidar Andersen, AFP.

Kampen om Mosul: Irakiske regjeringsstyrker kjemper mot IS-militsen for kontroll over den nord-irakiske byen. Elitestyrkene kommer under ild når de rykker frem i nabolaget Karkukli. 

 

 

1. pris nyhetsreportasje Norge: Therese Alice Sanne, Adresseavisen.

I en tynn tråd: Ingar Strand har hoppet fra Midgarden minst 70 ganger før, et populært sted for basehoppere fra Trondheim. Dette skulle være en helt vanlig tur, gjort unna på noen timer, han skulle rekke en avtale med barna senere på dagen, men så skjer det noe.

 

 

1. pris nyhet Norge: Line Ørnes Søndergaard, Klassekampen. 

Sorg: Farideh Rajabi (34) omfavnes av venninnen i pårørende-rommet på Rikshospitalet i Oslo. Hun har nettopp fått beskjeden om at sønnen Armin (4) ikke vil overleve. Et par dager tidligere ble Armin (4) fraktet hit i ambulansehelikopter, på grunn av komplikasjoner etter en mandeloperasjon.

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS