Jan Gunnar Furuly og Kjetil Stormark i verbal hanekamp om sponsormillioner og innflytelse på Aldrimer.no

- SKUP-styret kan vente seg en henvendelse, sier frilanser Kjetil Stormark og krever beklagelse. - Han må tåle den debatten, sier styreleder Jan Gunnar Furuly.

Publisert Sist oppdatert

- SKUP-styret kan forvente seg en henvendelse etter konferansen, hvis ikke Jan Gunnar beklager dette.

Det sier Kjetil Stormark til Medier24 fredag kveld, etter at han føler seg beskyldt for å ikke følge redaktørplakaten på hans sponsede nettsted Aldrimer.no.

- Dette er ingenting å beklage. Når du får så mye penger, må du også tåle debatten, svarer SKUPs styreleder Jan Gunnar Furuly.

I tottene om sponsorstøtte

Da årets gravekonferanse åpnet i Tønsberg fredag kveld, ble det altså raskt temperatur. Og det til alt overmål mellom en nåværende (Furuly) og en tidligere (Stormark) styreleder for SKUP-stiftelsen.

Det var under Furulys åpningstale for SKUP at styrelederen snakket om nye former for finansiering av graving og undersøkende journalistikk, at han trakk fram Kjetil Stormark.

Som «en av dem som har vært flinkest her i landet til å lete fram alternative finansieringskilder for undersøkende journalistikk».

- Blant annet har han fått millioner fra Utenriksdepartementet, Fritt Ord - og enda flere millioner fra fem private velgjørere, sa Furuly i talen.

Og uten å nevne nettstedet med navn, sådde han så tvil om uavhengigheten til nettavisen Aldrimer.no, som har fått fem millioner kroner i støtte fra private, velholdne sponsorer med interesse for forsvarspolitikk. Furuly sa dette slik:

- Det som kan være problematisk med det, er at tematikken på et av de nystartede nettstedene, fort kan fremstå som en slags avansert form for content marketing, der donorene påvirker hva som skal være fokus.

Se hele talen her - spol til cirka 7 minutter: 

SKUP2016 åpner

Posted by Medier24.com on 8. april 2016

- Sår tvil om min integritet

Dette tok Stormark raskt til seg, og da han senere på fredagens åpningsdebatt fikk ordet om noe annet, svarte han på beskrivelsen. Stormark mente styrelederen sådde tvil om hans integritet - og krevde for åpen mikrofon en beklagelse fra Furuly.

Overfor Medier24 utdyper Stormark dette slik:

- Han beskylder meg for å bryte redaktørplakaten. Han sier at det ligner på content marketing hvor donoren har innflytelse, og det er en de facto beskyldning om at andre får lov til å bestemme innholdet over min jobb som redaktør og journalist.

- Og det er en grunnløs beskyldning, som jeg ikke vil ha på meg. Da får han enten prøve å dokumentere den, eller så får han beklage den.

- Men kan man forstå at noen er usikker på denne formen for finansiering, og kanskje vil vite mer om hvordan Aldrimer.no er finansiert og organisert?

- Ja, men nå begynner han i feil ende. Vi kan ta en diskusjon om journalistikken vår, som er litt annerledes pakket og finansiert enn det som er vanlig. Vi har forsøkt å finne nye veier for hvordan det kan gjøres, og det kan vi gjerne diskutere - i stedet for å møte oss med mistenkeliggjøring. Problemet vårt er jo nettopp at vi ikke er nyskapende nok i bransjen.

- Og en slik dialog har det ikke vært noe initativ til. I stedet kliner Furuly til fra SKUPs fremste talerstol på denne måten, med en journalistisk injurierende beskyldning. Da blir jeg forbannet, sier Stormark.

- Et oppspill med provokasjoner

Når Medier24 spør styreleder Jan Gunnar Furuly om han har til hensikt å beklage noe, mener han det er ingenting å beklage:

- Nei, jeg ser ikke noen grunn til å beklage noe. Den talen var et oppspill med mye bevisste provokasjoner.

- Han sier du påstår at han «bryter Redaktørplakaten»?

- Nei, det sier jeg ikke. Men jeg sier at hans problem med å nå fram til samarbeidspartnere handler om at en del redaktører er usikker på hans arbeidsmåte og kildebruk. Noen av de sakene som er publisert på Aldrimer.no, ville ikke kunne blitt trykket i et tradisjonelt avishus, mener Furuly.

Styrelederen sier det ikke var vanskelig å skrive de linjene, og sier han står inne for dem fortsatt:

- Det var en bevisst provokasjon og oppspill til debatt. Stormark har fått mange millioner i støtte til to ekstremt opportunistiske prosjekter, HateSpeech og Aldrimer.no. Da må han også tåle at det blir debatt om det han gjør, og hvordan det er skrudd sammen.

- Men det er positivt at det er initativ og nye former for finansiering?

- Ja, og her har jo Stormark vært en kløpper til å skaffe finansiering og gjennomføre prosjekter. Det er jo egentlig bemerkelsesverdig at det ikke er omtalt tidligere.

- Bør tenke seg om

Etter å ha fått gjengitt Furulys manglende beklagelse, gjentar altså Stormark at han nå vil rette en henvendelse til SKUP-styret om påstandene fra styrelederen.

Men det tar han neppe i løpet av helga:

- Jeg tror det vil være klokt for hans egen del at han lar dette synke litt, sove på det. Hvis han ønsker å spre rundt seg med det jeg opplever som journalistisk injurierende påstander, hvor han antyder at jeg driver en uetisk måte - og tror at det er et debattklima SKUP er tjent med - da bør han tenke seg om igjen, sier Kjetil Stormark.

Og avslutter enda skarpere:

- I så fall er Jan Gunnar Furuly en svært lite ærerik leder av SKUP-styret. Jeg synes det er pinlig at han legger seg på det nivået.

Powered by Labrador CMS