Redaktør Kjetil Stormark i AldriMer.no.
Redaktør Kjetil Stormark i AldriMer.no.

Ber leserne om hjelp:

Kjetil Stormark: – AldriMer står ikke på kanten av stupet her og nå, men vi trenger nye inntekter

Nettavisa har hentet 15 millioner på fem år fra velgjørere, men det holder ikke. Nå ber redaktøren leserne om råd til hvordan de kan fortsatt sikre driften.

Publisert

AldriMer.no har en anstrengt økonomi på sikt om de ikke foretar endringer, opplyser redaktør Kjetil Stormark til Medier24 tirsdag.

– Vi har hatt filantropisk støtte så langt, uten betingelser, men riset bak speilet er at dette neppe er et tre som vokser inn i himmelen, sier redaktøren, som har lagt ut et innlegg på nettavisa hvor de spør leserne om økonomisk råd.

Det blåste kraftig rundt redaktør Kjetil Stormark da han etablerte AldriMer.no 1. juni 2015. Flere mente han drevet sponset nettsted, fordi han hentet inn penger fra blant rike nordmenn.

Siden den gang har det kommet inn mer penger fra en rekke stiftelser og privatpersoner. Ifølge nettavisa har disse støttet prosjektet (disse har også bidratt med rundt 500.000 ekstra som ikke er lagt inn på lista):

  • Christen Sveaas – 1 million
  • Erling Sven Lorentzen – 1 million
  • Hans Herman Horns Stiftelse – 7,5 millioner
  • Steenslandfondet – 1,5 millioner
  • Leif Høeghs Stiftelse – 2 millioner
  • Eckbos Legat – 1 million

Har fått signaler om mindre støtte

Er du blant dem som har merket at det har blitt færre oppdateringer, flere NTB-artikler og mindre egensaker på Aldrimer.no de siste ukene og månedene? Det er det dessverre en grunn til. Etter hele fem års drift ved hjelp av filantropisk støtte fra stiftelser og privatpersoner står vi foran en høyst nødvendig omlegging av driften. Vi må simpelthen få flere bein å stå på.

Kjetil Stormark, AldriMer.no

Stormark understreker at det ikke er noe dramatikk i dette, men at de ønsker å gå ut på et tidlig tidspunkt for å undersøke mulighetene sine – før det er for sent.

– Vi har fortsatt midler til å holde på et år til, men leserne har allerede merket at vi publiserer færre egenproduserte saker og at det går mer i NTB-stoff. Det er fordi vi ikke kan satse i det omfanget vi ønsker med den nåværende situasjonen.

Noen av grepene de nå vurderer er å satse på mer støtte fra flere filantroper, det kan være å satse på crowdfunding – eller kanskje de begynner med en betalingsmodell.

– Vi står ikke på kanten av stupet her og nå, men dersom vi ikke får etablert nye inntektskilder og gjennomfører en omstilling, består ikke AldriMer til evig tid. Det er nødvendig for oss å ta noen grep.

Sluttet rett etter han begynte

I november i fjor kunne Medier24 melde at nettavisa har ansatt Morten Øverbye som nyhetsredaktør. Men kort tid etter, fikk Stormark signaler om at de ikke lenger kunne forvente mer støtte fra noen av velgjørerne.

– Like etter han begynte, skjedde det en usikkerhet rundt donorsituasjonen og det gikk utover ressursene våre i staben ved at noen engasjementer ikke kunne fortsette. Da valgte Morten å heller fratre, da staben ble for liten til at han kunne bruke ledererfaringen sin hos oss, forklarer Stormark.

Redaktøren gjentar flere ganger at det ikke foreligger noe dramatikk i at de nå ber leserne om råd og penger. Dette trodde han nemlig at han måtte gjøre lenge før det hadde gått fem år.

– Når vi startet opp var det ment å være et skippertak på i 4–5 måneder, men det har blitt til fem års drift. Vi kan ikke forvente at alle filantropene kan være med i ubegrenset tid.

– Hvordan vil du karakterisere situasjonen?

– AldriMer.no kommer til å vedvare i alle fall ett år til basert på det utgangspunktet vi har nå. Men nå går jeg ut for å sikre at vi har får et handlingsrom som gjør at vi klarer å levere et redaksjonelt produkt som jeg mener er godt nok. Da må vi sørge for å ha en mer stabil drift og bedre bemanning enn vi har nå.

Powered by Labrador CMS