I midten av februar hadde den nye MAX- og Dplay-serien «Alarmstasjonen» premiere. I serien kommer man tett på alarmselskapet Verisures og deres hverdag.
«I Alarmstasjonen på MAX får seerne bli med på innsiden av alarmselskapet Verisure, som er Norges største aktør innen boligalarmer. 24 timer i døgnet, 365 dager i året sitter operatørene på alarmstasjonen og passer på mange hundre tusen norske hjem og bedrifter», skriver Discovery i presentasjonen av serien.
I serien dukker selskapets logo opp ved flere anledninger og det kommer tydelig fram hvilket selskap som eier og driver alarmsentralen serien har blitt spilt inn i.
Det som ikke kommer fram, verken i beskrivelsen av serien eller i rulleteksten, er at Verisure er med på å finansiere serien.
Ikke merket med «P»
Foto. Skjermdump fra Dplay
Kommunikasjonsansvarlig i Verisure, Glenn Støldal, bekrefter til Medier24 at de har bidratt økonomisk til serien.
– Det eneste jeg kan si om det økonomiske er at vi har bidratt til å finansiere TV-serien. Jeg ønsker ikke å gå i detaljer rundt hvor stor mye det er snakk om, sier han til Medier24.
PR-ansvarlig i Verisure, Glenn Støldal.Verisure
Serien er heller ikke merket med en hvit «P», som betyr at serien inneholder betalt produktplassering for selskapet.
Støldal ønsker ikke å gå inn på hvorvidt det var Verisure selv eller produksjonsselskapet ITV som kom med ideen til serien. Han vet ikke hvorfor serien ikke er merket med en «P», og viser til Dplay-eier Discovery for svar.
– Merkingen av serien på TV er Discoverys ansvar, så spørsmål om dette må rettes til dem, sier han.
– Bare å beklage
Mediesjef i Discovery, Hanne McBride, beklager at serien ikke var merket med en hvit «P» for produktplassering.
– Her har det skjedd en menneskelig glipp. Vi har blitt gjort oppmerksom på dette i etterkant av publisering og vi har rettet opp i den manglende merkingen. Det er bare å beklage, sier hun til Medier24.
Mediesjef i Discovery, Hanne McBride.Discovery/Anita Arntzen
Hun forteller at de i Discovery ble gjort oppmerksomme på dette etter at Medier24 var i kontakt med Verisure om finansieringen av serien.
Når det gjelder interne rutiner for merking, sier McBride at dette er en menneskelig feil.
– Vi har i utgangspunktet gode rutiner for dette, men menneskelige feil kan selvsagt skje, sier hun.
– Sviktet på et sentralt punkt
McBride sier at de har gått flere runder internt på etikken i programmet, og beklager på nytt at programmet var for dårlig merket.
Hun sier også at de vil ta en ny vurdering av hvorvidt de skal legge på en Verisure-plakat ved begynnelsen av programmet.
– Alarmstasjonen er en workplace reality-serie som sendes på MAX. Serien ble pitchet inn til oss fra produksjonsselskapet ITV, som hadde en avtale med Verisure om delfinansiering av produksjonen. Det er ikke uvanlig med en slik finansieringsform, jamfør den aktuelle diskusjonen om Lotto-sendingene på NRK, men heller ikke noe vi gjør ofte. Vi har hatt flere diskusjoner rundt denne typen finansiering generelt og denne produksjonen spesielt, skriver hun og legger til:
– Vår vurdering er at vi dessverre har sviktet på et sentralt punkt, og det er at de første episodene gikk ut uten noen form for merking den første uka. Dette har rett og slett vært en glipp fra vår side, og noe vi har informert Medietilsynet om og har dialog med dem om. Når det kommer til i hvilken grad vi også burde hatt en egen plakat som opplyser om Verisures involvering, er dette noe vi også har diskutert internt. Ifølge lovverket er P-merkingen tilstrekkelig. Vi landet på at en egen plakat ville gitt Verisure en enda tydeligere eksponering, og valgte derfor dette bort. I lys av PFU-kritikken av Lotto-sendingene, tar vi nå en ny vurdering av dette.
Hun understreker at programmet er laget ut fra en selvstendig journalistisk vurdering.
– Selv om Verisure bidrar med finansiering, er Alarmstasjonen laget etter en selvstendig og uavhengig redaksjonell prosess. Discovery har ingen avtale med Verisure eller noen forpliktelser overfor dem. Det eneste de er konsultert om, er spørsmål rundt personvern med tanke på hvilke hendelser som ikke kan vises, skriver hun.
Verisure bruker også klipp fra programmet på sine kanaler i sosiale medier.
– Når det kommer til selskapets mulighet til å dele våre klipp på sine sider, ser vi på dette som en promotering av programmet, og et samarbeid vi tilrettelegger for i svært mange av våre produksjoner.
Medier24 har vært i kontakt med Medietilsynet, som understreker at Max er underlagt britisk medielovgivning og at de ikke har noen formell tilsynsrolle for programmet.