Tore Oksholen, redaktør i Universitetsavisa

Redaktøren felte utgiveren: «dere drar NTNU ned i søla»

Kan fagbladene se eierne i kortene? Universitetsavisa ble upopulære da de avslørte bindinger hos NTNU-rektoren. 

Publisert

Kortversjon:

  • Under PUFF-konferansen delte redaktør i Universitetsavisa, Tore Oksholen, erfaringer fra da avisen avdekket bindinger hos sin egen utgiver, NTNU. 
  • Avsløringen førte til kritikk fra lesere og en «lavintensitets brytekamp» med NTNU-ledere. Til tross for kritikken mener Oksholen det er viktig at fagpressen kan se sine eiere i kortene.
  • Leder i Fagpressen, Per Brikt Olsen, mener utfordringen med å balansere eiernes interesser med redaksjonell uavhengighet er noe alle redaktørstyrte medier opplever. 

Oppsummeringen er generert av Labrador AI, men gjennomlest av en journalist.

 (HOLMEN) Under PUFF–konferansen fortalte redaktør i Universitsavisa, Tore Oksholen, om da de avslørte bindinger hos sin egen utgiver, rektoren ved NTNU. Avisen mottok i fjor Fagpressens journalistpris.

Selv da riksmediene koblet seg på saken, var den lille avisen ledende i dekningen, som endte med at rektoren fratrådte sin stilling. Oksholen forteller at utfordringen med å være et fagmedie i en sik sak, er at man skal være igjen etter saken er over.

– Vi skal leve med lederne og de skal leve med oss. Man kan godt bli forbannet her og der, men det skal helst ikke være vondt blod over tid.

– Hard kamp

Han forteller at de i flere omganger fikk reaksjoner fra lesere som mente de gikk for langt.

– Det kom spørsmål om vi ikke tok noe hensyn, og ikke hadde empati. «dere drar NTNU ned i søla» «skal NTNU bruke penger på dette», sa noen, forteller Oksholen.

Redaktøren forteller at det samtidig med denne dekningen, foregikk en lavintensitets brytekamp mellom han og NTNU-ledere.

– Slik ytringsklimaet er for tiden, vil nok ingen eier ved sine fulle fem gjøre tydelige forslag på å blande seg i redaktørrollen, sier Oksholen og legger til at det finnes andre måter å moderere redaktørens frihet på.

Det er nå litt over et år siden rektoren trakk seg. Oksholen forteller at forholdet nå er bra mellom utgiver og redaksjonen.

– Samtidig må jeg føre en hard kamp for å beholde pengene. Jeg har lyktes i å forankre vår måte å gjøre dette på hos den nåværende ledelsen, men det «no hard feelings» etter det som skjedde, sier han og legger til: 

– Men hvis vi gjør noen feiltrinn kan det få følger, sier han.

– Murring innimellom

Medier24 har spurt noen av fagpresseredaktørene hvordan forholdet til eieren er.

Sjefredaktør i Forsvarets Forum, Anne Karin Pessl-Kleiven, sier at de har en eier som har vært tydelig på at de ønsker å bli sett i kortene.

Ansvarlig redaktør i Udanningsnytt, Kaja Mejlbo

– Forsvarssjefen har vært veldig klar på det. Så kan vi kanskje få murring fra noen mellomledere innimellom, men det går fint, sier hun.

Avisen har tidligere fortalt om at de flyttet ut av Akershus festning, for å få mer avstand til eieren.

Redaktør i Utdanningsnytt, Kaja Mejlbo, sier forholdet til eieren, Utdanningsforbundet, er ryddig.

– Det er en fagforening som anerkjenner både metodefrihet, ytringsfrihet og demokrati. Og det er tre ting jeg holder høyt, sier hun og legger til at hun vet at noen også tidvis er misfornøyde.

– Det kan være noen murringer om hvordan man skal forholde seg til hverandre. Men det utgjøre fremdeles et veldig lite mindretall, sier Mejlbo.

– Gjelder alle

Ansvarlig redaktør i Forskning.no, Aksel Kjær Vidnes, sier det samme.

– Vi har også mange eiere. Men nesten 80 eiere, så er det ingen enkelt eier som har stor nok posisjon til å kunne ha noen avgjørende betydning på driften av Forskning.no.

Aksel Kjær Vidnes, ansvarlig redaktør i Forskning, no

Han legger til at de har profesjonelle eiere som er godt kjent med redaktørplakaten, og at det ikke er noen frykt for å se de i kortene.

– Vi skriver kritisk om forskning, og kan komme med kritikk av norsk forskning. Den enkelte forsker kan synes det er vanskelig, men det er ingen i ledelsen eller styret som legger seg opp i hvordan vi løser vårt redaksjonelle oppdrag, sier han.

Leder i Fagpressen, Per Brikt Olsen, mener utfordringen med å se makten i kortene er noe som gjelder alle redaktørstyrte medier.

– Det er naturlig at man har diskusjoner om dette, om det er i et fagmedium, eller om det er i Schibsted eller Amedia, sier han til Medier24 og legger til:

– Så ser at jeg at man kan tenke seg at det er en større utfordring for de som er eid av den man skal passe på. Men jeg tenker man bør applaudere de eierne som ønsker å bli sett i kortene, og ha et redaktørstyrt medium hos seg.

For ordens skyld: Medier24 er medlem av Fagpressen.

Journalist Profile Embed
Har du tips til meg i denne saken? Eller andre saker jeg bør skrive om?
Torill Henriksen
Torill Henriksen
Journalist, Medier24

Jeg har jobbet i Medier24 i fire år som næringslivsjournalist. Jeg skriver blant annet om mediekonsernene, økonomien i bransjen og PFU-statistikk.

Phone Icon Mobil / Signal: 97683755
Send meg en e-post: torill@medier24.no
Powered by Labrador CMS