Åmås, Sterri, Clemet og Wiedswang har talt: Her er Norges 252 mektigste menn og kvinner
Lanserte ny bok om Norges maktelite tirsdag. Sjekk de 25 på topp her!
NTB
PublisertSist oppdatert
Denne artikkelen er over to år gammel.
Hvem er de 252 mektigste menn og kvinner i Norge?
Det er spørsmålet som stilles i boka «Makteliten» som tirsdag ble presentert i Oslo.
Knut Olav Åmås er redaktør for boka.
Han har sammen med Kristin Clemet, Aksel Braanen Sterri og Kjetil Wiedswang stått for kåringen og omtalene av de 252 mektigste innenfor arbeids- og næringsliv, politikk, forvaltning, kunnskap, kulturliv og medier og sivilsamfunn. Se lista over de 25 mektigste lenger ned i saken.
– Dette er boka om de som styrer Norge, om den norske makteliten, sier redaktør Knut Olav Åmås.
Forfatterne har ikke foretatt noen nummerert rangering og presenterer derfor ikke den ene personen som de mener er mektigst i Norge.
– Vi har tatt utgangspunkt i helheten. Vi har uærbødige, direkte og ærlige begrunnelser for at disse er den samlede norske makteliten, sier Åmås.
Det er mange kjente navn på listen, men også noen overraskende og ukjente navn.
– Noe som dessverre også er et tydelig faktum, er at det er en meget skjev fordeling mellom menn og kvinner, og at det er svært få med minoritetsbakgrunn som innehar maktposisjoner, sier han.
Både kjente og ukjente på topp
Blant de 25 mektigste personene i Norge finner man kjente navn som tobakksarvingen Johan H. Andresen, statsminister Erna Solberg, finansminister Siv Jensen, NHO-sjef Kristin Skogen Lund, Oslos byrådsleder Raymond Johansen og LO-leder Gerd Kristiansen.
Men listen inneholder også litt mer ukjente navn for folk flest, som forretningsmannen Johan Johannson, som eier og leder Norgesgruppen, statssekretær Lars Øy ved Statsministerens kontor, Folketrygdfondets administrerende direktør Olaug Svarva og finansråd i Finansdepartementet, Hans Henrik Scheel.
Åtte av de 25 som står på listen over landets mektigste, er politikere. Alle statsråder er inne på lista over de 252 mektigste.
– Å være statsråd er en så mektig posisjon, at det er umulig ikke å ha makt. Vi har også med noen innflytelsesrike bakmenn og arbeidshester på listene, relativt ukjente statssekretærer, som Lars Øy ved Statsministerens kontor. Han er kanskje den viktigste i regjeringsapparatet for å utforme og systematisere regjeringens politikk og strategi, sier Åmås.
Øy har da også kommet inn på lista over landets 25 mektigste.
En rekke mediefolk har fått plass på lista - både innenfor kategorien medier og kultur, men også innenfor næringsliv.
Skjult makt
Mange kommer garantert til å bli skuffet når de ikke finner navnet sitt blant makteliten.
Men mange kommer også til å bli lettet, mener Åmås. For makt utøves best i det skjulte og finnes også i Norge.
– Mange kommer nok derfor til å trekke et lettelsens sukk over at de ikke finner navnet sitt i boka. Men når politikerdelen av boka er så stor, er det nok også noen statssekretærer og stortingspolitikere som kommer til å bli sure når de ikke finner navnet sitt, sier Åmås.
I utvelgelsen av hvem som skal med på lista er det lagt vekt på det Åmås betegner som et hardt maktbegrep.
– Vi har lagt sterkest vekt på beslutninger eller innflytelse som har med penger og politikk å gjøre. Vi nedprioriterer den mykere, symbolske makten – opinionsmakten, dagsordenmakten, sier Åmås.
Lista over folk som er kjent fra kulturlivet og medier er derfor ganske kort. En som har fått plass i kategorien «sivilsamfunnet» er Bjørn Eidsvåg, som i disse dager er aktuell med en kritikerrost forestilling om Jesus på Det Norske Teatret.
– Gjennom sine spissformulerte appeller har han mer opinionsmakt enn en hvilken som helst biskop, heter det i boka.
Også Snåsamannen Joralf Gjerstad har fått plass på lista over landets 252 mektigste. Han betegnes som en utypisk maktperson i norsk offentlighet.
– Han har makt over mange sinn..... og er blitt selve ikonet i den norske alternativbransjen, som er stor – og lukrativ for en rekke andre aktører. Joralf Gjerstad er likevel den mest innflytelsesrike symbolfiguren, og det i enda høyere grad enn prinsesse Märtha, heter det i begrunnelsen for å ta Snåsamannen med på lista.
Boka rangerer ingen av de 252 - men har laget en egen (urangert) toppliste over «Norges 25 mektigste». På den finner vi følgende navn: