Kommentaren til frilansjournalisten Hanne-Karin Sperre «Derfor føler Hovseter-ungdommen seg sviktet» har skapt konflikt og sinne i Vestre-Aker bydel i Oslo etter at den ble publisert i Akersposten for et par uker siden.
Kommentaren setter søkelys på ungdommer i en bydel som ikke føler de blir sett eller hørt. Ifølge kommentaren har den mangelfulle satsningen på unge i vest ført til at ungdommer som havner utenfor mister tillit til autoriteter.
Både politi, bydel og politikere blir kritisert i kommentaren, noe som ikke har falt i god jord hos alle. Spesielt politiet.
Frilansjournalisten Sperre har i mange år jobbet med ungdommer, kriminalitet og politiet i Oslo.
Hun forteller til Medier24 at hun alltid har hatt en god tone med politiet. Hun opplever at det forandret seg etter denne kommentaren.
Hun sier at hun ikke ønsker å blåse saken opp, men at hun allikevel ble skuffet over reaksjonen fra politiet.
– Det kom noen uventede reaksjoner, og jeg ble tilsynelatende avvist etterpå. Jeg vet at andre journalister som har skrevet kontroversielle ting mot politiet, ikke kommer i de samme posisjonene etterpå. Men om dette gjelder meg nå, er for tidlig å si, sier Sperre til Medier24.
– Går utover troverdigheten
Ann-Gørild Kjeldsen er seksjonsleder for forebyggende i Oslo Vest. Hun bekrefter at kommentaren ikke ble godt mottatt på Majorstuen politistasjon.
– Jeg ble veldig skuffet og lei meg. Vi blir fremstilt så utrolig ensformig da vi vet at det ikke er sånn, og at det ikke ble stilt noen kritiske spørsmål, sier Kjeldsen til Medier24.
Hun er klar på at politiet gjør det de kan for å nå ut til ungdommene, og sier at de ikke kjenner seg igjen i kritikken som Sperre fremmer i kommentaren.
Kjeldsen påpeker at hun personlig har en god dialog med frilansjournalisten. Men påpeker samtidig at journalister er avhengig av å fremstille et riktig bilde av saken.
– Jeg er opptatt av at innbyggerne skal få fakta. Når folk ikke kjenner seg igjen i det som skrives, så går det utover troverdigheten til både journalister og politi, sier Kjeldsen og legger til:
– Vi må ikke glemme at de fleste ungdommer på Hovseter er flotte ungdommer. Det finnes selvfølgelig noen utfordringer, men disse representerer ikke flertallet.
– Oppleves som en hårsår etat
Frilansjournalist Sperre sier at hun ble overrasket og skuffet over responsen fra politiet.
– Det kan oppleves som en hårsår etat. Det er første gang jeg har fått kritikk av politiet, men tenker jeg skal tåle det, sier hun.
Hun påpeker at Kjeldsen har sagt at hun ønsker dialog, men Sperre håper på mer forståelse for situasjonen.
– Jeg reagerer på at politiet aviser ungdommers opplevelse av situasjonen, ved å si at de ikke kjenner seg igjen, sier hun.
Sperre har tidligere skrevet fra politiets perspektiv, og understreker at det er viktig enn noensinne å belyse deres rolle i samfunnet.
Hun tar for gitt at politiet vil gå i dialog etter at ting har roet seg.
– Det er uheldig at dette blir responsen når det finnes muligheter for å gjøre ting. Det gjelder alle i maktposisjoner. Jeg opplever at politiet har blitt mer lukket med årene.