Fylkeskommunen godtar valget til tross for påvist valgmanipulasjon fra NRK

– Det er et samlet politisk miljø som står bak og sier klart at dette ikke er greit, sier fylkesordfører Anette M. Solli til Medier24.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Valgstyret i Akershus fylkeskommune har godkjent kommune- og fylkesvalget, til tross for det mye omtalte stuntet til NRK-programmet Folkeopplysningen, der de forsøkte å påvirke skolevalget ved Lillestrøm videregående skole.

Det ble klart etter torsdagens fylkesvalgstyremøte, der de også vedtok følgende uttalelse: 

«Valgstyret beklager sterkt at skolevalget ved Lillestrøm videregående skole har blitt manipulert, med de konsekvenser det kan ha medført for kommune- og fylkestingsvalget, og deler fylkesrådmannens i Akershus sin konklusjon om at dette ikke skulle ha funnet sted.»

Konklusjonen følger også opp den samme som koordineringsutvalget i fylkeskommunen kom til i forrige uke

– Et virkemiddel som er uhørt

Det er fylkesordfører Anette M. Solli (Høyre) glad for.

– Det er et samlet politisk miljø som står bak og sier klart at dette ikke er greit. NRK og Lillestrøm videregående skole brukte et virkemiddel som er uhørt, sier hun til Medier24.

– Det er ingen tvil om at dette var noe som berørte valget. Det synes valgstyret er svært uheldig, legger Solli til. 

– Hvorfor blir da valgresultatet stående?

– Lillestrøm er en stor kommune, og marginene er det de er. Det er ikke grunn til å tro at dette i nevneverdig grad påvirket resultatet i kommunevalget, og at det heller ikke fikk uttelling på mandatkåringen, sier Solli.

– Vi kan selvsagt ikke være helt sikre på dette, men mest sannsynlig er det konklusjonen. For resultatene til Viken fylkeskommune så var det ikke utslagsgivende, sier hun. 

– Håper det bidrar til lærdom

Det var SV-representant Gjermund Skaar som fremmet saken inn til valgstyret. Han deler Sollis oppfatning, og er glad for at konklusjonen ble det den ble.

– Dette vedtaket er likelydende som koordineringsutvalgets uttalelse, og det er viktig og bra at det er samstemt og at alle de politiske partiene er helt enige i at dette ikke skulle skjedd, sier Skaar til Medier24.

– Jeg fremmet saken inn fordi jeg mistenkte - da jeg hørte om dette første gangen - at det kunne karakteriseres som valgfusk. Dette skulle ikke ha skjedd, og det er sjokkerende at ingen av aktørene her har skjønt hvor galt dette var før mediene plukket det opp, sier han.

Gjermund Skaar 

– Hva tenker du om at valgresultatet likevel blir godkjent?

– De elevene i Lillestrøm-området som ble påvirket av fake news-kampanjen til NRK er ikke nok til å endre resultatet av valget. Sånn sett kan det godkjennes, selv om dette er å karakterisere som valgfusk, sier Skaar. 

– Det er uansett prinsipielt viktig å slå fast at forsøk på valgfusk ikke skal skje. Jeg håper dette bidrar til lærdom hos alle sammen, og at dette ikke skjer igjen.

Fikk kritikk i Kringkastingsrådet

Det har stormet rundt NRK og programmet Folkeopplysningen, etter at stuntet ble kjent.  

Valgfusket var rettet mot skolevalget - som ikke er noe tellende valg - men flere av elevene ved skolen var også stemmeberettiget i lokalvalget, og kan ha blitt påvirket i sin stemme. 

Tirsdag var saken oppe i Kringkastingsrådet, der flere av rådets medlemmer kom med krass kritikk

– Stemmerett og demokrati bør, etter min oppfatning, ikke utsettes for bevisst juks, særlig ikke fra statskanalen. Dette tenderer til å jukse med noe av det mest dyrebare vi har: Valg og demokrati, sa rådsmedlem Trude Drevland. 

– Jeg har en klar oppfatning av at man her ikke har gjort tradisjonell journalistikk og ikke riktige etiske vurderinger av NRK, sa Drevland.

Powered by Labrador CMS