Fawad er VGs London-stringer: Her er hans fem tips til hvordan du kan få samme mulighet

(LONDON): – Vi er i 2019. Færre og færre medier har folk plassert ute i verden, og samtidig er Europa er i ferd med å gå gjennom et hamskifte, sier VGs London-stringer Ahmed Fawad Ashraf (34).

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Han pakket sakene sine, forlot gode kollegaer i VGTV og flyttet til Soho i London for å bli VG-stringer. Når Medier24 møter han har han vært på plass i den britiske hovedstaden i rundt en måned. 

– Det er overveldende, men det er kanskje den morsomste jobben man kan ha. 

Ahmed Fawad Ahsraf (34) er VGs eneste stringer i Europa. De siste fire og et halvt årene har han vært å se som programleder på VGTV, men nå har han tatt steget ut i verden. 

Det ser han på som et stort privilegium å få muligheten til. 

– Vi er i 2019. Færre og færre medier har folk plassert ute i verden, og samtidig er Europa er i ferd med å gå gjennom et hamskifte. Vi snakker brexit i Storbritannia, Gule vester i Frankrike og en rekke lignende bevegelser over hele Europa, sier han og fortsetter: 

– Det å kunne være her, og følge Brexit gjennom en avgjørende fase og samtidig vite at hele Europa ligger der som en mulighet. Det er stort, sier han.

– Journalistikken er i en krevende tid

Som stringer i London har han et spesielt ansvar for å følge med på brexit-forhandlingene, men også utviklingen i Europa generelt. Det er spesielt ett utviklingstrekk i Europa han synes er interessant å jobbe med journalistisk.

– En stor del av befolkningen i hvert land, spesielt i arbeiderklassen, som ser at de ikke er à jour. De er ikke med. Og samtidig er sosiale medier med på å avsløre de etablerte partiene og politikernes brutte løfter, sier han. 

Kun kort tid før han møter Medier24 har han vært på reportasjereise i den gamle gruvebyen Doncaster. Der stemte 7 av 10 for at Storbritannia skulle forlate EU. Å få helt vanlige briter til å snakke om hvorfor de stemte for brexit var ikke bare enkelt. 

– Jeg opplever at journalistikken er i en krevende tid. Jeg må jobbe veldig, veldig mye for å få helt vanlige folk i tale, sier han og fortsetter: 

– Etablerte medier blir sett på som en trussel av mange. Fake news-dimensjonen har gått helt fra Det hvite hus og blitt plantet i folks bevissthet. 

Det merker han også i arbeidshverdagen – spesielt når han snakker med helt vanlige mennesker om deres følelser og tanker rundt Brexit. For Brexit handler mye om følelser, og det er Ashraf opptatt av å få vist fram. 

– Jeg må snakke mye med folk for å få dem til å stole på at jeg er redelig – og at jeg kommer til å gjengi det de sier på den måten de har sagt det til meg, sier han. 

Elsker å prate med folk

Ashraf har imidlertid et hemmelig «knep» han bruker i møte med skeptiske kilder og andre 

– Min x-faktor er at jeg lett klarer å komme i kontakt med folk. 

Forkjærligheten for å prate med andre mennesker, med ulike bakgrunner og fra ulike deler av verden, er noe av det som gjorde at Ashraf valgte å bli journalist. 

– Det var to grunner til at jeg ble journalist: Jeg er veldig glad i å skrive og jeg elsker å prate med folk, sier han. 

Rett etter videregående reiste han til Australia for å studere journalistikk. Han havnet hos NRK, og der måtte skrivingen vike for TV-formatet. 

– Det var egentlig aldri planen at det var TV som skulle skje, men det var TV som skjedde i NRK. Nå har den store overgangen vært til å begynne og skrive igjen, sier han. 

Han brukte tre år i PR- og informasjonsbransjen, før han vendte nesa tilbake til journalistikken og fikk fast jobb i VGTV.

– Ikke glem å ha det gøy 

Ahmed Fawad Ashraf intervjuer VGs politiske redaktør Hanne Skartveit på Sverigedemokratarnas valgvake i Stockholm tidligere i høst.

Ashraf er opptatt av at man ikke må glemme å ha det gøy som journalist og som stringer, og forteller at han også har ting på gang til VGs Snapchat-konto.

– Ikke glem å ha det gøy, ikke fortap deg i bare elendighet. Det er det som er så bra med VG: Vi har Snapchat, Instagram, VGTV – og allerede etter tre uker har jeg begynt å utvide plattformene jeg leverer til, sier han. 

Ashraf er klar på at det å være stringer er krevende, ettersom det ikke finnes noen steder å gjemme seg – ringer de fra Oslo og forventer levering på en breaking-sak, kan ikke han bare være opptatt, eller ikke svare. 

– Jeg er sånn som blir skjerpet når jeg har forventninger til meg: Når du er stringer er det ingen steder du kan gjemme deg. De der hjemme forventer at du leverer, og om du ikke gjør det, så merkes det. Du kan ikke bare fordufte, sier han. 

– Navnet blender

Det har vært mye snakk om hvordan journalister med minoritetsbakgrunn ofte mottar mye hets og trakassering, spesielt i etterkant av at NRKs Fredrik Solvang trakk fram en formulering fra en klage til Kringkastingsrådet, hvor hans gener og etnisitet ble trukket fram som årsak til oppførselen hans.

Klageren beklaget senere hele formuleringen overfor blant annet Dagbladet. 

– Får du mye hets? 

– Jeg får mer hets enn jeg forteller om. Men jeg vil ikke at det skal prege jobben jeg gjør, sier Ashraf.

Han forteller at det hender at han ber folk som anklager han for å ha en slagside, fordi han har et muslimsk navn eller på grunn av hvordan han ser ut, om å lese saken en gang til – uten å tenke over hva han heter. 

– Hvordan tar folk det? 

– Det går begge veier. Noen tar det bra, andre sender enda sintere e-poster, sier han. 

Han mener nøytrale journalister er en myte. 

– Jeg er den typen journalisten som aldri tenker at man kan være nøytral. Jeg tenker at man skal være balansert. Du kan lage en sak som tar opp én tematikk, men i hele repertoaret av saker må det være en balanse, sier han. 

  

– Savner makrell i tomat

Men selv om han ikke har vært i London så veldig lenge, er det fortsatt ting han savner med Norge. 

–Jeg savner Sagene, norsk drikkevann og makrell i tomat.

– Så hva blir det første du skal gjøre når du kommer hjem neste gang? 

– Møte familie og venner. Og spise makrell i tomat, sier han og ler høyt. 

For det har vært én utfordring knyttet til alle som har besøkt han i London til nå: 

– De som har besøkt meg til nå har bare kommet med håndbagasje, men jeg jobber med at de neste som kommer, skal ha med seg en koffert full av makrell i tomat. 

Hvorvidt makrell i tomat-behovet har blitt dekket siden dette intervjuet ble gjort er ukjent for Medier24. 

Her er Ashrafs tips til hvordan man får stringer-jobb: 

Topp fem tips: Hva gjør man for å bli stringer for et av de store mediehusene? 

1. Vær full av egne ideer. Det er det som gjør at du kommer godt gjennom et jobbintervju. Ideene burde være originale: Er du usikker på om du burde søke på en sånn jobb? Søk. 

2. Du må være forberedt på at det er veldig mye alenetid, og at du hele tiden må drive fram saker selv, du må være på telefonen hele tiden og sende mailer holde kontakt med folk 

3. Du må være fleksibel. Si at jeg har planlagt en sak du har gledet deg til lenge på onsdag, men de ringer fra VG og sier: «Noe breaking har skjedd, du må legge om». Da må du rett og slett legge om.

4. Allsidighet er viktig. Du må kunne både skrive, snappe, lage Instagram-stories, ta bilder og alt mulig annet. 

5. Vær nysgjerrig. Når du kommer hit er tilstedeværelsen det viktigste: Hvis du sitter og bare ringer folk, kunne du like gjerne gjort det i Norge. 

Powered by Labrador CMS