Oslo (NTB): Men selv om mediene skriver mest om kommunesammenslåing, er EU-avstemningen i Storbritannia og Trump-thrilleren i USA de mediesakene som gjør mest inntrykk.
For om brexit «bare» kom på niendeplass i oversikten over hva mediene har laget flest saker om i vår, så er det denne saken som har gjort mest inntrykk på nordmenn flest i vår, hele 54 prosent har fått med seg dramatikken i Storbritannia. 51 prosent har fått med seg Donald Trump og oppkjøringen mot presidentvalg i USA.
Det viser spørreundersøkelsen Agenda Tracker. Meningsmålingsinstituttet YouGov, medieanalysebyrået Retriever og PR-operatørene samarbeider om å måle og analysere de mest omtalte sakene i norske medier fire ganger i året.
Disse sakene har fått flest medieoppslag fra april til juni i år (antall saker i parentes):
1. Kommunesammenslåing (20.544)
2. Flyktningkrisen (13.323)
3. IS (7.870)
4. Situasjonen i Syria (7.215)
5. Russetid (5.781)
6. Fotball-EM (4.120)
7. Panama Papers (4.093)
8. Elbil/Bilforbud/ Oslopakke 3 (4.078)
9. Presidentvalgkampen i USA (3.823)
10. Øygarden, helikopterulykken (3.335)
11. Storbritannia avstemning om EU (2.650)
12. Hotellstreiken (2.639)
(Kilde: Agenda Tracker Q2 2016)
Trist og lei av terror
Det er ikke saker om politisk dramatikk som vekker de store følelsene, ifølge undersøkelsen. Terroraksjonene rundt om i verden gjør 83 prosent av de spurte triste eller opprørte, fulgt av helikopterulykken ved Turøy i Øygarden (79 prosent) og flyktningkrisen (64 prosent).
– Det er en nedgang i både antall artikler om flyktningkrisen og IS og hvilke følelser disse frembringer. Det kan tyde på at folk begynner å bli lei. Det blir rett og slett for mye elendighet, sier rådgiver i PR-operatørene, Lukas Loeb, som sammenligner med årets tre første måneder.
Mest om kommunesammenslåing
Folkeavstemningene om kommunesammenslåinger er den saken mediene har skrevet aller mest om de siste tre månedene, over 20.000 saker.
Samtidig ser det ikke ut til at omtalen rundt kommunalministerens store prosjekt har satt følelsene i sving hos innbyggerne.
Kun 14 prosent lot seg opprøre av dette, og bare 4 prosent svarte at de ble glade av dekningen.
– Kommunesammenslåingen er godt stoff for mediene, spesielt lokalmedier, men tallene våre viser at folk flest ikke lar seg rive med.
- Det samsvarer med den lave valgdeltakelsen i mange av folkeavstemningene, sier Retrievers kunde- og analysesjef, Kristina Nilsen.
Undersøkelsen gjelder for andre kvartal i år, det vil si april, mai og juni.