Mener journalister burde være fritatt karanteneregler: – Går utover demokratiet

Sylo Taraku mener at pressen må fungere i alle krisesituasjoner. – Journalister er en yrkesgruppe som har kontakt med mennesker i land og regioner med høyt smittepress, svarer Espen Rostrup Nakstad.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Koronapandemien har lagt begrensninger for journalister som vil dekke hendelser som skjer utenfor deres egen landegrenser.

Tidligere PFU-medlem og rådgiver for tankesmien Agenda, Sylo Taraku, tar nå til ordet for å la journalister slippe karanteneregler når de dekker hendelser i andre land.

– I en krise er det mange restriksjoner som vi pålegges av myndighetene. Men det er viktigere enn noen gang at folk har tilgang til troverdig informasjon. Myndighetenes ansvar er å respektere, beskytte og legge til rette for pressefrihet, sier Taraku til Medier24.

EU har denne uken klargjort hvilke yrkesgrupper som kan reise fritt innenfor unionen, uten å måtte gå i karantene på grunn av deres essensielle funksjoner i samfunnet.

Journalister går nå innunder essensielle yrkesgrupper i EU.

Sylo Taraku, her avbildet under et møte i PFU vinteren 2020.

Taraku mener at Norge burde innføre de samme retningslinjene. Både norske journalister som kommer hjem, men også utenlandske journalister som kommer til Norge.

– Journalister som kommer til Norge for å dekke ting, burde ikke møte restriksjoner slik de gjør i dag, sier han.

Vil bli umulig å dekke andre land

For et tid tilbake ble Taraku kontaktet av en fransk journalist som ville lage en reportasje fra Norge.

Innreiseregler for utenlandske journalister er i dag det samme som for vanlig reisende. De må holde seg i karantene i ti dager før de får lov å bevege seg fritt rundt i samfunnet.

Ifølge Taraku endte det med at den franske journalisten droppet å besøke Norge på grunn av karantenereglene.

Taraku understreker at journalister må være i karantene hvis de er smittet. Men for å kunne gjøre jobben sin mener Taraku at journalister burde få reise uhindret over landegrenser.

– Journalister nøler med å reise rundt når det er så strenge restriksjoner at de må i karantene. Det blir umulig å reise rundt å dekke andre land hvis man må ti dager i karantene. Man må også i karantene ved tilbakekomst, sier han.

– Å være journalist er ikke en beskyttet tittel. Hvem vil være unntatt karantenereglene?

– Jeg tenker er alle som har pressekort. Man har ikke tid til å differensiere. Da blir det for byråkratisk og skaper usikkerhet, svarer han.

Taraku mener at det er en uheldig konsekvens at journalister ikke slipper karantene når de kommer inn til Norge.

– Restriksjonene begrenser vår frihet og demokratiet. Vi må tenke hvor langt vil vi begrense demokratiet. Jeg tenker at pressen må fungere i alle situasjoner, uavhengig av hva slags krise så kan ikke pressen stoppe, sier han.

Han mener at Norge har et ansvar for å vise solidaritet med journalister som blir aktivt undertrykt andre steder i verden.

– Norge bør gå foran å si at journalister skal få jobbe, og dermed legge press på andre land som benytter pandemien til å undertrykke pressefriheten, sier Taraku.

Nakstad: – Må være i karantene

Medier24 har vært i kontakt med Helsedirektoratet. Assisterende direktør Espen Rostrup Nakstad skriver i en e-post at journalister er en viktig yrkesgruppe som er sentral i formidlingen av informasjon under pandemien.

Men han påpeker samtidig at journalister er en yrkesgruppe der mange har kontakt med mennesker i land og regioner med høyt smittepress, og man er derfor underlagt de samme bestemmelsene i covid-19-forskriften som andre.

Ifølge Nakstad kan utenlandske journalister få unntak fra karantenekravet dersom de jobber for en oppdragsgiver i Norge. 

De vil da regnes som arbeidsreisene, men fortsatt ha fritidskarantene frem til man avlegger en andre negativ test tatt tidligst fem dager etter ankomst til Norge og minst 48 timer etter den første testen

«Journalister som ankommer landet men ikke jobber for en oppdragsgiver i Norge har 10 dagers karanteneplikt og må benytte hjemmekontor/hotellkontor i denne perioden.» skriver Nakstad.

Espen Rostrup Nakstad, assisterende direktør i Helsedirektoratet.
Powered by Labrador CMS