Dette er vinnerne av Sørlandets pressepriser for 2019

Agderposten og Fædrelandsvennen dominerte på lørdagens prisutdeling. Se oversikten og les jurybegrunnelsene.

Publisert

Sørlandets pressepriser for 2019 ble utdelt lørdag kveld under journalistkonferansen Hustri i Kristiansand, melder Agder Journalistlag i en pressemelding. 

Dette var vinnerne:

  • Årets sak: Synnøve Skeie Fosse og Tarald Reinholt Aas fra Agderposten for «Superlegen».

Juryens begrunnelse:«Barnelege Håvard Skjærvik ved Arendal Spesialistsenter er en lege som mange barn med dårlig helse på Sørlandet er i kontakt med. Agderposten avslørte at Skjærvik var den legespesialisten i Norge som

behandler flest pasienter og har fått mest i overføringer fra staten. Siden 2004 har han mottatt over 150 millioner kroner i tilskudd og refusjoner. Konsultasjonene kan være så korte som 15 sekunder.

Synnøve Skeie Fosse og Tarald Reinholt Aas vant for årets sak
Synnøve Skeie Fosse og Tarald Reinholt Aas vant for årets sak

Agderposten lurte på: Har friske barn blitt erklært syke for at legen skal legge seg opp en millionformue? Ingen hadde interesse av å avdekke et system som kunne utnyttes, verken tilsynsmyndigheter, helseforetak eller helseforvaltningen.Etter avsløringene har myndighetene varslet innstramminger i regelverket som kontrollerer helsepersonell. Helfo gransker superlegen som nå må betale tilbake fem millioner kroner etter feil takstbruk. Fylkeslegen har startet behandlingen av fire klagesaker. Agderposten fulgte pengene og fant gull.»

Årets foto-vinner Tormod Flem Vegge (til venstre) og jurymedlem Sondre Lindhagen Nilssen
Årets foto-vinner Tormod Flem Vegge (til venstre) og jurymedlem Sondre Lindhagen Nilssen

 

  • Årets foto: Tormod Flem Vegge fra Fædrelandsvennen for «Utforkjøringen».

Juryens begrunnelse:«Det kunne vært et nøye planlagt maleri. Som Rembrandts Anatomiske Leksjon. Men det er det ikke. Det er en grav alvorlig dødsulykke som er fotografert. Roen i bildet fremhever alvoret.

Dette ble årets bilde under Hustri 2019.
Dette ble årets bilde under Hustri 2019.

Det haster ikke lenger å få opp bilen. Sjåførens skjebne er allerede forseglet. Nå er det verdighet som gjelder. Fotografen står på behørig avstand og tar et bilde som fanger alt. Hele situasjonen. Dykkeren som har festet lina til bilen slik at den kan trekkes opp av vannet. Ambulansepersonellet som står på brua og ser på, og som vet at det er for sent. Brannmannen som er i ferd med å pakke ned utstyr i utrykningsbilen slik at den er klar for neste oppdrag. Skogen og menneskene lyses opp av blålyset og gir bildet et malerisk preg. Situasjonen er konkret, men fotografiet er abstrakt og gir rom for tolkning, undring og spørsmål. Hvem er de to svartkledde på brua? Hvem satt i bilen? Hvordan kunne dette skje?

Fotografen har, i det som trolig var en kaotisk og vanskelig situasjon, utført sitt samfunnsoppdrag med diskresjon, verdighet og empati.»

Fotograf Jacob Buchard mottok feature-prisen på vegne av ham selv og Frank Mersland. Til venstre juryleder Liv Iren Hognestad.
Fotograf Jacob Buchard mottok feature-prisen på vegne av ham selv og Frank Mersland. Til venstre juryleder Liv Iren Hognestad.
  • Årets feature: Frank Mersland og Jacob Buchard fra Fædrelandsvennen for «Prestens hemmelighet».

Juryens begrunnelse: «Kjærligheten er langt ifra endimensjonal. Den er utfordrende, kompleks og konstant i utvikling. Den er med oss hele livet og tar mange former. Kjærligheten er den universale følelsen vi alle har til felles.

Gjennom tidene har imidlertid samfunnets normer skapt hindringer for hvem det er akseptabelt å elske. For å bryte ned disse barrierene, er vi avhengige av de som står fram som sunne forbilder og forteller sine historier. En prest fra Sørlandet som gjennom hele livet har kjent på annerledeshet og etter en lang emosjonell reise kan stå rakrygget og fortelle at kjærligheten er størst av alt, er nettopp en slik historie det trengs å sette søkelyset på i vår landsdel. Det er et solid stykke journalistisk arbeid, hvor pennen føres respektfullt om en manns indre kamp over flere tiår. Forholdet mellom journalist og intervjuobjekt er preget av tillit og forståelse. Resultatet er en sterkt formidlet historie som utfordrer normer som fortsatt finnes i enkelte sosiale lag, og ikke minst inspirerer de som i dag føler på den samme annerledesheten.»

Juryen besto av: leder Liv Iren Hognestad (Mediehøgskolen Gimlekollen), Heidi Løland-Andersen (Lillesands-Posten), Fridtjof Nygaard (Lindesnes Avis/Lister), Katrine Lia (Agderposten), Tomm Wilgaard Christiansen (frilansfotograf) og Sondre Lindhagen Nielsen (student, Mediehøgskolen Gimlekollen).

Powered by Labrador CMS