#metoo-kampanjen har ført til en rekke anklager om overgrep og seksuell trakassering i svenske mediehus de siste ukene.
Sverige største avis Aftonbladet, som eies av det norske mediekonsernet Schibsted, har vært i søkelyset for flere saker - som også har gått til politiet.
Tirsdag kveld ble nok en sak kjent:
En tidligere leder på Aftonbladet, som nå har en lederstilling i Schibsted-konsernet, ble denne uka suspendert etter anklager om trakassering og overgrep mot en kollega.
- Utnyttet sin posisjon
Det var Dagens Nyheter som først fortalte den siste historien, hvor Filippa Berg - redaktør for viralsiden Lajkat - beskriver hennes relasjon til Schibsted-toppen:
Det var den nå suspenderte som ansatte henne, og de fikk raskt en personlig relasjon som skal ha vært «av og på» de seneste åra.
Og ifølge kvinnens historie til Dagens Nyheter var relasjonen preget av både fysiske og psykiske overgrep.
Avisen har også sett meldinger hvor mannen truer kvinnen med å sparke henne eller lage trøbbel for henne på jobb.
Avisen snakker også med fire tidligere medarbeidere som beskriver han som «en maktfullkomlig person som mobbar och fryser ut dem som kritiserar honom».
Voldtektsanmeldelse ble henlagt
Men dette er altså ikke første gang mannen blir anklaget for overgrepet.
I forbindelse med en jobbreise i 2015 ble han anklaget og anmeldt for voldtekt mot en annen kvinne.
Saken ble senere henlagt av politiet. Denne konkrete anmeldelsen ble omtalt av Aftonbladet allerede for to uker siden, før gårsdagens historie og suspensasjonen ble et faktum.
Da kommenterte avisens stabssjef Magnus Ringman saken slik overfor egen avis:
- Anklagene ble utredet, og ingen lovbrudd ble bevist. Derfor arbeidet han videre.
Men ikke bare arbeidet han videre - mannen har siden klatret flere ganger i Schibsted-konsernet.
Senest i vinter fikk han en lederstilling hvor han jobbet med hele mediedelen av konsernet, altså inkludert de norske mediehusene.
Den nå suspenderte Schibsted-lederen har ikke selv kommentert de siste dagers anklager og beskrivelser. Han har ikke besvart Medier24s henvendelser.
Flere saker og ukultur-beskrivelser
Allerede 20. oktober omtalte Aftonbladet at det har kommet flere anklager mot medarbeidere i mediehuset.
Aftonbladets politiske redaktør Karin Pettersson omtalte i en kommentar for noen dager siden det hun beskriver som «rester av en sexistisk kultur i veggene». Hun spør hvorfor så mange kvinnelige ledere forsvant, og nesten bare menn fikk toppjobber i Schibstd.
Hun forteller om kvinner som har forsøkt å si fra, og om en uønsket «sjargong».
Ikke minst på et Schibsted-seminar i Ungarn hvor hun selv skal ha forlatt selskapet gråtende, i sinne.
Hun er direktør i Stiftelsen Tinius, som er Schibsteds største eier.
Dette intervjuet var i hovedsak gjort før denne siste saken, men hun kommenterte den også slik:
- Vi ser med alvor på de opplysningene som er kommet fram. Og vi anerkjenner også Sofia Olséns initatiativ til en gransking i Aftonbladet.
Og slo samtidig fast:
- For oss er det selvsagt viktig at våre mediehus er gode arbeidsplasser for alle. Vi er selvfølgelig ikke inne i noen daglig drift i de enkelte selskap, men vi har hatt tett kontakt med Schibsted om dette og er godt orientert.
Schibsted-ledelsen ønskerikke å la seg intervjue til denne saken eller kommentere beskrivelsene av ukultur
Medier24 har gjennom onsdag forsøkt å få et intervju med konsernsjef Rolv Erik Ryssdal eller andre i Schibsteds ledelse for å kommentere de siste uker og dagers anklager og oppmerksomhet.
Især beskrivelsene av ukultur. Og hvorfor mannen også etter voldtektsanmeldelsen i 2015, kunne fortsette å få tillit og nye lederstillinger i konsernet.
Ryssdal har ikke besvart våre henvendelser. Ingen andre har heller vært tilgjengelig for intervju. Vi har også forelagt konkrete spørsmål overfor konsernets kommunikasjonavdeling.
Dette er så langt det eneste svaret vi har fått, per e-post fra kommunikasjonsdirektør Kjersti Oppen:
Gitt at denne konkrete saken gjelder Schibsted Media og selskapet Lajkat er det styreleder i Lajkat, Pontus Ogebjer, som uttaler seg her:
«Vi ser allvarligt på det som framförts, har upprättat ett personalärende och undersöker uppgifterna närmare. Under den tiden är medarbetaren arbetsbefriad. Utöver det har jag ingen mer kommentar just nu».
Medier24 kommer tilbake til eventuelle senere kommentarer når de foreligger.